Tictails omsättning mikroskopisk, behöver verifiera sin affärsmodell

In Check out/Kassasystem, E-handel, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

Tictails förluster har ökat kraftigt sedan förra året. En färsk årsredovisning visar på en ny förlust om totalt -24,3 Mkr 2015. Den adderas till en förlust om 6,4 Mkr 2014.

Samtidigt gäller det att riskkapitalisterna Thrive, Creandum, Balderton och Acton Capital har is i magen med sina totalt 190 miljoner i investeringar. För omsättningen förra året uppgick till mycket begränsade 848 000 SEK. Eller strax under 7 SEK per butiksägare.

Samtidigt har SaaS ehandelskonkurrenter som engelska Powa lagts ned och kallas bland de största flopparna genom tiderna.

Nu ska Tictail jobba vidare med att genomlysa och verifiera sin egen affärsmodell. De 125 000 ehandelsbutikerna idag betalar inget för tjänsten och många tror de blir svåra att omvandla till betalande kunder.

image

En avancerad affärsmodell att lyckas med. Förebilden WordPress har t ex inte gjort det på 10 år. I WordPress fall tjänar de pengar på sina större VIP-kunder istället. Men inom ehandel är alla licensbasserade e-handelssystem samt Demandware just motsvarigheten till denna typ av ”VIP variant” från Tictail. Tictail fyller främst ett behov av en snabb, enkel ehandel för ett fåtal temporära produkter. Skalar man upp skalar man även in på en Enterprise plattform.

Med tanke på den offentliggjorda omsättningen verkar det inte gå så bra att sälja in de betalplugins Tictail hoppades monetarisera på vid uppstarten för några år sedan. Och eftersom största konkurrenten Shopify redan är ungefär dubbelt så stor och har en mer avancerad produktportfölj och partnerbiosfär är goda råd dyra. Drift på dessa nivåer kostar flera miljoner i månaden och går inte att erbjuda gratis i all evighet.

En räddning ska vara att använda sin gemensamma plattform och mer fungera som ett ’Amazon’. Därmed hjälpa handlare med att agera handelsplats, SEO-drivare och därmed assistera med trafik, livsviktigt för e-handlare. Juniinitiativet Tictail Marketplace är namnet på denna satsning. Kunder och köp erhållna via denna modell ska sedan Tictail ta en avgift för. Känsligt då, liksom i affiliate-sammanhang, om plattformsägaren vill går det ofta att påvisa hur en lejonpart av all trafik ”märkts” under ett köp. Genom generösa tidsmärkningar, äldre cookies etc.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Alliance köper in Shopify Plus av Panagora, ersätter svensk lösning

Leave a Comment