Trådlös VR avtäckt vid Sthlm Tech 2018, experterna tvekar fortfarande

In Nyheter, Play-kanal / Multimedia by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Under måndagen stod än en gång Tyler Crowley på Waterfronts stora scen. Han berättar att han åter igen lagt 500 000 SEK på att hyra in auditoriumet en dag för Sthlm Tech 2018 med flera tusen åhörare.

Eventet inleds med alumnin Rikard Streiber från HTC Vive som berättar att under första veckan i september kommer det VR-fokuserade teknikbolaget att börja köpa in (för senare återförsäljning, får antas) portabla Vive Wireless Adapter.

Det kommer, när det finns ute i handeln, ge en ”untethered” VR-upplevelse. Som det nog var tänkt att fungera. Ett välkomnat tillägg då den nuvarande VR-upplevelsen från HTC och Sony fortfarande är bokstavlingen talat bakbunden i sitt beroende av tung sladd och en välbestyckad PC/spelkonsoll.

Vive Wireless Adapter använder nya strömningstekniken WiGig för att skicka över högupplöst bild och ljud över 60GHz frekvens. Streiber kallar den nya, efterlängtade enheten för HTC Vive en ”addon”. På samma sätt som haptics-enheter, uppkopplade vapen att hålla i eller den efterlängtade ”rullbandsplattan” Omnideck / Omnifinity. Fler kan komma framöver.

Enheten ska ge upp till tre timmars spelande på en HTC Vive och är inte så mycket större än en spelkonsoll-kontroll. Däremot gör den föga åt problemet att en VR-enhet på huvudet fortfarande väger väldigt mycket och är relativt obekväm. Ett av flera problem en panel från King, Paradox Interactive, Avalanche Studios, Epic Games och Unity enhälligt anser anser gör att VR inte riktigt tagit fart ännu och fortfarande är på gränsen till en flopp.

Oberoende av varandr hade samtliga med VRs nuvarande problem som en del av en nutidsspaning de delade med sig av till publiken på Sthlm Tech 2018.

Intresserade av SSG och StaticGens i Sverige?

MKSE.com har hela listan över pågående tjänster, satsningar och projekt. Klicka här.