WhiteHouse.gov utvecklare överger Drupal för ramverk

In Drupal, Featured, Headless / Decoupled CMS, Nyheter, Open source PHP, Övriga / Custom CMS by MKSE.com Redaktion Martin Edenström9 Comments

För ett tag sedan skrev DevelopmentSeeds Dave Cole om hur det idag går utmärkt att bygga webbplatser utan CMS. Dave berättar att hans bolag efter fyra och ett halvt år lämnade Drupal för att komma ifrån den idag omfattande mall-, databas-, list och innehållshanteringen.

Dave Cole anser CMS har blivit för komplexa i sitt sätt att, för varje besökare, anropa och gång på gång behöva sätta samman en hel webbsida:

”They were complicated systems that depend on many separate applications working together, like a web server to route page requests to a PHP application that uses pre-defined page layout templates to format content that’s stored in a MySQL database. Serving a page request required at least three separate applications all working together — any one failing would bring down the system .. To add additional functionality to a CMS beyond templating, it’s usually something that tweaks the administrative interface.”

För kontroll, optimering och att slippa alla beroenden valde DevelopmentSeed att manuellt skriva all HTML, CSS, och JavaScript. Istället för att kämpa emot Drupals standarder så lades tid på att faktiskt lösa kundens problem.

Numera deploy’as de flesta av deras projekt helt gratis via GitHub Pages. För mer komplex funktionalitet omfamnas en annan trend MKSE.com skrivit mycket om 2010-2011, ”best-of-breed” outsourcing (se slide 25/83) av helt externa tjänster som kommentarer, dela, video, kartor etc.

Receptet för den basic stack de numera utgår ifrån istället för Drupal 7 är istället:

  • HTML, CSS och Javascript
  • GitHub Pages static HTTP server
  • Externa API:s när det behövdes

Flera svenska Drupal-utvecklare, som de som utvecklade Unibet, Medievärlden och Samtrafiken, intresserar sig för Dave Coles teams framsteg.

MKSE.com trendspanade tidigare i veckan i IW om årets svenska CMF-trend (att välja bort ett CMS för ett helt flexibelt ramverk) hos större webbköpare. När anledningarna till CMF nämns allt oftare inför 2013 kommer vi på MKSE att tänka på Antoine de Saint-Exupéry 1939 citatet:

”Perfektion uppnås inte då det inte finns något mer att lägga till, utan då det inte finns något mer att ta bort.”

Kommentarer

  1. Det ska ju kanske tilläggas att Development Seed jobbar väldigt mycket med kartor och snabbt gjorda minisajter för krishantering och dyl. Då är Drupal inte lika flexibelt som ett helt fritt ramverk.

  2. På det stora hela är det rätt få massanvända tjänster (de Techcrunch bevakar) som faktiskt bygger på ett CMS. Men det borde vara oroväckande i sig.

  3. Skulle inte säga att det är särskilt oroande. Man väljer rätt verktyg för det problem man ska lösa. Om det visar sig vara Drupal, ett ramverk, WordPress eller något enklare så som Jekyll spelar väl mindre roll egentligen.

  4. hmm. Men detta innebär ju att om han vill ändra sidfoten på sin sajt. Så måste han uppdatera alla HTML-filer. Det kan man ju lätt lösa med lite script. Men då är ju nästan där igen med PHP. Visst kan det vara effektivt med HTML sidor och många enkla företagshemsidor skulle klara sig minst lika bra med det. Men om man har tusentalsartiklar och en levande webb där saker och ting ändras. Då kan det vara lite jobbigt med tusentals HTML-filer.

    Sen det där att CMS sidan behöver bygga om sidan varje gång en besökare går in på sidan. Det går ju att fixa. Sätt en Varnish framför. Som cachar allt oavsett vad Drupal eller annan CMS säger. Spara det i 1 år. Sen får man ha som rutin att ändrar man något, så får man starta om Varnish alternativt purga bara den sidan. Med denna setup har man ju samma för och nackdelar som HTML sidor.

  5. Det var över två år sedan som Development Seed slutade använda färdiga CMS. Varför göra en nyhet av det nu?

  6. Fast det är väl ingen som skulle bygga en större webbplats med endast statiska html-sidor. Alternativet till ett CMS i sådana lägen det syftas på är väl exempelvis Jekyll som använder templates och genererar en statisk webbplats. Då har du ju en template för footer som inkluderas på tusen sidor isf.

  7. Men det är väll det artikeln ovan säger, just att större webbplatser från Dave endast använder HTML sidor för att slippa PHP och
    ” anropa och gång på gång behöva sätta samman en hel webbsida:”

    Men att detta går ju att fixa genom Varnish. Och ett script som tömmer Varnish cachen (som är ställ på 1 år) och sedan spindlar alla interna urler när man gör någon ändring. Så har man samma system.

  8. Jag skulle inte säga att du har samma system utan ett betydligt tyngre system. Men prestandamässigt kan du säkert uppnå samma resultat med Varnish.

    Det jag svarade på var ”Men detta innebär ju att om han vill ändra sidfoten på sin sajt. Så måste han uppdatera alla HTML-filer.” och ”Men om man har tusentalsartiklar och en levande webb där saker och ting ändras. Då kan det vara lite jobbigt med tusentals HTML-filer.”

    Jag tycker att man väljer verktyg efter ändamål och jag väljer av olika anledningar alltmer sällan ett CMS. Drupal är fortfarande ett grymt bra val för exempelvis en webbtidning eller ett enkelt intranät mm.

  9. Precis. Fast i jakten på ”klick-vänliga” rubriker så får faktakoll träda tillbaka. Har nog gått i Aftonbladets skola över hur man gör nyheter av allt möjligt oavsett när det egentligen var en nyhet :)

Leave a Comment