WhiteHouse.gov utvecklare överger Drupal för ramverk

In Drupal, Featured, Headless / Decoupled CMS, Nyheter, Open source PHP, Övriga / Custom CMS by MKSE.com Redaktion Martin Edenström9 Comments

För ett tag sedan skrev DevelopmentSeeds Dave Cole om hur det idag går utmärkt att bygga webbplatser utan CMS. Dave berättar att hans bolag efter fyra och ett halvt år lämnade Drupal för att komma ifrån den idag omfattande mall-, databas-, list och innehållshanteringen. Dave Cole anser CMS har blivit för komplexa i sitt sätt att, för varje besökare, anropa och gång på gång behöva sätta samman en hel webbsida: "They were complicated systems that depend on many separate applications working... Detta är enbart en förhandsgranskning av hela artikeln. För att läsa och ta del av all data krävs en engångsbetalning eller att du eller ditt företag blir en supporterande medlem till MKSE.com. Betalning sker vid månadsskiftet och det går bra att läsa allt innehåll flera dagar innan debitering. Summan bestämmer du själv, börjar på 19 SEK i månaden. Ge gärna det belopp du anser de tiotusentals artiklarna på MKSE.com är värt (190 SEK, 1900 SEK). Pengen går till molndrift och licenser så MKSE.com lever kvar. En-klicksbetalning i mobilen via t ex ApplePay. Via Paypal eller betalkort. Stort tack för din förståelse och stöd! Är du redan medlem, men utloggad? Tuffa cookies-tider nu. Se till att vara inloggad på ditt Patreon-konto och klicka Log In-länken här intill. Eller registrera dig direkt på MKSE.com via Unlock-länken.
To view this content, you must be a member of MKSE.com & artikelfrfattaren Martins Patreon at $1 or more
Unlock with Patreon

Kommentarer

 1. Det ska ju kanske tilläggas att Development Seed jobbar väldigt mycket med kartor och snabbt gjorda minisajter för krishantering och dyl. Då är Drupal inte lika flexibelt som ett helt fritt ramverk.

 2. På det stora hela är det rätt få massanvända tjänster (de Techcrunch bevakar) som faktiskt bygger på ett CMS. Men det borde vara oroväckande i sig.

 3. Skulle inte säga att det är särskilt oroande. Man väljer rätt verktyg för det problem man ska lösa. Om det visar sig vara Drupal, ett ramverk, WordPress eller något enklare så som Jekyll spelar väl mindre roll egentligen.

 4. hmm. Men detta innebär ju att om han vill ändra sidfoten på sin sajt. Så måste han uppdatera alla HTML-filer. Det kan man ju lätt lösa med lite script. Men då är ju nästan där igen med PHP. Visst kan det vara effektivt med HTML sidor och många enkla företagshemsidor skulle klara sig minst lika bra med det. Men om man har tusentalsartiklar och en levande webb där saker och ting ändras. Då kan det vara lite jobbigt med tusentals HTML-filer.

  Sen det där att CMS sidan behöver bygga om sidan varje gång en besökare går in på sidan. Det går ju att fixa. Sätt en Varnish framför. Som cachar allt oavsett vad Drupal eller annan CMS säger. Spara det i 1 år. Sen får man ha som rutin att ändrar man något, så får man starta om Varnish alternativt purga bara den sidan. Med denna setup har man ju samma för och nackdelar som HTML sidor.

 5. Det var över två år sedan som Development Seed slutade använda färdiga CMS. Varför göra en nyhet av det nu?

 6. Fast det är väl ingen som skulle bygga en större webbplats med endast statiska html-sidor. Alternativet till ett CMS i sådana lägen det syftas på är väl exempelvis Jekyll som använder templates och genererar en statisk webbplats. Då har du ju en template för footer som inkluderas på tusen sidor isf.

 7. Men det är väll det artikeln ovan säger, just att större webbplatser från Dave endast använder HTML sidor för att slippa PHP och
  ” anropa och gång på gång behöva sätta samman en hel webbsida:”

  Men att detta går ju att fixa genom Varnish. Och ett script som tömmer Varnish cachen (som är ställ på 1 år) och sedan spindlar alla interna urler när man gör någon ändring. Så har man samma system.

 8. Jag skulle inte säga att du har samma system utan ett betydligt tyngre system. Men prestandamässigt kan du säkert uppnå samma resultat med Varnish.

  Det jag svarade på var ”Men detta innebär ju att om han vill ändra sidfoten på sin sajt. Så måste han uppdatera alla HTML-filer.” och ”Men om man har tusentalsartiklar och en levande webb där saker och ting ändras. Då kan det vara lite jobbigt med tusentals HTML-filer.”

  Jag tycker att man väljer verktyg efter ändamål och jag väljer av olika anledningar alltmer sällan ett CMS. Drupal är fortfarande ett grymt bra val för exempelvis en webbtidning eller ett enkelt intranät mm.

 9. Precis. Fast i jakten på ”klick-vänliga” rubriker så får faktakoll träda tillbaka. Har nog gått i Aftonbladets skola över hur man gör nyheter av allt möjligt oavsett när det egentligen var en nyhet :)

Leave a Comment