750 Mkr i sjön då SEB ville ha internetbank i java

In HCL Commerce, IBM Lotus Notes by MKSE.com Redaktion Martin Edenström11 Comments

IDG skriver att SEB:s misslyckade banksystembyte, som kallats en av 10-talets största IT-floppar, innebär att hela 750 Mkr utvecklingstimmar är gjorda i onödan och nu kastas i sjön.

http://www.ibm.com/smarterplanet/global/images/se__sv_se__banking__video_cut2__364x240.jpg

I projektet SEB One IT Roadmap var en ny internetbank baserad på java en viktig del. Där skulle IBM:s system som omtalade ”Smarter Commerce”/IBM WebSphere bli viktiga beståndsdelar.

SEB skulle byta ut sin nuvarande internetbank som är baserad på en custom .NET lösning. Men det projektet misslyckades alltså till den grad att alla javautvecklingstimmar måste anses som onödiga.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Accenture förbjuder samtliga anställda att använda ChatGPT

Nordea har för sina internetbank-miljarder nyligen valt att stanna på sin .NET lösning som de istället utökar med en SDL Tridion CXM. Skandiabanken har internetbank i EPiServer CMS (.NET) och Ikanobanken Sitecore CMS (.NET). Handelsbanken kör en äldre custom .NET lösning, även om de samtidigt jobbat med SDL Tridion (.NET) i mindre projekt sedan 2009.

Kommentarer

 1. Förstår inte hur ett team på 50 personer kan förbruka 750 000 000 på två år. Tror det handlar om kreativ bokföring det här.

 2. Det är inte bara utvecklingateamet i de pengarna. Internaf förstudier, kravanalys m.m har brännt stora summor också.

 3. Problemet är personerna i landet som representerar PHP. De är för oförmögna att hantera den kommunikation, de processer, framträdanden och fysisk presentation som bankvärlden kräver. Bankvärlden och många andra branscher.

 4. Tyvärr kör många storföretag på Java pga att de redan har det redan. Har sett för många ineffektiva javaprojekt på storföretag… Önskar också ett referensprojekt i php. Kompetensen i Sverige finns :)

 5. Menar du på allvar att du tror att de spenderat 750 mkr p.g.a. att implementeringsspråket var Java? Så det hade gått i hamn om man valt PHP, C#, Ruby eller annat språk?

  Vilket skämt! Projekt misslyckas oftast p.g.a. verksamhetens oförmåga att förändras (processer), otydlig kravbild, för stort scope, svårhanterbar legacy (såväl verksamhetskrav + tekink) etc…

  PHP funkar för webben. Visa mig en enda referens till ett banksystem/komponenter som implementerats med PHP. Internetbanken är mer än bara front i min värld…

 6. Det hade nog gått bättre om man inte bytt från ett språk till ett annat dock. Språk är viktigare än många arkitekter på ett övergripande plan verkar tro. Trots att .NET och Java närmat sig med C# etc.

 7. Det är ett blandat team med konsulter och inhouse. Inga kvar från originalteamet dock.

 8. Givetvis kostar ett byte oavsett om det är språk, teknik, protokoll, plattform, OS etc. men att påstå att det har att göra med ett enskilt språk i denna fråga är löjligt. Jag har bekanta som varit med i projekten hos SEB och pengarna sipprade på bra mycket annat än bytet från .NET till Java…

Leave a Comment