Användarna redo att e-handla överallt, Distributed Commerce är här

In E-handel, Nyheter, Omnikanal, Shopify by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

Är världsmedborgarna mer benägna att e-handla direkt ifrån ett blogg-flöde, en social media-feed eller direkt på Facebook?

Sju, åtta år tillbaka kom de första smarta, java-script baserade lösningarna för olika typer av ”kontextuell annonsering”. Bland de första aktörerna inom området syntes Vibrant Media Contextual Programmatic, Chitika, Contexlink, Amobee och AdBrite. De två sistnämnda och några fler har sedan dess bytt fokus, och en och annan aktör har tom. lagt ned.





Tiden är mer mogen nu. Det råder en mycket hög acceptans för all typ av e-handel. Trenden med kontextuella lösningar går numera ofta under begreppet Distributed Commerce. Ofta bestod de första lösningarna av visuella taggar som placerades på klädesplagg i en modebild på en bloggpost. Den länkades till matchande produkt hos en e-handlare. Allt manuellt skapat och administrerat. Nu finns mer kvantitativt anpassade, AI-berikade intelligenta lösningar.

Inte så sällan i samband med kanalen Instagram. Där finns taggbaserade lösningar för “Shop the Look” som de från LIKEtoKNOW.it (som nu i höst samarbetar med bildsök och intelligens från Google), Keep.com och Thehunt.com.

Men även klassiska varukorgar bli mikrotjänster som flyttar ut från sin e-handelsplattform. Ecwid är bland de som kommit längst inom området. De har t ex vad som kallas den ledande e-handelsappen på Facebook med över 40 000 aktiva e-handlare. Ecwid har även frigjort sin lösning så att den går att implementera på flera olika ställen, fast med en central enhet som styr administration, statistik och val av betallösning, frakt etc. En köp-knapp kan t ex exporteras till lösningar i Tumblr, Drupal, Wix, Weebly, Joomla, eller WordPress.

0st
Ryska Ecwid finns i 175 länder med 1 miljon användare

Ett annat steg med att frigöra funktionalitet är även att fysisk handel enkelt går att koppla på. Där finns t ex stöd i Ecwid för fysiska betallösningar från iZettle, PayPal Here och Square.

Den isolerade funktionaliteten märks även i dess ”Klarna-liknande” UX och utförande, med hög nivå av funktionalitet utan behov av omladdning eller sidladdning. Nackdelen med hårt paketerade lösningar är att SEO blir lidande. Men kanske spelar det mindre roll om besökarna ändå valt sin kanal?

Även Shopify går att få som buy-button på egen blogg. Förlorare i denna utveckling är de som förutspått att e-handel ska ”WordPress-ifieras” och alla ska ha en central, egen URL och handelsplats. Ecwid har omkring en miljon användare.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Strikt fokus på teknik utmanas, e-handel "pure-players" minne blott

Leave a Comment