Byråsamarbete fungerade inte, Web Alliance av Antrop, 24HR, Conversionista och Search Integration läggs ned

In CXM, Drupal, Nyheter, Online Marketing, Optimizely/Episerver by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

Dåliga nyheter för de som letar synergieffekt i en gemensam, större kostym och byråallians. De fyra, både välkända och ofta prisbelönta byråerna Antrop, 24HR, Conversionista och Search Integration lyckades inte alls med sitt omtalade samarbetsprojekt Web Alliance.

Satsningen är numera nedlagd efter att få, eller knappt några, affärer drevs in till det nya varumärket under perioden 2013-2015. Enligt uppgift till MKSE.com.

Problemen ska ha innefattat för många varumärken att reda ut och förklara för befintliga och nya kunder. Att tvingas gå igenom fördelarna med Web Alliance, det egna företaget och prata om de andra byråernas profiler med varje kund gjorde konstellationen alltför komplex. Det visade sig även svårare än tidigare trott att hitta effektiva samarbetsformer de svenska byråalliansmedlemmarna emellan.

I slutet av 90-talet var ”integrerad kommunikation” det hetaste ämnet och byråer köptes upp för att fusioneras i varje hörn av landet. Knappt några av de byråer som satsade på det ”kompletta” erbjudandet inom webb, kommunikation och digital PR finns kvar idag.

0år
varade alliansen innan den ansågs vara en dålig idé
Några som desperat letat synergieffekter med flera, samverkande byråer i Norden under 2000-talets första år inkluderade:

  • A-Com (var som mest ett 20-tal bolag, numera avnoterade, har dragits med stora skulder och enbart en spillra av byrågruppambitionerna 10-15 år sedan)
  • Cross Communication 1999 – 2005 (köpte upp fyra större byråer, var som mest 200 anställda. Numera nedlagt)
  • Wunderkraut, modell ”större” 2012-2013 (begärdes i rekonstruktion och sparkade fler än 50% av alla svenska anställda i sviterna av en jättefusion mellan ett tiotal byråer)
  • FFW (Intellectas andra stora Drupal-satsning har fortfarande köpts sig tid att bevisa sig de inte är ”en Wunderkraut”. Men det ser inte bra ut.)

Ingen av dem lyckades ”göra en liten” WPP, Publicis Group, IPG, Dentsu, Havas eller OmnicomGroup.

Numera är all information om Web Alliance borttagen från respektive byrås information. Inte ens webbplatsen har alliansen valt att förlänga.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  AKQA toppar som mest lönsam svensk digitalbyrå

Leave a Comment