CMS med de nya webb TV formaten

In Escenic, Nyheter, Optimizely/Episerver, Sociala media / web2.0 by edenstromLämna en kommentar

För övrigt gillar jag Aftonbladet.se:s nya videoformat 210×175 pixlar (med ram). Klart att webb-TV ska ligga strax intill artikeln och inte behöver spelaren laddas på ny sida eller popup och sedan ta upp halv- eller helskärm? Det har många andra onlinetidningar missat. De mindre formaten duger gott för de 20-40 sekunders klipp som är av intresse. De blir även ett bra komplement till artikeln som läses samtidigt som berättarrösten avverkar detaljer.
Aftonbladet nya videoformat

För exempel, se t ex de nya NHL-sändingarna eller vissa nyhetsinslag. Formatet vi besökare tar del av är Flash. Även i de sedvanliga Aftonbladet.se TV sändingarna, i upplösningen 700×400 pixlar eller 860×480 pixlar med ram och reklam, har Aftonbladet återinfört Flash. När Aftonbladet.se TV lanserades för några år sedan som ATV användes Flash. Men för ett tag sedan ersattes formatet, som var dåligt skalat och ofta spelades segt som sirap, till Quicktime. Av bildkvalitetsskäl, sades det. Nu är alltså Flash tagen till nåder igen.
aftonbladet tv
Aftonbladet TV har även den allt mer communityliknande Aftonbladet Snack;s blogg– och kommentarkopplingar i nederkant av filmvisaren. Så klart de ska finnas med i en nyutvecklad TV-visare. Snack är delvis utvecklad av Athega, som även utvecklat Bloggportalen och Bloggsök.

Expressen Webb-TV tillhör de som kör vidare på Quicktime. I en pop-up dessutom. Menyerna är i flash, så webbläsarstöd för båda formaten krävs. I mitt fall klagade en ny installation av Internet Explorer 7 på att quicktimestöd saknades, trots att filmerna rullade.

Aftonbladet kör Escenic. Norrmännen sägs sälja in sitt CMS tillsammans med en videoredigeringsstudio (!). Då snackar vi video och filmproduktion som en verklig del av ett CMS.

På sitt CMS Roxen har även Resume.se video i direkt anslutning till sajten. Se t ex startsidan. Snyggt och funktionellt, tycker undertecknad.

EPiServer kunder som använder lösningar från Streamio och Qbrick öppnar tyvärr allt för ofta upp det publicerade materialet som en egen sida eller en pop-up. Samma misstag gör även IDG.se i sin Polopoly/Streamio CMS-lösning. 

Nu gäller det bara att göra video och videoelement sökbara och inför taggning etc. Och det jobbas det för fullt på i bl a Israel och i Silicon Valley.

Kommentarer

  1. Pingback: Aftonbladet.se webb-TV förfinas med preview « EPiServer Polopoly Sharepoint CMS blogg

Leave a Comment