Hackade SSU.se på Joomla! nere i tre dagar

In Joomla, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström12 Comments

Joomla!-Sverige måste ångra den politiska referens de fick in inför valet. SSU.se är nere för tredje dagen i rad. I söndags eftermiddags blev sajten ytterligare en av de Joomla!-webbar som hackare lyckas ta över. troligtvis genom otätade plugins.

Tyvärr även ett kraftigt underbetyg till Kristofer Åberg och co. krishantering. Att inte peka om DNS:er och få upp en temp-sajt på Blogger eller WordPress, samtidigt som Joomla!-lösningen (av inhouse samt Ottoboni) expoit-söks och tätas, är helt oförklarligt. Speciellt då hacket omskrivs i tidningar som Aftonbladet och IDG.

Bristande säkerhet är en av anledningarna att bl a WebdesignerDepot tidigare i år skanderade: ”Avoid Joomla – Joomla is evil”.

Kommentarer

 1. Sandlådenivå? Det är väl ungefär den kvalitén som det är på Joomla. Större sandlådekod får man leta efter.

 2. Anne-Marie Eklund Löwinder, kvalitets- och säkerhetschef på stiftelsen .SE, säger att det går att hacka sig in i princip överallt.

 3. Se konversationen Joomla! – Drupal – WordPress som följde artikeln. Den är viktig för CMS-diskussioner q2-q3 2010 och jag tyckte det var rätt att bifoga den.

 4. Nere i två dygn borde det väl stå om man ska va korrekt… ;) Nu är den uppe i alla fall. Dock får du vänta lite längre på svar på din andra fråga..!

 5. Härligt inlägg, herr Sandlåda!

  Är den någon särskild del av koden i Joomla! core du syftar på? Skulle vara intressant att höra dina förslag på förbättringar/optimeringar i så fall.

  Tack på förhand.

 6. Som med alla system som måste man sätta upp en plattform enligt de säkerhetsaspekter som gäller för att säkert drifta en publiseringslösning vilket inte har gjorts här. Joomla är ett mycket säkert system om man sätter upp det korrekt.

  Joomla är även Europas största publiseringsplattform enligt säkerställd statistik http://cmscrawler.com/

  Nämnas skall att även General Electric världens största företag har valt Joomla och även andra stora företag som t ex Orange Telecom, Sony, MacDonalds, Danone, Tesco retail, Pizza Hut, IKEA och flera länder i världen som t ex Indonesien, BanglaDesh,Lettland, Tunisien, Tonga etc

Leave a Comment