KnowIT förespråkar Umbraco open source CMS

In Responsive Design / Mobilwebb, Umbraco by MKSE.com Redaktion Martin Edenström9 Comments

I egna, senast uppdaterade webbproduktionscasen slår den mantaliga konsulten KnowIT ett slag för Umbraco open source .NET CMS.

Läs mer om

KnowIT står på sistone bland annat bakom kunderna Alexandra Hotell och Hotell Loenfjords nya responsiva nätsidor på CMS:et.

Hotellsajterna har liksom de flesta hotellsajter idag en tydligt konvertingssökande incheckning i fokus, mycket fotografier i designen och ett tydligt kalendarium. Dessutom finns en lokal YR.no väderwidget omstylad och inläst.

Sedan Umbracos grundare tog time ut under en obegränsad tid lite mindre än två år sedan har CMS:ets framsteg bromsats en aning. För ett år sedan lades bland att utvecklingen av den nya version 5 ned. Sedan dess har istället fokus lagts på version 6 (!), men den svenska aktiviteten fick sig en törn.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Sanity och Storyblok dominerar i G2 headless CMS genomgång

Kommentarer

  1. Underbart att Umbraco uppmärksammas och att KnowIT jobbar mer och mer med det! Men Martin…. vet du ens vad du skriver om? Varifrån har du fått siffrorna om att ”CMS:ets framsteg bromsats en aning”? Umbraco har aldrig varit så stort som nu och har aldrigt växt så snabbt som senaste året. http://stream.umbraco.org/video/8310937/codegarden-13-keynote

  2. Jag vill nog gärna ge Martin rätt angående styrkan i Umbracos tillväxt. Ett bra sätt att mäta ett publiceringsverktygs popularitet tycker jag är att mäta hur många som byter från andra verktyg till (som i det här fallet) Umbraco. När jag tittar på siffrorna i CMS Crawler så registreade vi 324 byten första halvåret 2012 mot 248 byten första halvåret 2013. Och under året som gått så har vi nästan fördubblat databasen över sajter i CMS Crawler. Så det känns ju inte som om populariteten ökar. Som jämförelse så är det över 37.000 som bytt från ”något annat” till WordPress första halvåret 2013 (drygt 11500 första halvåret 2012).

    Ett annat sätt är att mäta hur många som byter FRÅN ett system. Första halvåret 2012 hittade vi 32 sajter som bytte från Umbraco till ”något annat”, första halvåret 2013 var det 187.

    Sammantaget är det alltså ett minskande antal som byter till Umbraco och ett ökande antal som byter från Umbraco.

  3. Umbraco har haft en del problem och skulle nog varit större om de inte strulat med uppgraderingar och nya versioner. Vem törs satsa på ett CMS som läggs ner i framtida version?
    Men… Umbraco är bra.
    Vill man köra open source på en stängd plattform är Umbraco ett bra val. Nodbaserat cms med god dokumentation och väldigt likt Epi i sitt sätt att lösa webbygge.

  4. Hej Pär!

    Jag tycker nog inte att man kan göra en jämförelse
    mellan WordPress och Umbraco då dessa har betydligt skilda målgrupper och
    fyller olika behov.

    När det gäller ”tappet” som du beskriver så kan det nog förklaras genom att man läser CMS Crawlers FAQ: ”Earlier versions of the CMS Crawler was
    more aggressive and attempted to load multiple addresses that are unique to
    different systems but we received some criticism when we did so we decided to
    only read the website’s main page.”. Det finns alltså inget bra sätt för dem att veta huruvida en sida är gjord i Umbraco eftersom Umbraco, till skillnad från många av de andra populära systemen, inte tvingar dig att bygga din sajt på ett visst sätt (eller injectar saker i din kod). Eftersom Umbraco har en ”call home” funktion för uppgraderingar osv. så har de egna siffror på tillväxeten och enligt dessa har det som jag skrev aldrig gått bättre – titta gärna på Niels keynote. Detta förklarar nog varför deras crawler inte uppfattar att sidan är gjord i Umbraco.

    Jag vill inte diskutera WordPress vs.Umbraco – mitt syfte med kommentaren var att påvisa att Umbraco lever som aldrig förr och att det inte alls går dåligt. Stora delar av kärnan har skrivits om i V6 och i V7 kommer ett nytt och riktigt användarvänligt gränssnitt http://twitmail.com/email/70904742/1/Meet-Belle—The-new-Umbraco-Back-Office-UI.

  5. Yes Andreas!

    Du har helt rätt! Det suger verkligen att uppgradera Umbraco – inte alls lika enkelt och smidigt som WordPress.

    När det gäller nedläggningen av V5 så var det olyckligt! Det var klantigt av Niels och de andra i core-teamet låta arkitekturfreaks bygga sitt drömprojekt – som sedan visade sig vara omöjligt att drifta. Beslutet att lägga ner V5, och ”gå tillbaka till rötterna” för vad Umbraco står för, tycker jag var grymt modigt och bra! Många som redan då satsat på V5 blev såklart upprörda men de flesta har nog insett att det var rätt beslut.

    I nästa version av Umbraco kommer front-end utvecklare utan någon som helst server-kunskaper kunna bygga egna plugins och widgets enbart i javascript – riktigt spännande grejer på gång och jag tycker aldrig jag känt sådana ”positiva vindar” i projektet.

    / m

  6. Fast ändringarna i principerna för hur CMS Crawler jobbar gjorde vi sommaren 2011 så den principskillnaden är äldre och den info som ändrades då var att ett (stort) antal sajter inom diverse publiceringsverktyg gick från ”känt” till ”okänt”. Specifikt för Umbraco så tappade vi också kännedom om en del sajter där X-Umbraco-tagen togs bort från serverheadern. Siffrorna ovan är bara från ”känt” till ”känt” och berör alltså inte ändringar på tappsidan utan i så fall på detektionssidan, att CMS Crawler inte hittar lika många Umbracosajter nu som tidigare.

    Umbraco hade ett stort uppsving när man tidigt kom in i Web Plattform installer men i takt med att allt fler jämförbara verktyg finns där så har oddsen jämnats ut.

    Min poäng var inte heller att jämföra med WordPress specifikt men även om WordPress används på väldigt många olika sorters hemsidor så Umbracos vanligaste konkurrent WordPress. 59% av de som under 2013 bytt från Umbraco till något annat vi kunnat identifiera har bytt till just WordPress. Nästa vanligaste bytet är Drupal (11%) och trea och fyra är Joomla! och Sharepoint med 7% vardera.

    Vi jobbar ju själva med Umbraco, jag har ingen anledning att svärta ner verktyget men jag ser inget jättedrag kring produkten. Andra grejor är hetare.

  7. Ahhh! Förstod inte att du själv låg bakom tjänsten som du refererade till. Möjligen har inte Umbraco gått framåt i samma takt som andra system men men jag tycker ändå att denna artikel ger en lite för dyster bild av läget. Självklart blev det ett tapp i förtroende vid neläggningen av V5 men jag är helt övertygad om att V7 (som ska släppas under hösten enl. HQ) kommer att ge Umbraco den revansch som systemet och communityt förtjänar.

    Det finns alltid något hetare =D Nu blev jag nyfiken.. vad är de hetaste open source CMSen för .NET-plattformen enligt dig?

  8. Tittar på man siffrorna för 2013 globalt så är DNN hetast med flest byten från ”något till något” (vilket ju är lite konstigt eftersom DNN inte borde vara så jäklarns hett). Sedan kommer Silverstripe, sedan Umbraco. Men siffrorna på byten till .NET-baserade verktyg är blygsamma jmf med LAMP-verktyg och det samlade utflödet från .NET till LAMP är gigantiskt.

    Störst tapp finns dock på Joomla! där har vi hittat 25072 byten till något annat sedan årsskiftet. Av dessa har nästan 16000 bytt till WP, 2300 till Drupal. Resten till ”diverse olika”, totalt 290 olika system. 49 har bytt från Joomla! bytt till Umbraco och 42 har bytt från Joomla! till EPiServer (bara för att nämna lite detaljer av kuriosakaraktär).

Leave a Comment