Nya tider, nya titlar inom digitalisering och IT 2023

In CXM, E-handel, Nyheter, Online Marketing by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Denna text publicerades först i tidningen Resumé: Vad jobbar du som? IT- och startupscenen har länge varit ledande på att skapa innovativa och uppseendeväckande titlar på våra jobb och ansvar. 2022/2023 är det inte så mycket ”Ninja” som längre gäller. Det finns en hel del andra kreativa titlar att ta del av och gissa vad rollen egentligen pysslar med. Stilbildande är post-pandemins moderna nya arbetsplats. En ny vardag med en hybrid arbetsmiljö som lett till mängder av mer eller mindre märkliga och ”zen’iga” titlar.

Vilka svenska bolagsledningar har redan spenderat för mycket pengar på metaverse och mindre taktiska digitalbeslut? Leta i MKSE.com innovation tech nyhetskategori. Öppen gratis under en begränsad period.

Head Of The Future Of Work är en sådan titel, där det i själva titeln verkar som man inte riktigt vet vad jobbet går ut på eller vad framtiden innehåller. Chief Purpose Officer dyker upp här och var, en nästan värre version av mer klassiska Chief Happiness Officer som etablerat sig i Sverige. Den rollen finns t ex på svenska IT-konsulten Kvadrat i Göteborg. Receptionist? Skulle inte tro det, på den idag vanliga, kundorienterade rollbesättningen Customer Success Manager som kändes lite spacig tre, fyra  år sedan har utökas med att istället välkomna fysiska besök till kontoret via en Director of First Impressions. Chief Fire Starter eller CFS är en titel, i själva verket är det bara en kreativ namngivning för säljchef. Creative Sustainabelist eller Edu-tainment Officer är tidsenliga och CSR respektive kombinationsfokuserade nya titlar från 2022. Innovationschef eller Chief Innovation Officer tog i flera varianter över från t ex CIO, även ”innovation” i en titel är i år nästan uttjatat, då finns istället Wizard of Light Bulb Moments att ta till.

Det artificiella då? Även om AI snarare ska ersätta manuellt jobb så har det lett till vissa nya titlar. IBM har en egen Design Principal for Applied AI anställd. Även metaverse har lett till sina nya arbetstitlar. En svensk chef på Avanade har just befordrats till Global Head of Metaverse Service Hub.