Polopoly och Escenic stödjer helt onödiga ACAP

In Escenic, Nyheter, Polopoly Atex, Sociala media / web2.0 by MKSE.com Redaktion Martin Edenström22 Comments

För er semesterfirande som då och då tittar in och vill hålla kolla på CMS-marknaden kan jag rapportera att det i juli har det talats en del om ACAP, Automated Content Access Protocol med den amerikanskt aggressiva sloganen ”Protect your content!”. acap

Egentligen är det en motaktion mot att individuella artiklar syns i sin helhet hos t ex Google News eller hos aggregatorer som Frisim och Nyhetsportalen. Besökare ska ta del av källsajtens toppbanners och ska antagligen via ett meddelande lotsas om att gå in via startsidan. Så källsajten får fler klick per besökare.

Stampen, annars framsynta och kända för sina fina uppköp, har meddelat att de kommer införa ACAP på alla koncernens sajter. Som inte är få, det innebär alla lokaltidninggsajter inom Promedia, Mediabolaget Västkusten, Göteborgs-Posten, Rubrik Media, Ingress Media och koncernerna Mittmedia och Eskilstuna-Kuriren. Stampen äger även SvenskaFans, Odla.nu, Familjeliv, Bröllopstorget och tog nu i dagarna över Mobiento, men dessa sajter ska tydligen inte omfattas av ACAP.

Stampen har även en gemensam CMS-plattform för alla sajter, Polopoly.

Tänkte då passa på att berätta om vilka CMS tillverkare som ”skryter” med att de har det mikroskopiska stödet för den utökade Robots.txt filen och META tag noindex. Vilket är allt ACAP tekniskt tillför:

Bloggare inom nya media hatar den trångsynta inlåsningen och kallar avgiftsbelagda (medlemskap kostar 5000 euro) ACAP förslaget från nyligen arrangerade EPC Hamburg Declaration för Humbug Declaration.


Lyssna på människan, ”Aggregators is a lot of risk”. WAN:s CEO Gavin O’Reilly domedagsförklarar den fria vägen till information. Det känns inte som det här kommer bli bra.

För några dagar sedan uttryckte samme Gavin hos European Publishers Council: ”We continue to attract ever greater audiences for our content but, unlike in the print or TV business models, we are not the ones making the money out of our content. This is unsustainable. Publishers failing will benefit no-one, least of all consumers, or indeed the search engines and other aggregators who currently make huge profits on the back of our intellectual property”.

Det var väl flera år sedan de första smarta anpassningarna som skapade nya intäktskällor åt tidningssajterna dök upp? Och fler lanseras varje dag! Var har bakåtsträvande WAN haft huvudet de senaste åren?

Kommentarer

 1. Skönt att sitta på ett system som stödjer ACAP. Glädjande att läsa:)

 2. Skönt att sitta på ett system som stödjer ACAP. Glädjande att läsa:)

 3. @Christian Løverås: Är väl inte helt ”feil”? ”Escenic har infört stöd för WAN ACAP sedan tidigare i år”, skriver jag, baserat på The-ACAP.org ACAP_Implementation_to_3_November_2008. Finns även här under ”Escenic announced support for ACAP”. Att ni sedan låter kunder att ta bort de ”30 minuters” installation ACAP kräver, det tillåter nog även Polopoly eller vilken implementatör som helst. Eller för att lägga till ACAP för den delen.

 4. @Christian Løverås: Är väl inte helt ”feil”? ”Escenic har infört stöd för WAN ACAP sedan tidigare i år”, skriver jag, baserat på The-ACAP.org ACAP_Implementation_to_3_November_2008. Finns även här under ”Escenic announced support for ACAP”. Att ni sedan låter kunder att ta bort de ”30 minuters” installation ACAP kräver, det tillåter nog även Polopoly eller vilken implementatör som helst. Eller för att lägga till ACAP för den delen.

 5. Escenic har aldri tilrettelagt for ACAP, det har – som mye annet – alltid vært mulig. Jeg skjønner ikke hvor du har fått vite at det ble innført ACAP-støtte tidligere i år. Det er mulig jeg må skrive om artikkelen for å gjøre den enda tydeligere, men jeg trodde ikke det var nødvendig.

  Det er ingenting som kan innstalleres eller avinstalleres.

  (beklager eventuelle skrivefeil i denne kommentarer – skjemaet har svart tekst på svart bakgrunn på iPhone)

 6. Escenic har aldri tilrettelagt for ACAP, det har – som mye annet – alltid vært mulig. Jeg skjønner ikke hvor du har fått vite at det ble innført ACAP-støtte tidligere i år. Det er mulig jeg må skrive om artikkelen for å gjøre den enda tydeligere, men jeg trodde ikke det var nødvendig.

  Det er ingenting som kan innstalleres eller avinstalleres.

  (beklager eventuelle skrivefeil i denne kommentarer – skjemaet har svart tekst på svart bakgrunn på iPhone)

 7. Martin Edenström påstår i sin ”varudeklaration” för MKSE att hans blogg ”bjuder på transparent, arbetsrelaterad läsning. Alltid på kundens sida. Med en förhoppning om färre vilseledda, både kunder och anställda, i djungeln av akronymer och termer.” Mot den bakgrunden kan jag inte förstå att han kritiserar de CMS-system som innehåller sådant som kunder efterfrågar, i detta fall ACAP. Lika märkligt är det att han kritiserar kunder för att de nyttjar vissa funktioner. Betr Stampen skriver han att de är ”annars framsynta och kända för sina fina uppköp”. Är det att stå på kundens sida?

 8. Martin Edenström påstår i sin ”varudeklaration” för MKSE att hans blogg ”bjuder på transparent, arbetsrelaterad läsning. Alltid på kundens sida. Med en förhoppning om färre vilseledda, både kunder och anställda, i djungeln av akronymer och termer.” Mot den bakgrunden kan jag inte förstå att han kritiserar de CMS-system som innehåller sådant som kunder efterfrågar, i detta fall ACAP. Lika märkligt är det att han kritiserar kunder för att de nyttjar vissa funktioner. Betr Stampen skriver han att de är ”annars framsynta och kända för sina fina uppköp”. Är det att stå på kundens sida?

 9. @Lars Klasén: När du kommenterar i småtimmarna, så se dig omkring. Tror du MKSE handlar om ACAP? Rätt sak på rätt plats. Rättighetsfrågor, användaruppgifter, cookieshantering eller jQuery/Flash för den delen passar bättre eller sämre i olika kundfall. Gör en sökning bland svenska bloggar efter ACAP nu, så ska du få se.

 10. Författare

  @Lars Klasén: När du kommenterar i småtimmarna, så se dig omkring. Tror du MKSE handlar om ACAP? Rätt sak på rätt plats. Rättighetsfrågor, användaruppgifter, cookieshantering eller jQuery/Flash för den delen passar bättre eller sämre i olika kundfall. Gör en sökning bland svenska bloggar efter ACAP nu, så ska du få se.

 11. Martin Edenström: Jag har inte varit inne på MKSE tidigare, i alla fall inte som jag minns. Jag utgick nu från det intryck av MKSE som jag fick, och det den utger sig för, nämligen att handla om CMS-system. Enligt din artikel stöder somliga CMS-system ACAP. Du kritiserar nu i din artikel, här på MKSE, att de tillhandahåller detta stöd (som f ö vissa kunder efterfrågar). Är det då så konstigt att jag kommenterar din kritik just här?

  Konstigt är det däremot att du i ditt inlägg referererar till den tidpunkt när mitt inlägg lades in/publicerades på MKSE. Det har ju inte ett dugg med sakfrågan att göra.

 12. Martin Edenström: Jag har inte varit inne på MKSE tidigare, i alla fall inte som jag minns. Jag utgick nu från det intryck av MKSE som jag fick, och det den utger sig för, nämligen att handla om CMS-system. Enligt din artikel stöder somliga CMS-system ACAP. Du kritiserar nu i din artikel, här på MKSE, att de tillhandahåller detta stöd (som f ö vissa kunder efterfrågar). Är det då så konstigt att jag kommenterar din kritik just här?

  Konstigt är det däremot att du i ditt inlägg referererar till den tidpunkt när mitt inlägg lades in/publicerades på MKSE. Det har ju inte ett dugg med sakfrågan att göra.

 13. Jeg ser at denne artikkelen ikke er oppdatert, til tross for at vi har gitt beskjed om at den er basert på feil informasjon.

  Dette minner dessverre om denne artikkelen, som også inneholdt feil informasjon: https://www.mkse.com/2009/06/10/trelleborgsallehandase-live-pa-kopia-av-escenic-kodbas/ Selv ikke etter kommentarer både fra Escenic og den omtalte kunden, er artikkelen oppdatert.

  Det hadde vel vært positivt for leserne av denne bloggen om artikler som inneholdt feil ble oppdatert når feilene ble kjent?

 14. Jeg ser at denne artikkelen ikke er oppdatert, til tross for at vi har gitt beskjed om at den er basert på feil informasjon.

  Dette minner dessverre om denne artikkelen, som også inneholdt feil informasjon: https://www.mkse.com/2009/06/10/trelleborgsallehandase-live-pa-kopia-av-escenic-kodbas/ Selv ikke etter kommentarer både fra Escenic og den omtalte kunden, er artikkelen oppdatert.

  Det hadde vel vært positivt for leserne av denne bloggen om artikler som inneholdt feil ble oppdatert når feilene ble kjent?

 15. Hej Christian! Super att ni fyller i med det senaste från Escenic och era produktuppdateringar. Och mig veterligen har jag besvarat synpunkterna vid varje inlägg.

 16. Författare

  Hej Christian! Super att ni fyller i med det senaste från Escenic och era produktuppdateringar. Och mig veterligen har jag besvarat synpunkterna vid varje inlägg.

 17. ”Nätet sorgebarn för Eskilstuna-Kuriren – Nätintäkterna under 2010 utgjorde, enligt bokslutet, bara en
  marginell del av koncernens totala intäkter. Därför väljer man nu att avskriva
  hela utvecklingskostnaden för en ny webbplattform (Polopoly) till en kostnad av drygt 10,1
  miljoner kronor, vilket därmed belastar resultatet.”

 18. ”Nätet sorgebarn för Eskilstuna-Kuriren – Nätintäkterna under 2010 utgjorde, enligt bokslutet, bara en
  marginell del av koncernens totala intäkter. Därför väljer man nu att avskriva
  hela utvecklingskostnaden för en ny webbplattform (Polopoly) till en kostnad av drygt 10,1
  miljoner kronor, vilket därmed belastar resultatet.”

Leave a Comment