Salesforce skapar framtidens AI-berikade e-handelsproduktsidor med Einstein Designer

In Nyheter, AI, ChatGPT, Machine Learning, CXM, E-handel, Omnikanal, Salesforce, Salesforce Commerce Cloud by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

I årets stora europeiska event dammade Salesforce av ännu ett användningsområde mellan Commerce Cloud och egna, intelligenta Einstein AI stödet. Denna gång i nya designtillägget Einstein Designer som inom kort släpps till egna e-handelsprodukten. Salesforce tog hjälp av framgångsrika holländska barnvagnsföretaget Bugaboo och Thomas Stegelmann Director Global eCommerce Integrations på Bugaboo för att visa hur AI-stödet kan fungera i praktiken.

Det handlar om att Salesforce anser att de low-code produktdesignstöd som finns i dagens e-handelsmotorer är alltför skralt. Just CMS- och UI-biten av ehandelsprodukter klagar flera tillverkare på just dessa dagar och de utgör även en kampanj vissa aktörer och implementatörer för fram nu i juni 2020.

Det behövs mer big data och kunskap som stödjer framtagandet av en puff eller uppdaterad produktsida anser mång-, mång miljardsproduktportföljägaren Salesforce. Detta kan numera ske tillsammans med Einstein Designer som utöver drag-n-drop möjligheter från PIM:et även ska kunna föreslå och filtrera ut alla typer av produktdesign som passar överens med en kunds uppritade målgrupper eller branschvertikal.

Istället för att bara sätta färg och drag-n-droppa in en bild vill Salesforce att innehållsfolket framöver ska skapa flera olika sidor och puffar för olika typer av kund-personas. Sätta upp dussintals av A/B-varianter baserat på om personen främst är kreativt lagd eller en insurfande prisjägare. Eller som Salesforce själva uttrycker det:

” – En av ditt företags kundpersonas kan vara intresserad av reviews. Då ska han ha produktens egenskaper listande överst. En annan persona kan lever ett färggrant liv och älskar life style blogs, då ska denna besökare få en färgpalett-väljare överst. En sista kan vara återkommande kund och då ska de ha tillbehören överst.”

Aningen generaliserande och begränsat för en 300 pixel stor yta kan tyckas, men den sista anledningen stämmer väldigt väl. Allting AI:t gör ”snurras ihop” med en animation med dockan Einstein i mitten. Olika demografiska och CRM-baserade data adderas i mixen för den åskådande marknadsföraren i sin editor. Dock har det tidigare inte behövts AI för att skapa det stödet. Att bara hålla koll på vilka som är inloggade i e-handeln brukade räcka bra för Nosto och co.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Accenture tror på chatGPT och AI igen

Stödet ska utöver att kunna skapa dussintals olika varianter av samma innehåll även innehålla ett sista steg som utför all bolags-compliance och ser till att de släppta designvarianterna möter ett företags design guidelines. Det är ett bra tillägg förutsatt att kunden är så pass stor att de har aktiva design guidelines samt att ROI har räknats ut på att anpassa dessa mot Salesforce produktportfölj.

Det är inte riktigt samma innovation från San Francisco som när Demandware-folket för 5-6 år sedan hittade på Customer Success Managers som kunde ”läsa tankarna” hos alla SaaS-kunder och med data och molnstyrning via några få klick föreslå bästsäljande Alla Hjärtans Dag-kampanjer för en vertikal, innan ens dagen ägt rum. Det var ett riktigt lyft och smart ”crowdsourcing” för e-handlare på hyrtjänsten världen över.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Så använder Gucci Salesforce Marketing Cloud och AI för att förbli personliga

Beställarstöd inom e-handel och CX

MKSE.com har data och kunskap från över 15 000 svenska upphandlingar och plattformsval. Fatta rätt beslut. Gör som SJ, Avanza, KI och Telia. Anlita en expert inom området. Kontakta oss idag.

⬇ Fyll i formuläret nedan eller klicka för att e-posta oss