SSU.se släppt på Joomla! CMS

In Google Maps, Joomla, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström28 Comments

Det här var snyggaste Joomla! releasen på länge! Även Sossarna modell yngre med bl a Jytte Guteland och webbansvarige Κrіѕtоfer Åberɡ kan beställa webb.

När SSU.se lanseras är det en centrerad, väldesignad historia med en Photoshop-fantast till AD i farten. Mycket trixande med lager har det blivit.

Andra features:

 • Carousel med tre tillhörande informationspuffar
 • Vimeo video (äntligen!)
 • Facebook Fan page widget
 • Kalender från GCalendar med Google Maps integration och iCAL / XML import. Men fixa topic.
 • Nyhetsbrev-widget i footern. Fungerar faktiskt i den inramade lösningen.
 • Sökmotor med avancerad sök
 • Kampanjmotor är en dubbellänkad ide kring att engagera medlemmarna på en flash-kampanjsida
 • Till sidtoppen script. Helt OK.
 • Youtube listning.

Snyggt jobb. Mer helhet än t ex MUF.se (på okänt PHP CMS och med Wikipedia som ”Om MUF”(!) länk) som har några år på nacken.

Sajten låg även tidigare på Joomla! CMS.

Kommentarer

 1. Hej! Jag håller med, en av de snyggaste joomla-siter jag sett också faktiskt. Blev lite intresserad av vem som hade gjort den och började forska lite, hittade till slut att den bygger på: http://demo.gavick.com/index.php?year=2009&mont

  Tycker dock att de borde ha använt de ”sociala knapparna” längst ut till höger också, en fruktansvärt snygg implementation.

 2. Lite tråkigt faktiskt att man använder sig av färdig mall när man bygger en sådan prestigefull sida, som det ändå är. Jag får en känsla av att det ganska ofta är så när man bygger sidor på Joomla av någon anledning.

 3. En gammal designtemplate alltså? Vet du vilken? Undrar om SSU vet om detta. Inte kul att ha samma design som 200 andra sajter.

 4. Kul att ni uppmärksammar vår nya sajt. :)

  Martin Edenström & Jon: Det var ett medvetet val att använda en befintlig mall. Vår förra sajt var med ”skräddarsydd” mall, men webbyrån som tillverkat den gjorde snarast att vi blev inlåsta och fick jobba som om man hade en tvångströja på sig. En stor fördel med att ha en befintlig mall är att det blir så stor flexibilitet och en bra grund att stå på. Klart att man kan se det som en nackdel att andra sidor (vilka då? kan man också fråga sig…) kan påminna om den utseendemässigt sett, men ser man till att designa om den efter sina egna önskemål så tror jag inte att detta är några problem.

  Carl-Fredrik Herö: Jag tyckte själv att de knapparna gav sken av att vara för delning/bokmärken på olika sociala sajter. Det är dem inte, utan snarare bara statiska länkar (som jag antar är till för att skicka folk vidare till ens Facebookgrupp etc etc). Så därför gick dem bort.

 5. @Martin följ Carl-Fredriks länk. Mallen är gjort av GavickPro som har både fria och kommersiella mallar.

  @Kristoffer Har ni en webbyrå som gör mallar som känns som en tvångströja så tycker jag genast ni ska byta webbyrå. Däremot så kan det ju faktiskt vara ett kostnadseffektivt val att ta en färdig mall och ändra färgerna i den. Jag håller dock fast vid att jag tycker det är lite halvdant att göra så för en så pass stor organisation, även om sidan nu är snygg.

 6. Jon: Jodå, vi skaffade ny webbyrå ungefär samtidigt som jag började som webbansvarig på SSU (februari i år). Den nya sajten har tagits fram i samarbete med Ottoboni och det har funkat väldigt bra.

 7. men vad hände med seo'n….prova köra sh404 med lite modd… om gamla siten är skrotad och man inte har gjort redirects så blir man lite mörkrädd hur amatörmässigt det kan vara..tuvärr vanligt förekommande hos partier att de har dålig koll på seo'n både det tekniska, onpage och offpage.

  Kolla in testet för laddningstiden för SSU:
  http://tools.pingdom.com/fpt/?url=http://ssu.se

  Sedan är koden på ett eget kapitel i sig :) Ganska mycket kod och dålig struktur :) Kanske en bieffekt av att välja ett färdigt tema utan att titta på underliggande kod…det får sin effekt SEO'n

  Kan hålla med att ordna social sharing knapparna. Kanske använda en addthis modul som det finns en hel del för Joomla ;) Få med Pusha, bloggy osv

  Annars snyggt moddat mall!

 8. Daniel Norin: På vår förra sajt kördes standard SEO-länkar för Joomla. sh404SEF är ju mycket bättre, så den ska helt klart in på vår nya sajt. Tyvärr var vi tvungna att byta server i sista minuten, så det är lite tekniska detaljer som måste lösas först. Men det kommer. Likaså ytterligare utveckling – sajten släpptes till vår vårkampanj, så optimering och utveckling är något jag kommer ägna mig åt här framöver; allt medan mina kollegor far land och rike runt och för fram vår politik… :)

 9. Perfekt även om jag är kritisk att släppa saker som inte är 99.991 % klara ;)

  Skicka mig ett mail på [email protected] så ska du få inloggning till en site som kommer definitivt hjälpa dig på vägen till riktigt bra SEO.

  Vad kör ni för Carousel i toppen? Riktigt sjusst!

 10. Quay Joomla! ger 286 000 träffar i Google, så det lär nog finnas andra, snarlika sajter i så fall: http://bit.ly/cUNbbL. Men jag måste säga att Quay och SSU.se inte direkt är slående lika. Jag håller däremot helt med att det inte känns seriöst att basera ett arbete med omfattande konsultinsatser på andras fastpris-design. Det borde inte heller AD:n tyckt.

  Och ja, jag vet att det mesta på nätet idag säkert är baserat på standardkod. Men det ska inte skina igenom så pass att MKSE.com-läsare ser vilken designmall som köpts in.

 11. Det låter som ett bra val :) Dock känns sidan ganska ”liten”. Det är ju poppis att försöka cut-and-paste på Obamas webbar när man gör politsika webbplatser i Sverige, men man ser väldigt lite av sådant på er. Inte så mycket häftiga funktioner som bjuder in besökaren på sidan.

 12. Som jag skrev på ett annat inlägg på sajten så tycker jag inte att en mall som tillhandahålls av företag som Gavick är att betrakta som något man låser in sig med. Det kan snarast ses som ett ramverk som man kan göra om och jobba vidare med som man vill. Det handlar inte bara om att byta färg i CSS-filerna som Jon skrev här, utan man kan göra väldigt mycket mer än så. På JoomlaDay i helgen gjordes presentation av Prothemers Morph, som på sin hemsida http://www.prothemer.com/morph/features.html skriver om 12×25 olika modulpositioner, över 250 sätt att layouta sina kolumner etc. Det som Gavick, Prothemer etc presenterar på sina sajter är demosidor. Alltså ett exempel av en miljon på hur sidan kan byggas upp. Självklart har man sen möjlighet och ansvar att själv välja vad som ska fylla ens egen sajt…

  Och vad spelar det för roll om det finns andra sajter som gjort med samma mall? Har inte hört talas om någon som förväxlat SSU:s med någon annan, inte någon som ens hittat en sajt av slumpen. Klart man kan googla sig fram, men är sajten till för en allmän publik eller för CMS-nördar (inkl mig själv ;)) som vill kolla hur saker är uppbyggda? Och om MKSE-läsare kollar in CSS-filerna och ser tillverkaren i kommentarerna, vad spelar det för roll? På vilket sätt skulle det vara oseriöst, när 99,9 % av besökarna är nöjda? Sen är ju Joomla, Mootools, jquery etc också ”standardkod” enligt era kriterier, ska de också undvikas? Tycker ni missat stor del av poängen med fri programvara…

 13. Vi har lanserat sajten nu i ett första steg. Mycket för att komma bort från den sajten som fanns tidigare, vilken varit orsak till mycket missnöje inom SSU. Men jag är inte projektanställd här för en tvåmånadersinsats, så vi jobbar självklart vidare – så återkom gärna när slutspurten inför valet närmar sig, så blir det nog andra bullar… ;)

 14. En bra anledning är att det görs så mycket bra mallar till Joomla, vilket det inte görs till proprietära CMS, eller Drupal etc. Och sen bör de inte betraktas som ”färdig mall”, utan som ramverk där man kan ändra bra mycket mer än bara färgerna som det skrevs om tidigare här. Det som ligger uppe på malltillerkarnas sidor är en demoversion av deras mall. Varför skulle någon anse sig tvungen att följa deras exempel på hur sidan ska se ut, när tillverkarna själva sett till att mallen är uppbyggd för att kunna anpassas i hundratals olika varianter?

 15. Förklara gärna på vilket sätt det skulle vara halvdant… Fri programvara handlar om att man har frihet att använda andras verk, och på det sättet slippa uppfinna hjulet på nytt. Motsätter du dig ramverk som Mootools – och för den sakens skull hela Joomla också? Ska man bygga allt från ruta ett varje gång?

 16. Koden i mallen validerar som XHTML 1.0 Transitional. En anledning att koden kan se knäpp ut är exempelvis konflikter mellan olika tillägg i Joomla, och detta är något som kommer kollas över. Dock tycker jag ändå att man får inse att webbplatser görs för människor, inte valideringsmaskiner. Blir kanske lätt att glömma bort besökarna i allt det tekniska…

 17. Måste hållla med Kristofer. Är det verkligen schysst att låta kunden (i detta fall SSU) få betala 100-tals extratimmar för att ta fram en mall från scratch – när man istället kan återanvända smarta lösningar genom att utgå från ett existerande mallramverk, som exempelvis Gantry Framework?
  http://www.gantry-framework.org/

  Att inte utgå från ett existerande ramverk när man bygger sin template känns väldigt omodernt 2010.

 18. Sökmotorer är fortfarande den största källan till att människor hittar webbplatser och då är det dumt att inte åtgärda problemet som nu påverkar siten negativt ur ett SEO perspektiv. Finns väldigt mycket annat som man kan förbättra för SEO'n på siten som jag har upptäckt. Alla åtgärder utgör helheten som blir onpageresultatet, en stabil och pålitlig grund.

 19. Jag tycker absolut att man kan använda en ”färdig” mall eftersom den, som det sagts tidigare, oftast har flera olika variationer på layout, placering med mera. Men jag tycker att det är lite fult gjort av ssu att döpa om mallen till ”ssu”. Varför var inte namnet kvar?

 20. Vi hade tidigare flera mallar på sidan för oss som jobbade med den – någon i originaltappning, någon mer anpassad till oss. Så då döpte en av webbyråns utvecklare namnet på mappen etc. helt enkelt. Likadant med adminmallen som anpassats efter våra specifikationer.

 21. Pingback: Tweets that mention SSU.se släppt på Joomla! CMS | Might Know Something Else -- Topsy.com

 22. Ja, det var ju den jag syftade på. ;) Citatet kom från Joomlautvecklaren AndreEddies Twitter (hade dock inget med just det här fallet att göra, vad jag vet i alla fall)…

Leave a Comment