59 procent återvänder till Adobe eller Salesforce produktsviterna i pandemin, enligt Gartner

In Nyheter, Adobe AEM, AI, Machine Learning, Botar, Content Marketing, CXM, Lojalitetsprogram, Online Marketing, Salesforce by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Hur ska marknadsavdelningarna ha det? En ny Gartner rapport av Benjamin Bloom, Colin Reid och Michael McCune med namnet ”2020 Marketing Technology Survey: Cost Pressures Force Martech Optimization and Innovation” påstår att martech produktsviten är tillbaka. Den best-of-breed dominans vi på MKSE.com tagit del av 2019/2020 som en reaktion på:

  • Inlåsning
  • Allmän ”bloating” med segare system
  • Ökade licenskostnader
  • Ökade relaterade projektkostnader och
  • Brist på low-code och utvecklingshjälp i de enorma projekten

..är enligt Gartner just nu i mitten av december inte längre en generell, global trend. Ett större trendbrott ska ha skett under pandemins sista tre kvartal. I vad som närmast är en helomvändning från samma siffror i november 2019 väljer marknadsavdelningar och martechägare att omfamna säkerheten i en integrerad produktsvit för martech istället. Helst av en och samma tillverkare (läs: Adobe eller Salesforce)..

Vi har mer på samma ämne:  Branschledare är 50 procent bättre på att använda egna CRM-stödet
[ppp_patron_only level=”1″]

Hela 59% ska göra det valet mot blott 36% som fortfarande föredrar best-of-breed enligt Gartner. Runt 387 ”marketing tech leaders” svarade på frågorna i undersökningen.

”Sviten passar bra för säkerhet och tryggheten hos en tillverkare. Marknadsförare kan också komma att återvända till mer integrerade sviter som svar på komplexa integrationsutmaningar och då de vill få bort överflödiga dubbletter i sina martech stacks.”

Skriver Gartner om anledningen till det förändrade beteendet.

Däremot så visar sig 84% mot 74% föredra egna stacken sett till hur väl den passar företagets affärsmål när de kör en best-of-breed lösning. Rapporten visar även att i snitt används enbart runt 58% av en martech-stack av de utfrågade teamen. Största anledningen till det är att det inte går att samarbeta så bra som ägarna hoppats. Samt att egenskaperna i lösningar helt enkelt inte används av organisationen. Eller att datan inte passar ägarorganisationen samt är för komplex.

Vi har mer på samma ämne:  Accelererade sajter på utgång, realtids-email från Google döende. Enbart Ryssland stödjer tekniken

Några andra ”findings”:

  • Hela 73% har fortfarande problem att hitta förmågor internt för att löpande sköta martech stacken.
  • Glädjande är däremot att samarbetet mellan marknad och IT ökat sedan 2019. Runt 60% säger sig ha ett samarbete för de delarna av sitt martecharbete.
  • I snitt har de tillfrågade 50 externa användare och 80 interna teammedlemmar inom martech-projekten 2020.
  • Hela 60% förväntar sig medelstora eller stora minskningar av sin martech-budget 2021, enligt Gartner.
[/ppp_patron_only]