Agile UX och Lean UX tar över projektgrupperna

In Kanban, Metodik, Nyheter, RUP Vattenfall, Scrum, XP by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

En bredare kompetensprofil förväntas av dagens webbkonsult. Att kunna skapa, eller ha god förståelse för gränssnittsutveckling likväl som bakomliggande webbverktyg och backend-kod är en förutsättning för att passa in i webbteam.

Ett skifte skedde någon gång 2010/2011. En större del av ett webbprojekts utvecklingstid och budget hamnade på gränssnittsutveckling, snarare än den bakomliggande programmeringen.

http://spritz.co/Spritz_Project_Images/Advanced_Usability_Image01_Interface_UX_Design_PIPA.jpg

Utöver ett större kompetensbehov på marknaden efterfrågades snart metoder för att kunna förutse och kontrollera alla snabbrörliga förändringar inom den nu omfattande UX’en, gränssnittsutvecklingen. Något som det senaste året har gett upphov till nya buzz-words som Agile UX och Lean UX.

De agila metodikerna, som dominerat som process inom webbprojekt sedan mitten av 00-talet, har förfinats och anpassats för alla typer av kompetenser och ansvar i teamen.

Men hur skiljer sig dessa två begrepp?

  • Agile UX – Är främst ett sätt för frontendare att löpande arbeta. Oavsett webbprojekttyp. Bygger i grunden på att jobba med gränssnittsutveckling och formgivning enligt scrum manifestots klassiska ”collaboration before documentation”. Att löpande ge leverabler inom sprintar och inom rådande arbete på en user story. Alla UX leverabler bör ses som och levereras som en del av det totala, agila samarbetet.
  • Lean UX – Lean tanken är att se till helheten, att hela tiden utvärdera, testa och sätta samman de små beståndsdelar som har formgetts och byggts. Tänk t ex all UX inom en helt ny produkt av en startup. Testandet bör bestå av att ta en paus, se olika användares vy och se vyn från nya vinklar (ännu en akronym finns här, GOOB! –  ”Get Out of the Building!”). Därefter kommer det klassiska begreppet för lean in i bilden igen, att löpande, och i ständiga cykler, uppdatera och förbättra vad som tidigare byggts. Samtidigt bör initiala designfaser (t ex Vattenfallsmodellens BDUF – ”Big design up front”) arbetas bort till förmån för ett mer agilt arbetssätt, kanske RDUF – ”Rough design up front”.

Leave a Comment