Anti-personaliseringstrendens förlorare inom CRM och CX

In Nyheter, AI, ChatGPT, Machine Learning, API, Content Marketing, CRM Customer Relationship Management, CXM, E-handel, Gratis, Lojalitetsprogram, Marketing Automation, Modul / Extension, Online Marketing, Shopify by MKSE.com Redaktion Martin Edenström1 Comments

Gartners omskakande, nya rapport att 80 procent av alla CMO:er väntas lägga ned sina försök till individanpassad personalisering rör om i branschen. Väldigt många, främst privata företag, har under det senaste halvdecenniet blivit ägare av kostsamma Marketing Automation-lösningar, CRM-jättesystem och mångåriga, omfattande CX-satsningar. De kan nu tvingas tänka om rejält.

Inom en femårsperiod väntas marknadsförare med investeringar i personalisering och olika typer individanpassningsprojekt att ha trappat ned och i vissa fall helt övergett försöken att skapa en mer personlig upplevelse per kund. Gartner tror att kostnaden i förhållande till vinsten, de ständiga svårigheterna att utvinna och hantera kunddata från organisationen. Eller en kombination av de båda kommer innebära slutet.

” – Personuppgifter har länge varit ett bränsle för att sköta marknadsföring i varje steg i kundresan, och drivet att hitta nya former av detta bränsle och utnyttja det har hittills verkat vara obegränsat. Men denna strävan kan inte möta moderna marknadsförares ambitioner och i vissa fall har detta helt misslyckats eftersom konsumenter både direkt och indirekt avvisar varumärkesöverträdelser trevande försök.”

Säger Gartners forskare Charles Golvin. Personalisering ska idag stå för runt 14% av den totala marknadsföringsbudgeten.

Vid närmare eftertanke är det inte så konstigt då vi har svenska börsbolag som tvingats ta del av byråernas olika persona-Powerpoints och grafiska kundresemappning i upp till åtta olika varianter. Utan att någon av dem någonsin lämnat det teoretiska stadiet. En sann historia från tidigt 2019 som faktiskt tvingade en kund att ändra namnet på den åttonde kundresemappningen (!) för att inte uppröra VD och högsta ledning. De var då förbannade på alla omköp och bortkastade marknadsföringsmiljoner inom det vid det laget bespottade området ”kundresor”.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Salesforce ut, J. Lindeberg väljer Shopify Plus efter ny upphandling

De flesta som sjösatt motsvarande projekt har tidigt insett omfattningen i olika typer av demografisk, historisk, kronologisk och relationsbaserad marknadsföring. Som i kombination ger oändliga variationer.

Många stora svenska kunder har, trots tekniska investeringar och möjligheter, inte alls kommit igång med sin personalisering mot kund. De använder enbart en bråkdel av sin digitala marknadsföringssvits och martech-uppsättnings möjligheter. Oftast på grund av oförståelse och att man är oense om vart man ska starta inom avdelningar. Vi har svenska telekombolag idag som enbart har en variant av sitt e-postnyhetsbrev. Trots att de har 7-8 olika Marketing Automation system, martech-program och annat CRM-stöd för personlisering.

Det är faktiskt en av de stora drivkrafterna bakom hela Marketing Transformation-trenden, där externa konsulter tas i team för att fatta beslut åt CMO-beställaren. Med sin externa, icke-internpolitiska aura våga bestämma åt beställaren vart de ska börja och konsulter som kan och vågar göra CSV-exporter av alla fortfarande välanvända Excel-ark på ”D:/-driven”.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Daniel Wellington byter ut allt, ersätter 12 år av kod med Shopify

Vinnarna om förutsägelsen slår in blir troligtvis mer enkelt installerade SaaS-aktörer som Nosto, klick-installationsvänliga aktörerna i Shopifys modulkatalog och de e-handelsaktörer som bjuder på enklare funktionalitet. Förlorarna är de som försökt erbjuda allt till alla med en högre prislapp. De som pekat på alla teoretiska möjligheter via API:er och öppna protokoll som ändå kunden aldrig lyckades använda.

Gartner tror även att:

 • 2022 kommer 25% av marknadsavdelningarna att ha en dedikerad forskare inom beteendevetande eller etnograf som heltidsanställd.
 • 2023 kommer en tredjedel av alla PR-katastrofer från varumärken komma från fel inom etisk datahantering.
 • 2023 kommer budgeten för influencer-marknadsföring minska med en tredjedel, detta då kunder fortsätter förlora förtroendet för varumärken de inte personligen har en relation till.
 • 2024 kommer konstgjord intelligensidentifiering av känslor att påverka mer än hälften av de onlineannonser du ser.

Beställarstöd inom e-handel och CX

MKSE.com har data och kunskap från över 15 000 svenska upphandlingar och plattformsval. Fatta rätt beslut. Gör som SJ, Avanza, KI och Telia. Anlita en expert inom området. Kontakta oss idag.

⬇ Fyll i formuläret nedan eller klicka för att e-posta oss

  Kommentarer

  1. Författare

   Hej!

   Bra artikel
   Några små kommentarer:

   1. Även om denna prediktion som Gartner kommer med är en klickdrivare och försöker sälja deltagande till deras CXM konferens i London, så poängterar den en ganska viktig grej – CMO/Marknadsorganisationerna som inte lyckas (och de är många!) är snart (nu!) i blåsten. Det är inte en lätt utmaning, varken tekniskt eller strategiskt, för att inte snacka om ledarskapet i en transformation. Huvuden kommer att rulla (som i USA 2016-2017) – det ser vi redan.

   2. De största problemen som vi på Avaus ser är: 1) Kunddata (brett begrepp, både 1st och 3rd party, online och analogt) och förmågan att aktivera i alla kanaler (ofta ser vi att man har fina modeller, men enbart någon procent av kundtouchpoints är personaliserade) 2) Content (förmågan att planera, producera, distribuera) 3) Ledarskapet och strategin. Martech är lätt att köpa, digital transformation i Marknadsföring och Sälj löser sig inte bara med det. Och börjar man snacka inhousingtrend så är det nästan garanterat att man är i den 80% som inte lyckas!

   Mvh,
   Emma Storbacka
   Avaus

  Leave a Comment