Det ska Knowit göra med 2,2 mdr förvärvet Cybercom

In Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

VD Per Wallentin vill skapa sitt ”legacy” och gör det andra högprofilerade storförvärvet på kort tid. Denna gång för en större slant än vad Creuna kostade också. Nu adderas Cybercom till Knowit för att bygga ett 3800 man stort bolag. Kostnaden blir 2,2 miljarder kronor varav 442 Mkr erläggs kontant medan resterande del består av nytryckta aktier.

Cybercom visar vinst, men har enligt egna årsredovisningen förvisso krympt intäkterna från 1753 Mkr till 1658 Mkr förra året. Bolaget har öven gått ned till 1246 anställda, mot 1280 i början av 2020. Läge att slå till i kölvattnet av TietoEVRY jättefusionerna samt den övriga IT-konsolideringen, anser Knowit. Som inte själva vill bli föremål för förvärv.

Vi har mer på samma ämne:  Nova gör ytterligare förvärv, köper e-handelsbyrån Cloud Nine. Ska utmana NoA och ARC

Troligtvis är kontorsflyttar (enkelt under distansarbetet) samt en ekonomiskt fördelaktig större sammanslagning av alla gemensamma administrativa sysslor och supportfunktioner att vänta direkt efter sommaren. Som i det tidigare fallet. Loggan på Sveavägen plockas ned.

Därefter kommer även varumärket Cybercom inom 3-6 månader att helt poleras bort och ledningsfunktioner till stor del ersättas av ett mer övergripande ansvar. Som de redan många dotter- och affärsområdesansvariga i ledningsfunktioner på Knowit tar över. De har idag samma ansvar på det tre gånger så stora förvärvande bolaget och tar sedvanligt taktpinnen. Som i förvärvsfallet från vintern 2020. Här blir även övergången till resurskonsult enklare då båda bolagen till 95% är formade så.

Vi har mer på samma ämne:  Systembolaget e-handel går ned, vem är ansvarig?

Cybercom har gått en lite annorlunda väg senaste åren med mindre fokus på traditionell IT-konsulting och mer specialisering inom t ex säkerhet och cloud. Samt ”green-tech”. Bolaget har de senaste åren inte växt lika fort som vissa kollegor. Det finns fortfarande enheter för produkt-, system- och tjänste­utveckling samt ”digital transformation”, men det är inom t ex AWS [ppp_patron_only level=”1″ silent=”no”]man haft störst framgång på sistone.

”- Tillsammans får vi en tydligare och starkare marknadsposition inom områden med snabb utveckling – cybersäkerhet, molntjänster och digitala lösningar på samhällets hållbarhetsutmaningar.”

Säger Knowits VD Per Wallentin.

De båda bolagens totala omsättning under 2020 ligger på 5,5 miljarder kronor med ett ebita-resultat på 541 Mkr.

[/ppp_patron_only]