Det ska Knowit göra med 2,2 mdr förvärvet Cybercom

In Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

VD Per Wallentin vill skapa sitt ”legacy” och gör det andra högprofilerade storförvärvet på kort tid. Denna gång för en större slant än vad Creuna kostade också. Nu adderas Cybercom till Knowit för att bygga ett 3800 man stort bolag. Kostnaden blir 2,2 miljarder kronor varav 442 Mkr erläggs kontant medan resterande del består av nytryckta aktier.

Cybercom visar vinst, men har enligt egna årsredovisningen förvisso krympt intäkterna från 1753 Mkr till 1658 Mkr förra året. Bolaget har öven gått ned till 1246 anställda, mot 1280 i början av 2020. Läge att slå till i kölvattnet av TietoEVRY jättefusionerna samt den övriga IT-konsolideringen, anser Knowit. Som inte själva vill bli föremål för förvärv.

Troligtvis är kontorsflyttar (enkelt under distansarbetet) samt en ekonomiskt fördelaktig större sammanslagning av alla gemensamma administrativa sysslor och supportfunktioner att vänta direkt efter sommaren. Som i det tidigare fallet. Loggan på Sveavägen plockas ned.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Trafikverket handlar upp för 57 Mkr av Academic Work

Därefter kommer även varumärket Cybercom inom 3-6 månader att helt poleras bort och ledningsfunktioner till stor del ersättas av ett mer övergripande ansvar. Som de redan många dotter- och affärsområdesansvariga i ledningsfunktioner på Knowit tar över. De har idag samma ansvar på det tre gånger så stora förvärvande bolaget och tar sedvanligt taktpinnen. Som i förvärvsfallet från vintern 2020. Här blir även övergången till resurskonsult enklare då båda bolagen till 95% är formade så.

Cybercom har gått en lite annorlunda väg senaste åren med mindre fokus på traditionell IT-konsulting och mer specialisering inom t ex säkerhet och cloud. Samt ”green-tech”. Bolaget har de senaste åren inte växt lika fort som vissa kollegor. Det finns fortfarande enheter för produkt-, system- och tjänste­utveckling samt ”digital transformation”, men det är inom t ex AWSDetta är enbart en förhandsgranskning av hela artikeln. För att läsa och ta del av all data krävs en engångsbetalning eller att du eller ditt företag blir en supporterande medlem till MKSE.com. Betalning sker vid månadsskiftet och det går att läsa innan debitering. Summan bestämmer du själv, det börjar på 19 SEK i månaden. Eller det belopp du anser de tiotusentals artiklarna på MKSE.com är värt (190 SEK, 1900 SEK). Pengen går till molndrift och licenser så MKSE.com får finnas kvar. En-klicksbetalning i mobilen via t ex ApplePay. Via Paypal eller betalkort. Stort tack för din förståelse och stöd!
MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  HSB flyttar till Optimizely DXC-molnet efter ett decennium, ny partner


Är du redan medlem, men utloggad? Dessa tuffa cookies-tider.. Se bara till att vara inloggad på ditt Patreon-konto och klicka Log In-länken här nedan.Login with Patreon