Disney väljer bomma svensk Disneystore.se e-handel, blev inte lönsam

In E-handel, HCL Commerce, Nyheter, Salesforce, Salesforce Commerce Cloud by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

När Disneystore kom till Sverige via de nya shoppingcentrumen Mall of Scandinavia och Emporia öppnade samtidigt en svenskanpassad e-handel för de svenska konsumenter. Den satsningen leddes av den då nytillträdda svenska digital- och e-handelschefen Malin Stross med erfarenhet från Nikon och deras SAP hybris e-handelslösning.

Men Disney valde inom kort att för Europa satsa på en Salesforce Commerce Cloud (Demandware) installation. Den rullades i slutet av 2016 även ut för svenska Disneystore.se e-handeln. Ett projekt som främst ska ha letts från ett internt Disney-team London. I den tekniska uppsättningen fanns även IBM Websphere, Adobe Analytics (Omniture) och databasstöd från Oracle. Kort därefter gick Malin Stross vidare till att istället jobba med CRM för TUI.

Vi har mer på samma ämne:  Disney+ klarar 100m med AWS Kinesis realtidsanalys och serverless

Svenska Disneystore hade försetts med svenskt språkstöd och SEK som valuta, men i övrigt samma tekniska lösning och uppsättning som majoriteten av Disneys alla europeiska webbplatser. Samtidigt kom även danska Disneystore med DKK valuta och lokalt språkstöd.

Men nu i februari 2018 berättar Disney i ett splashmeddelande på disneystore.se att svenska och danska kunder inte längre har kvar en egen e-handel. Däremot får vi nordbor gärna handla på en engelskspråkig version under .co.uk-domänen, i brittiska pund och med en fraktkostnad om £4.95/£12.95 (DK)./£3.95(SE) Leveranstiden ska då vara fem arbetsdagar, vilket däremot inte ska vara mycket längre än den tidigare svenska och danska leveranstiden.

Vi har mer på samma ämne:  Impact Commerce köper upp svenska Improove, bygger 350 man stor e-handelsgrupp

Disney ska, enligt uppgift till MKSE.com, haft vissa problem med prissättningen i SEK. Varor i e-handeln prissattes efter lanseringen både högre och lägre än i butik. På grund av problem med valutaomvanlig. Detta kan ha påverkat den lokala e-handelns marginaler negativt.

Intresserade av Adobe Experience Cloud?

Representanter från MKSE.com har ansvarat för strategiarbete samt upphandling åt kunder som SJ.se, Avanza.se och TeliaSonera. Kontakta oss.