E-handelsbubbla poppar? ”Shopify-utmanaren” BigCommerce har i tysthet tappat 65 procent av sitt värde

In E-handel, litium, Nyheter, Shopify by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Ser vi första tecknen på sunt marknadstänkande och en e-handelsbubbla på väg att poppa? I kölvattnet av Amazon har ”utmanaren” Shopify frodats, som ni läsare väl känner till. Därefter var det dags för t ex IPO-aktuella BigCommerce att njuta av pandemins e-handelsintresse världen över. Vi har även svenska bolag som liveshoppingaktören Bambuser som just idag är värderade till 5,03 mdr SEK. Upp från 350-400 Mkr för ett år sedan.

Börskursen för B2B-fokuserade BigCommerce vid IPO i augusti var 24 dollar, trading började på 68 dollar och steg [ppp_patron_only level=”1″ silent=”no”]på en dag till 93 dollar. Några veckor senare var aktien uppe på 162.50 dollar. Vilket snabbt gav ett bolagsvärde om omkring 110 miljarder SEK. Bolaget tjänar fortfarande runt 400 Mkr per kvartal i SaaS-avgifter och har visat sig inte växa så mycket från halvår till halvår.

Samtidigt har bolaget inte kunnat presenterat så många stora produktnyheter under sitt halvår på börsen. Ett område där Shopify innoverar om och om igen med alla möjliga typer av produkter och samarbeten. Det har lett till något så unikt som ett kursfall om närmare 65 procent ned till 58-63 dollar. Samtidigt som detta var fantastiska nyheter för B2B-fokuserade litium i höstas är det sämre nyheter för just Bambuser, Avensia, litium och andra e-handelsproduktbolag på börsen.

Vi har mer på samma ämne:  Förbrukningsmaterialföretaget handlar upp ny Litium e-handel

Börsen var en utväg för BigCommerce. E-handelsplattformen hade haft det svårt lyckas utanför USA och ständigt hamnat i bottenplaceringar av Gartner Magic Quadrant for Digital Commerce. Även om de under de senaste året börjar jobba med analysinstituten och klättrat till en andraplats, “strong performer” i både Forresters Wave B2B och B2C Commerce Suites. Bolaget, grundat för elva år sedan, har tagit in omkring 2 mdr SEK i riskkapital i sex vändor.

BigCommerce har även, precis som alla andra, lagt till headless, cloud och API-first och mikrotjänsteorienterad till egna produktbeskrivningen. Trots att det inte ska förekommit några “major” kodbasomskrivningar av plattformen de senaste åren.

Vi har mer på samma ämne:  Skincity handlar upp Episerver Commerce och Voyado av ny partner

På kundlistan står Ben & Jerry, Skullcandy, Toyota och Woolridge. Men t ex hos Toyota är det bara för ett land (Australien) man släppt en enklare merchandise e-handelsbutik. Och det var 2015 BigCommerce vann den referensen. Inte direkt Toyota.com (en Adobe Marketing Cloud användare) som valt e-handelsplattformen. På MKSE.com har vi tidigare mer eller mindre fnyst åt motsvarande “officiella kundreferenser” kring sådana brands. För det är ett ofta valt trick från mindre tillverkare som vill sola sin i varumärkesglansen för sin kampanjsajt. En norsk privat återförsäljare är inte hela Audi. Inte heller en svensk tempsajt i väntan på den större globala omgörningen.[/ppp_patron_only]