EPiServer Template Foundation färsk standard á la Ted Nyberg

In Nyheter, Open source PHP, Open Text Web Solutions, Optimizely/Episerver by MKSE.com Redaktion Martin Edenström7 Comments

Lagom till de startade eget har Ted Nyberg och Gustaf Lindqvist slutfört egna EPiServer 5/6 mall/ramverket EPiServer Template Foundation (ETF). Paketet demades under måndagens EPiServer Meetup på Cybercom.

ETF är vad många duktiga EPiServer-utvecklare idag redan själva har samlat på sig: Ett organiserat gäng kodexempel och best practice. Med skillnaden att ETF är open source (på Codeplex liksom EPiServer Page Type Builder) och väldokumenterat.

De färdiga basklasserna för vanligt förekommande sidtyper och funktionalitet inkluderar contacts, RSS-stöd, tags, tagcloud etc.

En egen vinkling är även det kompakta stödet mot Live Writer. Denna bit är jag mer tveksam till. I kundsammanhang är det långt ifrån den bästa idén att dra fram en relativt rå fetklient samtidigt som administratörerna/redaktörerna planerat in några dagars EPiServer-utbildning i version fem. Kanske knorrar de dessutom om hur de ska klara av version sex. Som just har släppts, men som inte fanns då projektet startade.

Och Live Writer app’arna för att t ex snyggt visa upp kodexempel är det få kunder som förstår sig på.

Dessutom, att copy-paste’ade bilder per automatik sparas ned i VPP (eller motsvarande) har funnits sedan 2005 i t ex Open Text RedDot.

Men gemensamma standarder gillar vi. Alltid. Är dock tveksam till att släppa ett ramverk den 21:a juni? Minns EPiServer World detta när höstsäsongen drar igång?

Kommentarer

  1. Pingback: Tweets that mention EPiServer Template Foundation färsk standard á la Ted Nyberg | Might Know Something Else -- Topsy.com

  2. Håller helt med om att Live Writer-stödet inte ska tas upp med kunder utan eftertanke, men i flera fall kan det vara en stor hjälp (exempelvis för nyheter på ett intranät, bloggar etc).

    Vi får hoppas att ETF inte faller i glömska i höst – men lanseringsdatumet är mer en följd av att ramverket först visades upp på Partner Summit. ;)

  3. Trodde det var xml-rpc som var implementerat!?

  4. Jag tycker att det finns en hel del bra fördelar med Live Writer för en redaktör, inte minst igenkännandet av gränssnittet för den som är van att arbeta i Officeprogrammen.

    Jag håller med om att det inte passar för alla och Vid alla tillfällen, men för en redaktör som bara ska publicera innehåll i form av exempelvis nyhetsartiklar gör det med snudd på samma ingrepp som att skriva blogginlägget i Word och min erfarenhet är att många redaktörer gärna skriver sin artikel i Word innan de kopierar in det i Epi eller något annat CMS, således kan man kapa ett steg i publiceringsförfarandet och snabbare få ut nyheterna. Och inga extra kostnader för att utbilda i Episerver.

    Bildhanteringen är också riktigt smidig i Live Writer, färdiga bilstorlekar och effekter, likaså här känner man igen sig från Word.

    Misstolka mig inte, jag gillar verkligen Episerver men jag tror faktiskt att Live Writer kan vara ett bra och smidigt komplement för redaktörer i många organisationer. Användare gillar i regel inte när de får ytterligare ett nytt verktyg att lära sig, så igenkänningsfaktorn ska verkligen inte underskattas :)

  5. Just därför kunde det varit bättre att utgå från Office paketet, Livewriter syns inte ens i startmenyn,

Leave a Comment