Fler och fler överger CMS för ramverk

In Featured, Gratis, Headless / Decoupled CMS, Java, Javascriptramverk, Microsoft .NET, Nyheter, Open source PHP by MKSE.com Redaktion Martin Edenström7 Comments

Om enbart 5, 10 eller ens 20% av ett CMS funktionalitet används. Behövs verkligen ett CMS då? Den frågan ställer sig allt fler. En längre tid har det ansetts begränsande och "mindre coolt" ibland vissa duktiga webbutvecklare att tvingas begränsa sig till ett CMS riktlinjer för utveckling. Dessa röster har hörts allt tydligare på senare år. Inte minst då CMS-marknaden senaste 36 månaderna konsolideras i förvärv, funktionalitet matas på en masse och CMS-verktygen växt sig till... Detta är enbart en förhandsgranskning av hela artikeln. För att läsa och ta del av all data krävs en engångsbetalning eller att du eller ditt företag blir en supporterande medlem till MKSE.com. Betalning sker vid månadsskiftet och det går bra att läsa allt innehåll flera dagar innan debitering. Summan bestämmer du själv, börjar på 19 SEK i månaden. Ge gärna det belopp du anser de tiotusentals artiklarna på MKSE.com är värt (190 SEK, 1900 SEK). Pengen går till molndrift och licenser så MKSE.com lever kvar. En-klicksbetalning i mobilen via t ex ApplePay. Via Paypal eller betalkort. Stort tack för din förståelse och stöd! Är du redan medlem, men utloggad? Tuffa cookies-tider nu. Se till att vara inloggad på ditt Patreon-konto och klicka Log In-länken här intill. Eller registrera dig direkt på MKSE.com via Unlock-länken.
To view this content, you must be a member of MKSE.com & publicisten Martins Patreon at $1 or more
Unlock with Patreon

Kommentarer

  1. CMS skapar en standard på högre nivå än ett ramverk. För företag som har en organisation inhouse blir det säkert bra att köra ramverk men jag skulle inte rekommendera ”vanliga” företag att vara produktutvecklare som man i själva verket blir när ramverket ska lappa ihop publiceringsprocesserna.

  2. Ett problem blir lätt att vidareutvecklingen blir lidande för att det ramverksbyggda projektet inte har samma stomme som ett CMS erbjuder. Med det enorma antal utvecklare som finns till t.ex. Drupal upptäcks fallgroparna av en stor massa, och täpps snappt igen. Kompatibilitet mellan moduler har ökat enormt på sistone och modulerna går mot en alltmer abstraherad riktning. Nackdelen är att det inte blir lika ”plug ’n play”, men fördelen blir att man kan bygga i princip vad som helst på väldigt kort tid – utan att oroa sig över att något är otestat. Med det sagt så finns det givetvis för- och nackdelar med allt. Jag tror att den här trenden (om det nu ens är en trend) kommer att försvinna eftersom nackdelen med personberoendet helt enkelt är för stor för att ha överseende med.

  3. Nej, det jag gick igenom var ju just undantagen senaste 12-18 månaderna. Och förklarar min syn på varför TV4 m fl valt denna väg i de sista styckena.

  4. Ja, som var en del i mitt svar till Andreas nedan. Det gäller verkligen att det finns en insatt, flerhövdad inhouse-divsion i direkt relation till ”ramverksprojekten”.

  5. I mångt och mycket tror jag att det handlar om att CMS blivit lite osexigt på sistone. Unga utvecklare sätter hellre tänderna i nodejs eller något annat kul, så de säger till kunderna (eller sina chefer) att det är en mycket bättre väg att gå. Det finns dock, i min mening, helt klart utrymme på marknaden för mellanting mellan CMS och ramverk. Drupal är ju nästan där, men kanske inte helt.

Leave a Comment