Fler och fler överger CMS för ramverk

In Featured, Gratis, Headless / Decoupled CMS, Java, Javascriptramverk, Microsoft .NET, Nyheter, Open source PHP by MKSE.com Redaktion Martin Edenström7 Comments

Om enbart 5, 10 eller ens 20% av ett CMS funktionalitet används. Behövs verkligen ett CMS då? Den frågan ställer sig allt fler. En längre tid har det ansetts begränsande och "mindre coolt" ibland vissa duktiga webbutvecklare att tvingas begränsa sig till ett CMS riktlinjer för utveckling. Dessa röster har hörts allt tydligare på senare år. Inte minst då CMS-marknaden senaste 36 månaderna konsolideras i förvärv, funktionalitet matas på en masse och CMS-verktygen växt sig till...

Detta är enbart en förhandsgranskning av hela artikeln. För att läsa allt och ta del av all data krävs en engångsbetalning eller att du blir en supporterande medlem till MKSE.com. Du betalar vid månadsskiftet och kan därför läsa innan du debiteras. Summan bestämmer du själv, det börjar på 19:- SEK i månaden. Pengarna går till drift och licens för att driva MKSE.com. Betalas via ApplePay, Paypal eller kort. Stort tack för ditt bidrag och din förståelse!
To view this content, you must be a member of MKSE.com & artikelförfattaren Martins Patreon at $1 or more
Unlock with Patreon

Kommentarer

  1. CMS skapar en standard på högre nivå än ett ramverk. För företag som har en organisation inhouse blir det säkert bra att köra ramverk men jag skulle inte rekommendera “vanliga” företag att vara produktutvecklare som man i själva verket blir när ramverket ska lappa ihop publiceringsprocesserna.

  2. Ett problem blir lätt att vidareutvecklingen blir lidande för att det ramverksbyggda projektet inte har samma stomme som ett CMS erbjuder. Med det enorma antal utvecklare som finns till t.ex. Drupal upptäcks fallgroparna av en stor massa, och täpps snappt igen. Kompatibilitet mellan moduler har ökat enormt på sistone och modulerna går mot en alltmer abstraherad riktning. Nackdelen är att det inte blir lika “plug ‘n play”, men fördelen blir att man kan bygga i princip vad som helst på väldigt kort tid – utan att oroa sig över att något är otestat. Med det sagt så finns det givetvis för- och nackdelar med allt. Jag tror att den här trenden (om det nu ens är en trend) kommer att försvinna eftersom nackdelen med personberoendet helt enkelt är för stor för att ha överseende med.

  3. Nej, det jag gick igenom var ju just undantagen senaste 12-18 månaderna. Och förklarar min syn på varför TV4 m fl valt denna väg i de sista styckena.

  4. Ja, som var en del i mitt svar till Andreas nedan. Det gäller verkligen att det finns en insatt, flerhövdad inhouse-divsion i direkt relation till “ramverksprojekten”.

  5. I mångt och mycket tror jag att det handlar om att CMS blivit lite osexigt på sistone. Unga utvecklare sätter hellre tänderna i nodejs eller något annat kul, så de säger till kunderna (eller sina chefer) att det är en mycket bättre väg att gå. Det finns dock, i min mening, helt klart utrymme på marknaden för mellanting mellan CMS och ramverk. Drupal är ju nästan där, men kanske inte helt.

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.