Försenat Drupal 7 irriterar leverantörer och oroar kunder

In Drupal, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström9 Comments

Den mycket utdragna lanseringen av Drupal 7 har, främst internationellt, stört leverantörer som i sin planering av kundprojekt trott sig kunna börja bygga på en beta eller stable av Drupal 7.

Redan i mars 2009 beordrade Dries Buytaert en code freeze på den dåvarande Drupal 7-koden. Det fick leverantörer att börja försälja projekt på plattformen. När en beta av Drupal 7 aldrig dök upp ifrågasatte så klart även kunderna vad det var för open source CMS de valt. Det fick det kommersiella bolaget Acquia att stoppa in avlönade heltidsresurser för att på allvar slutföra Drupal 7-buggar.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Nyheterna i Forrester Wave Content Management Systems Q3 2023, flera eliminerade

Kunderna fick ”nöja sig” med Drupal 6 om de ville gå live under 2009/2010.

Först nu i oktober 2010 en riktig beta-release har dykt upp, som även den saknar stora delar och inte alla känner sig trygga att bygga för kund på.

MKSE.com har sneglat efter svenska Drupal 7-projekt – men de existerar inte. Dessutom är svenska beställare inte insatta i att en ny version är på gång. Men med facit i hand skulle säkert många kunder med projekt från andra och tredje kvartalet 2010 gärna sett sitt kostsamma projekt och framtida produkt på en något modernare (och administratörsvänligare) release än 2 år och 8 månader gamla Drupal 6.1+.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Drupalcon Portland 2024: "Drupal för knepigt, ska förändras på riktigt med Drupal Starshot"

Röster hörs nu att Drupal borde ta efter produkter som Ubuntu som är betydligt tydligare med och träffsäkrare i sin releasehantering. Trots att även de är open source och byggs av ett community.

Kommentarer

 1. Jag vet inte vilka som är oroade och irriterade, men om det nu verkligen är någon som är det så gissar jag att det beror på vad man har för vana av att arbeta med open source, samt vad man kommunicerar för förväntningar till sina kunder.

  Vi har inte räknat med att kunna uppgradera någon kund från D6 till D7 eller släppa något ambitiöst på D7 förrän framåt slutet av året. Först ska D7 ut i skarp version och den färdiga releasen kommer säkert inte att vara 100% buggfri (även om en stor del av koden nu täcks av SimpleTest). När D7 finns ute kommer man att få vänta ytterligare ett tag på att contrib ska hinna ikapp och där är kodkvaliteten i regel svajigare. Även om D7 släpps skarp imorgon kan man därför få räkna med att vänta ytterligare ett par månader på att allt ska falla på plats (om man inte vill budgetera tid för att vara med och lappa och laga själv förstås).

 2. Vad jag vet så har Dries aldrig talat om nått datum för release av drupal 7, han har typ sagt att den släpps när den är klar. Detta borde ju utvecklare som är insatta känna till och då kanske inte lova företag att bygga på 7:an om man inte är villig att bygga på en alpha eller dev version.

 3. En motfråga till dessa leverantörer är ju vad dom själva har gjort för att snabba på lansering av Drupal 7. Har dom lagt egna resurser på att testa, vara aktiva i communityn skicka upp patchar (bug fixar) osv?

  Trots att drupal.org närmar sig en miljon användare så är det bara något tiotal användare som har stått for den stora majoriteten av utvecklingen av Drupal 7.

  Aqcuia, Dries bolag, har lagt ner stora resurser för att driva projektet framåt. Drupal Gardens har varit en mycket viktig del här, men dom har även under lång tid låtit deras anställda jobba med Drupal 7 utanför vad som varit Acquias egna behov.

 4. Undrar också vilka leverantörer som blivit irriterade – har inte direkt varit svårt att klura ut att man åtminstone borde vänta tills första betan innan man börjar planera in projekt för Drupal 7 såvida man inte känt sig ha resurser att gräva sig ner djupt i kärnan och hjälpa till själv.

  Drupal 6 är ju inte heller på något vis en gammal och dålig plattform bara för att Drupal 7 är i antågande. Med sin beprövade teknik och framförallt stora mångfald av moduler kommer sexan även efter att Drupal 7 släppts i en stabil utgåva att för många kunder vara det bättre valet. Deras leverantör kan förhoppningsvis vägleda dem i valet där.

 5. Pingback: Tweets that mention Försenat Drupal 7 irriterar leverantörer och oroar kunder | Might Know Something Else -- Topsy.com

 6. Martin fram med referenserna på de missnöjda, det blir lite svårtolkat annars?
  Jag gissar att de som uttalat sig inte är speciellt insatta i Communityn och troligen inte speciellt kompetenta på Drupal efter som det är precis som Pelle och Henrik säger nedan. Har man koll, så vet man att det inte går att uppgradera eller släppa nya avancerade projekt på Drupal 7 på ett tag. Det är ”bara” kärnan som börjar bli klar.
  Den nya kärnan innehåller en hel del förbättringar ja, men Drupal 6 är fortfarande en plattform som slår de flesta konkurrenter på näsan(rätt använt då så klart).

 7. ok såg såg det nu, bra. :)
  Inga stora leverantörer vad jag kan se och artikeln du refererar till överst handlar ju om att släppa böcker om Drupal 7? Det kan man absolut göra redan nu, men som det står i artikeln är ju frågan om böckerna säljer innan användarna kan använda Drupal 7.
  Intressant vinkling på den artiklen måste jag säga. ;)

 8. Det baseras på det och kontakten jag haft med era Drupal-konkurrenter där jag sedan i vintras frågat om de tänkt på Drupal 7. Då fick jag info’n som utgör denna artikel.

Leave a Comment