ICAs 10 teknologier som omformar kundupplevelsen fysiskt och digitalt

In CXM, E-handel, Nyheter, Online Marketing by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

ICA släpper sin Framtidsrapport om e-handel och ”en lokal och elastisk affär”. Den utgår till stora delar från den fysiska butiken men rapporten undersöker även teknologier som på olika sätt kan användas för att skapa värde inom dagligvaruhandeln.





”- E-handelns tillväxt gör den till ett självklart fokus för både media och analytiker. Men nu vill vi även rikta rampljuset på den fysiska butiken. Vi på ICA har alltid antagit att den fysiska butiken kommer spela en viktig roll även i framtiden, vilket rapporten bekräftar. Därmed blir det särskilt intressant att titta närmare på varför, och hur butiken kommer att utvecklas i framtiden.”

Säger Per Strömberg, vd för ICA Gruppen. De 10 teknologier som ICA identifierat är:

  1.  Datadriven logistik – Sortiment och inköp blir allt mer automatiserat optimerat utifrån efterfrågan baserat på data. Exempel: Jokr, US, har som mål att sortimentet i lager varierar över dygnet, baserat på data om kundernas preferenser.
  2. Robotiserade lager – Lager där det fysiska arbetet utförs helt av robotar. Exempel: Ocado, UK/multinationell, levererar lagerlösningar som är robotiserade och datadrivna.
  3. Dynamisk prissättning – Digitala etiketter gör att butiker enklare kan ändra priser på sina hyllkanter, och teknik som kan processa information om t ex utgångsdatum kan anpassa priser dynamiskt.
  4. Skåp för leverans – Skåp dit dagligvaruhandlare levererar beställningar. Exempel: Delipop, UK, bygger hubbar med leveransskåp dit flera dagligvaruaktörer kommer att kunna leverera.
  5. Datorsyn – Kan användas för att identifiera både kunder och produkter, så att produkter inte behöver skannas av en terminal och kunder inte behöver identifiera sig manuellt. Exempel: Carrefour Flash, Frankrike, använder HD-kameror för att skapa en virtuell avatar av kunden för att kunna följa den genom butiken och tillsammans med sensorteknik i hyllorna koppla avataren till en kundkorg.
  6. Sensoriska hyllor – Sensorer i hyllor kan användas för att registrera när en produkt lyfts, information som sedan kan kombineras med till exempel vilken kund som plockat upp varan eller användas för att synliggöra mer detaljerad information om produkten.
  7. Blockkedjeteknik – Inom dagligvaruhandeln används blockkedjeteknik idag främst för att spåra produkter genom värdekedjan och möjliggöra livsmedelssäkerhet och transparens. Exempel: IBM Food Trust är en blockkedjelösning som används av bland andra Walmart och Carrefour för att spåra livsmedels väg till butiken.
  8. Röstassistenter – Assistenter som kan ge användaren service efter röstinstruktioner. Exempel: Amazons Alexa kan hjälpa till med bland annat inköpslistor och beställningar. Pizza-kedjan Dominos, US, har skapat en egen röstassistent, Dom, som hjälper kunderna
    att beställa mat.
  9. XR – Butiksupplevelser förstärks med virtuella element (AR) eller presenteras helt i en virtuell verklighet (VR). Exempel: Tiger Beer, Malaysia, har under 2020 och 2021 arrangerat en festival för gatumat som besöks helt i VR. Sedan kan besökaren beställa hem maten
    som visas.
  10. Självkörande fordon– Självkörande fordon har möjlighet att förändra förutsättningarna för sista-milenleveranser. Exempel: Nuro, US, utvecklar en självkörande liten ”bil” som kan köra i 72 km/h och transportera motsvarande ungefär 24 matkassar. KFC, Shanghai,
    använder förarlösa fordon för sina leveranser.
MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Marc O’Polo, Otto och About you:s e-handelsleverantör satsar på Sverige