Logicas Mittbygge.se kastar ut SharePoint för EPiServer

In Episerver, Nyheter, Offentlig sektor, Office 365 SharePoint Online, SharePoint MOSS 2007, Sökmotor by MKSE.com Redaktion Martin Edenström3 Comments

SharePoint för externwebben fungerade inte så bra som beställarna hoppades. Någon annan anledning till att den 28 månader gamla MOSS 2007-externwebbreleasen Mittbygge.se av Logica redan byter grundplattform är svår att se.

Projektledaren för Mittbygge.se på Lantmäteriet, Patrik Ottosson, såg stor potential i MOSS 2007-plattformen 2008. Hans tidigare uttalande, där han trots komplexiteten lovordade plattformsvalet, får han nu äta upp:

– Egentligen var Sharepoint lite väl avancerat för oss, vi kunde ha gjort det enklare i till exempel Episerver. Vi byggde inte heller in så mycket som vi kunde ha gjort med facit i hand.

Det Mittbygge.se hoppades “bygga in” var flera attraktiva MOSS 2007-extratjänster. Istället för att efter lansering lägga till dessa “när det behövs” blev det istället total rollback till “den enklare plattformen” istället.

För lejonparten av sajten ligger per maj 2010 istället på .NET-alternativet EPiServer CMS 5 med en SiteSeeker sökmotor (en rabatterad sådan? SiteSeeker-länk finns med i sökresultaten).

Vi har mer på samma ämne:  Episerver bakom nya e-handelsalliansen Unified Commerce Alliance

Portalen innehåller information och tjänster som ska göra svenska byggprojekt enklare.

Det ursprungliga projektet tog 3 år (!) är slutföra. Sajten pröjsas av bl a Lantmäteriet, Boverket (som själva har en relativt ny EPiServer), Statens geologiska undersökning (SGU) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Det är allmänt känt hur pass låst, krångligt och omständigt det är att jobba med frontend-utveckling och mallframtagning, som externwebbsprojekt kräver, på en MOSS 2007. Något som blivit något bättre med SharePoint 2010, men fortfarande är långt ifrån “lika enkelt som på en SiteCore eller EPiServer CMS”.

Utvecklings/testmiljön från bl a november 2009 i EverWeb / EPiServer Hosting cache finns tillgänglig på Google.

Kommentarer

  1. Jag är intresserad av att veta syftet med att använda SharePoint istället för (t ex) EPiServer. På ett intranät eller där det finns en stort behov av att hantera mängder av dokument – där kan jag förstå det, men på en publik webbplats/portal?

    Är det kanske så att det gått mode i MOSS 2007-lösningar (precis som när det gäller olika CMS…)?

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.