Moderat.se live på halvfärdig Drupal

In Drupal, Featured, Nyheter, Offentlig sektor, Open source PHP, Play-kanal / Multimedia by MKSE.com Redaktion Martin Edenström46 Comments

NodeOne är klara med Moderat.seDrupal lagom till Reinfelds tal i Almedalen. Men trots en längre utvecklingstid verkar releasen stressats fram.

Äntligen får välmående, i övrigt utåt välputsade Moderaterna en hemsida värd namnet. Den tidigare lösningen låg år efter oppositionens främsta partis webbnärvaro. litium CMS kallades länge en av anledningarna, det något insomnade .NET CMS:et har nu kastats ut.

Men 9 månader efter partiet meddelade projektstart är det t ex inte ens en responsive design sajt som visas upp av Kent Pettersson och co. Något nästan alla q2/q3 releaser i år förses med.

Designen har dock fräschast upp, blivit luftigare och bredare. Och den nedfällda kartan för ”moderaterna där du bor” är bra lösning på den spretiga lokala närvaron för ett parti. Men i övrigt tas inga konceptuella eller nyskapande svängar ut. Partiets närvaro i Almedalen på Twitter länkas t ex inte ens från toppuffen och WordPress-bloggarna ligger frånskiljt på en helt egen ”kampanj-URL”.  

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Karlstads Universitet fortsätter satsa på Drupal-svit

Och en del märkligt skalade bilder, att gamla toppresultat från Google har inte pekats om, samt att det inte går att bli medlem (!) via 50% av anmälningsmöjligheterna på landningssidan gör att releasen inte alls känns helt färdigställd innan semestrarna.

Alternativt att webbgruppen fortfarande har en del kvar att lära i sitt nya CMS.

Bristen av kompetent, senior Drupal-expertis har hörts från nya kunder över hela landet i år. Något MKSE.com får veta irriterar flera av de nya beställarna av CMS:et.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  AI överallt på årets stora Drupal Drupalcon, KitKat och Jägermeister på stora scen

Dessutom förvånar valet av Silverlight för filmvisning, den fortfarande ej integrerade webbshopen samt de enklare lösningarna i plugins för sociala bokmärken (Addtoany) samt blogglistning.

Då även Socialdemokraterna.se nyligen designats om i en modernare version känns det ytterst tveksamt att denna release av Moderat.se kan hota de tidigare tre (!) årens vinnare av bästa partisajt (IW Årets webb).

Något som för 9 månader sedan borde varit ett givet projektmål för teamet bakom.

Kommentarer

  1. Du är rolig du. Det du ser som halvfärdigt kanske är sådant som kunden inte vill ha just nu? Hört talas om prioriteringar?

    Och den märkliga kommentaren om ”Bristen av kompetent, senior Drupal-expertis har hörts från nya kunder över hela landet i år.” Vad syftas på? Vilka nya kunder, vilka har hörts från och vilken brist?

  2. Visst, du har en poäng Mikke. Det är inte alltid kunderna vill eller har råd att genomföra ens rekommendationer. Vi bygger inte mycket responsive t.ex. eftersom inte många efterfrågar det, förstår vad det innebär (många ser fortfarande hemsidor i traditionellt format) och att många inte vill betala de kostnader som tillkommer.

    Martin: Om du ofta hör om Drupal-brist så får du skicka det till oss. Här i Skåne är det bara vi som kan :)

  3. Precis, om kunden inte vill ha något, hur kan då en slutprodukt betraktas som halvfärdig? Logiken är minst sagt haltande.

  4. Så vilka är dess kunder över hela landet? Väntar med spänning :-)

  5. Hej, men om du pratade med beställaren nu går åsikterna ofta isär gällande kravmassa i förhållande till tid/kostnad samt möjligheten ta del av den anlitade konsultens områdesexpertis.

  6. Utveckla det där. Jag hänger inte med.

  7. Så ”nya kunder” var en kund, och hela landet, var ett läroverk i södra Sverige? Och hur var det relevant till nya moderat.se?

  8. Skittråkig webbsajt av Nodeone. Moderaterna.se – Vad hände?!?

  9. Kring Page Speed finns ju en del att göra. Lite synd för den där sajten kommer ju att ha en hel del besökare tidvis och det finns goda anledningar att hålla nere serverbelastningen. Jag tycker till och med att sajten känns lite långsam nu när jag tittar på den men det kanske mest är något tillfälligt.
    PageSpeed:
    https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights#url=moderat.se&mobile=false
    Releasen är trevlig annars tycker jag. Klarar W3C-validering vilket jag ju gillar.

  10. Jag tror att man väljer Drupal därför att det är ett av världens mest spridda publiceringsverktyg. I de flesta fall spelar väl bakomliggande språk inte någon större roll utan blir mest en fråga om religion om man ger sig in i den diskussionen.

  11. Ja, och svaret var det där läroverket, eller finns det ett annat svar som är osynligt…

  12. Som med alla populära tekniker så är väl kompetensen rimligen väldigt varierande även inom Drupal och jag tror att det är svårt för en kund att förstå vilken kompetens som behövs och vilken kompetens som levereras. Det är säkert brist på senior Drupalkompetens, det är väl brist på senior kompetens inom i princip alla gångbara teknikområden?

  13. ”Prioriteringar” kan ju betyda väldigt olika saker och säger lösryckt egentligen ingenting om sakernas tillstånd. Det kan handla om en tidigt lagd prioriteringsplan men det kan ju också handla om att man tvingats till sena och hårda prioriteringar för att öht kunna lansera. Vilket som är aktuellt här behöver man ju insyn i projektet för att veta.

  14. Så vem som helst kan påstå vad som helst, och sedan bara ”jag vill inte hänag ut dem som sagt så”, och det ska tas som oemotsägliga fakta?. Get real. Om man påstår något får man väl bevisa att det stämmer. Annars är det bara hitte på.

  15. Det är en del cacheissues som man håller på att se över efter releasen, så det kan mycket väl stämma att den känns segare nu.

  16. Kunden står sällan på leverantörens sida när det i periferi ska diskuteras om varför saker kom, eller inte, kom med i slutleveransen. Och kunden har >alltid< rätt.

  17. Eh, ja. Och kunden ville ha just det som just det här företaget vid just det här tillfället levererade. Några mer oklarheter?

  18. Det som är mest trist är att sajten inte engagerar mig som medlem. Jmf med socialdemokraterna.se ”Mitt S” där man kan bli medlem på sajten, logga in och skapa events, delta i diskussioner osv. På moderaterna.se finns ingenting, och att läsa att ”kunden inte ville ha det just nu”. Nähepp, vill kunden hellre ha det efter valet eller…?

    Sen några detaljer efter att ha klickat runt på sajten några minuter. Kunden kanske vill ha det såhär, vad vet jag.

    * Webshop…? Klickar på Om oss/Webshop. Finns nåt mer än en ingress på sidan? Webshop-puffen på startsidan går till en annan sida.
    * Laddtider uppåt 8-10 sek känns helt otroligt, och då alla sidor är nära på statiska borde all markup kunna cachas på serversidan.
    * SERP-sida med till synes oändligt antal sidor, kom upp i 42 sidor i resultatet när jag testade. Känns väldigt 1998.
    * Testnyheter ligger kvar. http://www.moderat.se/katrineholm/testnyhet-numero-2
    * Pixelfel på margins och paddings på vissa ställen, jag sitter med Chrome.
    * Räknat snabbt till fler än 8 olika typsnitt och storlekar på startsidan.
    * Vad betyder datumstämplarna i sidfoten på alla sidor? ”mån, 2012/06/25 – 13:16 fre, 2012/07/06 – 14:00″…?
    * Söker på ”Fredrik” i kontaktsöken och den första Fredrik kommer på 6:e plats. Av totalt 9 träffar är det bara 3 st som heter fredrik i förstanamn. 4 st har inte Fredrik alls i namnet.
    * ”Bli medlem nu” heter en sida, men det går inte att bli medlem direkt på sidan. Sms/telefon/inbetalningskort.
    * I stort sett alla sidor under Om oss/Historia består bara av nedladdningsbara PDF:er.

  19. Fast det handlar ju inte om det, det handlar ju om att det är svårt att hitta erfarna byrårer i USA som har gjort flera stora projekt. Och som vanligt sprider du hörsägen utan källor om svenska drupalköpare… osnyggt, minst sagt.

  20. Är inte det verkliga problemet att sortera fram de som är erfarna? Så kan i alla fall jag känna kring andra system, att många ”tror” att de kan systemen men ”egentligen” är kunskaperna väldigt basala.

  21. Det finns inte en chans att jag röjer källor som uttryckligen bett mig att inte göra det. Faktum kvarstår att det kommer in svensk insiderinformation där precis samma erfarna Drupal-kompetensbrist påpekas som byråer i USA uttryckt i skrift senaste året: http://buytaert.net/does-acquia-suck-up-all-the-drupal-talent http://www.unleashedmind.com/en/blog/sun/the-drupal-crisis Detta är inget unikt, men något jag tänker på då jag ser ”halvfärdiga lösningar” och läser aktuella saker som: http://www.lindqvist.com/moderat-se-nu-i-drupal-med-nya-seo-missar/

  22. Det handlar inte om att ”röja källor”, det är baar att det du skriver blir tomt. Det betyder inget.

  23. Det där är något som jag tror är ett riktigt problem. Och det känns igen från flera system. Till skillnad från det som Martin beskriver ovan.

  24. Men blir det inte extra uppenbart på öppen-källkodssystemen som inte har de kommersiella leverantörernas kompetensförsörjningsprogram att luta sig mot? Det finns såvitt jag förstår inte en chans att klara t ex EPiServers utvecklarcertifieringar utan att ha erfarenheter från riktiga projekt med viss teknikhöjd. Det är helt enkelt svårt att ”sortera fram” de som är riktigt vassa på de öppna plattformarna bland alla som kanske inte är det men som ändå uppfattar sig vara väldigt kunniga i systemen. Så känner i alla fall jag men det behöver inte vara någon absolut verklighet för andra.

  25. Förstår inte alls hur det skulle skilja sig mot att kunder anser det svårt att hitta duktigt Drupal-folk? Du är på något där, Pär – med ett stort Drupal-behov sänks anställningskraven och i brist på gedigna certifieringar blir problemet bara värre och värre på en så pass GUI-vänlig plattform som Drupal 7.

  26. Låt mig omformulera mig – det är inte problem med att hitta erfaret drupalfolk om man vet var man ska leta, som på d.o – till exempel http://drupal.org/marketplace/commerce-guys, http://drupal.org/node/1269866 och http://drupal.org/marketplace/propeople.

    Kompentensbristen ser jag i andra ledet – de som ska hjälpa företagen att hitta rätt lösningar inte har lika lätt att hitta kompetensen bland företagen som arbetar med open source eftersom kunderna och konsulterna ibland ser sig blinda på certifieringar, istället för vad man egentligen har gjort och vilken kunskap man har hos de företag som levererar open source lösningar.

  27. Nu är kanske inte alla leverantörerna du länkade till av högsta kvalité (utan att nämna några namn…). Snackar vi stora leverantörer ja, men både vi ( http://drupal.org/node/1367750 ) och Happiness är högst kompetenta vad gäller Drupal.

    Hur som helst så håller jag inte alls med dig Mikke. Det är svårt att hitta kompetenta drupalutvecklare – det måste ni veta som också anställer.

    Dock håller jag med om att det finns ett stort problem på beställarsidan gällande kompetens. Frågan är om det någonsin kommer kunna lösas med tanken på hur ovanlig den kompetensen är.

  28. Tack Adam, det roliga är att jag pratat med Mikkes kollegor om detta nyligen. Även Wunderkraut tycker det är riktigt svårt hitta bra folk. Därav investeringarna i att jobba med bättre svenska Drupal-utbildningar. Jag förstår inte alls varför det är sådana extrema skygglappar på i denna fråga.

  29. Adam, jag håller helt med dig om att det är svårt att hitta kompententa drupalutvecklare ATT ANSTÄLLA, ja, men det var inte det jag syftade på, utan att bristen ligger, precis som du säger, på beställarsidan.

Leave a Comment