Namnet Episerver i graven, bolaget döps om helt till Optimizely

In Hubspot, Nyheter, Optimizely/Episerver by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Är Episervers utsedda EMVP-utvecklare alla ”OMVP” nu? Frågan ställs bland flera av de partners (och EMVPs) som MKSE.com pratat med under måndagen och tisdagen. De har nyligen informerats att Episerver som bolag ska byta namn. Senaste storförvärvet Optimizely och deras A/B-testproduktnamn blir det nya bolagsnamnet. Det är på dagen 11 månader sedan Alexander Atzberger klagade på att ”Episerver var alltför okänt”. Varför han ”skulle agera”.

Alexander Atzberger, cmo, episerver, James Norwood, Jessica Danneman, sap CXM, Episerver, Nyheter

Troligtvis är det även ett beslut baserat på diskussioner inom nya ledningen och marknadsavdelningen där termen ”server” inte längre anses modern eller passande. Korrekt då allt är cloud och molnet idag. Samt då ”Epi” allena inte går att varumärkesskydda – eller hitta ett domännamn till lika enkelt.

Namnet Episerver ska i sin tur ha valts ut kvickt under 00-talets början av bröderna Runhem pga. att man egentligen önskade namnet ”Epicenter”. Den absolut första versionen av Elektroposts mjukvara ska även haft namnet ”Epicenter 1.0”. Men de associerades för mycket med jordbävningar. Vilka sker då och då världen över och stötvis därför ansågs kunde leda till ett sämre rykte för företaget.

Vi har mer på samma ämne:  Optimizely B2B Commerce Cloud släpps, med experiment och nya Europeiska kundcase

Det väntas bli en initialt större förvirring (inte minst i upphandlingar) och ett [ppp_patron_only level=”1″]mindre välkänt varumärke för CMS-jätten att hantera. Det skvallrar statistiken kring varumärkessökningar de senaste åren om (se bild ovan).

Med nya namnet Optimizely kommer en stark association till A/B-tester. Ett mycket mindre område än den produktsvit Episerver idag förfogar över. Sedan Google gick in med sitt populära gratisalternativ Google Optimize på marknaden i slutet av 2017 ska dessutom förvärvet och varumärket Optimizely lidit av större kvantitativa kundtapp som påverkat spridningen av varumärket. Optimizely valde sig efter sökjättens intåg att lägga sig på en enterprise-nivå i egna prissättningen (för att enbart konkurrera med dyrare fullprisprodukten Google Optimize 360) vilket ska lett till att tusentals kunder lämnade Optimizely främst i februari 2018. Det syns även i varumärket Optimizelys popularitet från de senaste 2-3 åren som fallit med hela 75-85% på den amerikanska marknaden.

Vi har mer på samma ämne:  Coops kvitton ska utbilda kunderna, bättre liv snarare än utskrivna siffror

Det är högst trovärdigt att det kommer bli en ”Ericsson Globe” och Globen, respektive ”Epi” i folkmun flera år framöver ändå. Branschen har för stor vana av att säga ”Epi”. Dessutom är det ”Epi” som det stått på bolagets lanyards i flera år nu. Ända sedan James Norwood på scen (av misstag) droppade delen ”..server” som svar på en publikfråga. Och som nyanländ CMS-CMO började använda ”Epi” allena i all vardaglig information, och logotype/marknadspaketering.

Campaign Management, EPiServer 7.5, Hubspot, James Norwood, Marketo, Neolane, Peerius, Salesforce, Tim Walters Adobe Marketo, CRM Customer Relationship Management, CXM, Episerver, Marketing Automation, Nyheter, Online Marketing

Branschfolk MKSE.com pratat med hade hellre sett en kombination av ”Epi” och något annat. Som ”EpiCLOUD”, ”EpiCX” eller ”EpiDX”. AFRY och TietoEVRY lyckades ju utan att kassera den kändaste, egna delen av tilltalsnamnet.[/ppp_patron_only]