Responsiv kommunsajt på nya Trelleborg.se

In Offentlig sektor, Optimizely/Episerver, Tillgänglighet by MKSE.com Redaktion Martin Edenström4 Comments

NetRelations börjar nya året med sprillans ny och nu även en namnkunnig release. Det är deras Malmö-enhet som är klara med en responsive design release för Trelleborgs kommun. Den relativt omfattande, nya www.trelleborg.se ligger numera på en EPiServer CMS 6.

http://www.trelleborg.se/scaled/centralt/bilder/saker/webb/webbplats2013-width490.jpg

Den tidigare webbplatsen var 13 år gammal och behövdes uppdateras. Projektet tog många månader och det finns hela 60 redaktörer på kommunen. Funka Nu har stått för tillgänglighetsanpassning. Det finns t ex ReadSpeaker. SiteSeeker sköter sökningen. Listor det satsas på är Mest besökta samt ett etikett-moln.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Armatec handlar upp ny nordisk PIM-lösning efter gedigen urvalsprocess

Ett register över förtroendevalda finns integrerat. E-tjänster och blanketter har samlats i en självbetjäningssektion. Bilderna är licensierade med CC-BY-SA.

Kommentarer

  1. Ser bra ut! Gillar framför allt den fina och lättlästa typon i mobilen.

    Funderar dock på navigeringen. Dels kommer jag inte åt nivå 3 i mobilen. Vet inte om den inte finns eller om den ska ligga på något annat ställe?
    Däremot verkar menyknappen bugga och ladda om när man trycker på den i nivå 2.

    Funderar också på om menyn inte skulle kunna vara som Naturvårdsverkets nya meny (i rwd, mobilen), där man kan öppna nivå 2 och 3 i menyn och gå direkt till en sådan sida.

    Samt att som den är nu så är nivå 1 och 2 en landningssida utan länkar in till nästa nivå.
    http://www.trelleborg.se/sv/utbildning-barnomsorg/
    Återigen, kolla på tex naturvårdsverket där man får en lista med ingångar till undersidorna. (åtminstone i nivå 2, det varierar lite).
    Nu har man ju en mer redaktionell text på sidan (http://www.trelleborg.se/sv/utbildning-barnomsorg/) men man har stycken om allt innehåll i ”benet Utbildning & Barnomsorg”, varför inte länka orden direkt, förskola, Gymnasie mfl.?

    Menyvalen på nivå 1 ligger förstås i bokstavsordning, men det tog ett tag att hitta tex Utbildning & Barnomsorg, om man letade efter Barnomsorg. Framför allt i mobilen då den hamnade lång ned. Jag kan tänka mig att det är ett av de mer besökta benen på sajten. Hade man vänt på det, Barnomsorg & Utbildning så hade den legat nästan först.
    Endel kommuner lägger den först, fast kallar den fortfarande Utbildning & Barnomsorg. Kanske har man kollat på vilket ben som har flest besök?
    En annan sak är att kolla på vad besökare söker på extern och internt. Jag skulle gissa att fler söker på ”förskola” än ”barnomsorg”.

    I mobilen skulle jag försöka att göra ”dela den här sidan” snabbare, dvs kan man läsa in dem om man öppnar den boxen (accordion liknande) tex?
    Kolla på hur många delningar som görs och hur mycket trafik som kommer ifrån tex linkedin? Är dem alls nödvändiga?

    Synpunkter och felanmälan borde se mer länkad/klickig ut och visa att den externlänkar.

    Sidfoten är snygg! och tydlig. Kanske länka adressen till en karta? Särskilt då ikonen ser ut som en google maps markering.

    Mvh, KAlle

  2. Hej Martin och tack för att du hjälper oss berätta för världen om denna release.

    Men jag hittar ett litet sakfel. Du skriver ”Funka Nu har stått för tillgänglighetsanpassning.” och det stämmer inte. Tillgängliga gränssnitt är en självklarhet för oss på NetRelations och ingen särskild anpassning vi gör. Så tillgängligheten på nya trelleborg.se är helt och hållet en produkt av våra grymma gränssnittsutvecklare.

    Varma hälsningar
    Anders Wengelin, NetRelations Malmö

  3. Hej igen

    Det står faktiskt inte det heller; varken förstudie eller tillgänglighet i samma stycke som Funka Nu. Det som avses är en menystruktur som det nämnda nätverket av kommuner arbetat fram tillsammans för att kommuner ska ha liknande strukturer på sina webbar. Så någon ”tillgänglighetsanpassning” rör det sig inte om. Mig veterligen har Funka Nu inte varit involverade i projektet alls.

    Varma hälsningar
    Anders Webgelin

Leave a Comment