SAFe knölar till det, gör agila metoder komplexa igen

In Kanban, Metodik, Nyheter, Scrum by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

Agila metodiker verkar äntligen få fäste inom större svenska projektorganisationer med arbetsteam om upp till 200 personer. Samt är det inte enbart de mer snabbfotade, nytänkande dotcom-bolagen som kör scrum på större team utan även klassiska Largecap-bolag.

Efter Crisps Knibergs omtalade ”Tribeanpassningar för Spotify 2012-2014 definieras allt fler enterprise anpassningar av scrum och kanban. SAFe, Scaled Agile Framework verkar ligga bra till i Sverige. Det har börjat dyka upp allt fler kurser kring enterpriseanpassningen av agila metoder.

Principerna bakom ramverket SAFe innebär i praktiken en, i sin fulla tillämpning, relativt avancerad kombination av agila leveranser från linjeverksamhet strömlinjeformat kombinerad med centralt hanterade agila projekt. Samt en del andra roller, ansvar och checklistor.

0st
deltagare bör det vara i SAFe grupperingarna

Programportföljen och utvecklingsprojektens regelbundna leveranser ska enligt SAFe styras via egna innovationen ”Agile Release Trains”. Metodiken riktar sig mot leveransgrupper bestående av 50-150 personer. Ett klassiskt scrumprojekt brukar bestå av 3-10 personer.

Men vilka mängder av nya begrepp och verklighetsfrämmande kopplingar gruppen bakom SAFe introducerar här. Detta är faktiskt värre än de flesta vattenfallsmetoder från 90-talet. Skillnaden är att man på klassiskt scrum-sätt rita upp allt med avväpnande, mjukt tecknade ”gubbar” och pilar. Det hjälper bara till att få allt kännas ännu mer konstlat. Den transatlantiska modellen om förlagsarvoden baserat på antalet författade ord verkar leva kvar även 2015 (den tillhörande, nödvändiga boken är på 560 sidor).

Det är heller inte speciellt ny samlingsmetodik, den första versionen av SAFe kom ut för sex år sedan men det är först nu SAFe blivit omtalad.

Två agila ledare som tillhört Nokia är bland de som i förorden ger goda omdömen till metodiken. Vi vet hur det gick för dem. Att IBM förespråkar metodiken är knappast heller ett gott tecken.

Det ska läggas till att tribe-förespråkande Crisp är allt annat än väl inställda till det väl komplexa synsättet på scrum.

Allt om agila metodiker, stödverktyg och generella trender hittar ni i MKSE metodiksektion.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  HiQ köper ”SAFe-tåg” konsult i utlandet

Leave a Comment