Samtliga svenska appbyårer backar då budgeten krymper, behöver tänka om

In Android, iPad, iPhone, mCommerce, Nyheter, Offshore development, Omnikanal, Responsive Design / Mobilwebb by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

Screen Interaction berättar att de går som tåget med priser, nya kontor och fler anställda. Men är allt så honky dory inom de gamla app-fokuserade svenska byråerna? Tecken visar att det allt mer konsoliderade synsättet på mobilutveckling tvingar fram nya grepp.

Apegroup har t ex slutat prata appar och ville en period hellre bli sedd som en mCommerce, mobil e-handelsaktör. De köpte även sökord som ”responsive design” för att inte missa de som valde bort native-utveckling. Och faktum är att samtliga svenska mobile first-inriktade byråer erbjuder mycket mer än bara ren iOS Swift och Android java- och C-utveckling idag.

Så här går de svenska app-byråerna 2016 ekonomiskt:

  • Just Apegroup står och stampar på en oförändrad omsättning som 2014, men med en fördubblad förlust om hela -6 Mkr.
  • Samma sak gäller Appcorn som inte rört sig men halverat vinsten.
  • Appbyrån Sverige AB som Sigma köpte förra året hade då gått från 1,2 Mkr till 480 000 i omsättning och visade röda siffror.
  • Även Monterosa går back med -2,5 Mkr, förlust för andra året i rad och..
  • Deloitte Digitalförvärvet Mobiento har under två år gått back med upp till -5 Mkr, 13% av omsättningen, men vände till en liten vinst med färre anställda senaste verksamhetsåret.

En anledning kan vara att approjekten är betydligt mindre beroende av en eftermarknad med löpande retainers och support. Ett svenskt börsbolags app förblir efter lansering ofta oförändrad, med undantag för någon buggfix eller skärmanpassning efter nya telefonmodeller eller iOS-versioner.

Vanliga kunder är inte Facebook med en satt app-releasecykel om var 14:e dag. Dessutom har bättre ramverk och verktyg gjort det enklare och snabbare att ta fram appar, vilket pressat kunders budgetar.

Och 2014-2016 års mildare klimat för offshore-projektledning gjort att många Swift-utvecklingsuppdrag hamnat i länder som Polen, Ukraina och Ryssland. Men även i Indien och Kina.

Leave a Comment