SL lanserar mobila Aztec QR-koder för att åka tunnelbana, flyttar allt inhouse

In CXM, Nyheter, Optimizely/Episerver by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Update: SL har lanserat kontinuerligt uppdaterande Aztec ”QR-koder” för att passera tunnelbane-spärrarna i Stockholm. Först ut i november blev Kristinebergs, Abrahamsbergs och Stadshagens tunnelbanestationer, samt på busslinje 2 och 3. Under 2019 väntas systemet utökas till hela SL:s spårtrafik, på bussarna och vid pendelbåtarna. Aztec-koder är inte som en statisk QR-kod, berättar teamet bakom för MKSE.com De har ett fungerande fraud skydd genom att de är kontinuerligt uppdaterande.

Aztek-koden följer BoB-standarden från Samtrafiken och kan innehålla biljetter från flera trafikutövare (tex UL, SJ etc). Utvecklingen av det nya biljettsystemet görs inhouse av Trafikförvaltningen. Contactless betalning med betalkort och mobila plånböcker i spärrar och bussar för enkelbiljetter kommer lanseras sommaren 2019 får även MKSE höra.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  JABO väljer Optimizely och CGI i nytt DX och e-handelsprojekt

Det gäller att ljuset är uppskruvat i mobilen för det är just nu enbart en kod som genereras per biljettköp och som läses av. NFC väntar SL med. Även idag går det att läsa av samma mobila Aztec QR-kod, men då enbart vid separata QR-läsare installerade på insidan av tunnelbanespärrarnas bemannade biljettkassor.

CGI har vunnit upphandlingen att ta över driften från Trafikförvaltningen (SL, Waxholmsbolaget och Färdtjänst) men det är under överklagan. Just nu sköter Evry all drift. På webben är SL digitalt en Episerver-användare. Episerver används endast för sl.se och waxholmsbolaget.se och det har ingen relevans till biljettsystemet. Webbarna är utvecklade av Evry. Utveckligen är på väg att tas över inhouse. SL använder även OpenStreetMap och Adobe Marketing Cloud Tags.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  HSB flyttar till Optimizely DXC-molnet efter ett decennium, ny partner

QR-koden är inte död, vissa Tumblr till trots. Den används fortfarande frekvent bland både flygresenärer och bland de anställda inom säkerhetsbolag.

Beställarstöd inom e-handel och PIM

MKSE.com har data och kunskap från över 15 000 svenska upphandlingar och plattformsval. Fatta rätt beslut. Gör som SJ, Avanza, KI och Telia Company. Anlita en expert inom området. Kontakta oss idag.