SSWC 2013 körs på WordPress av enmannabolag

In Responsive Design / Mobilwebb, Wordpress by MKSE.com Redaktion Martin Edenström13 Comments

På årets SSWC 2013 var det en hel del kryptering, ännu mer säkerhet och content strategi samt lite om kommande IP-standarder. De CMS-relaterade delarna bestod sedvanligt mest av open source WordPress-förespråkande.

http://www.swedensocialwebcamp.com/wp-content/uploads/2013/07/sswc-2013-283x300.jpg

Även den officiella sajten hade fått en ny WordPress 3 evenemanget till ära. Den var responsiv och togs fram av Johan Jonk Stenström på enmanna WordPress-byrån Follow Me Darling.

Beställningen ska skett:

”Beskriven på baksidan av en servett över en lunch.”

Follow Me Darling står även bakom Naturvetarbloggen, YogaJona, FarmCare och Svensk SpecialKaffeInformation.

Om Drupals större problem i Sverige är bristen på dokumenterad, kvalificerad kompetens så börjar WordPress motsvarighet bli oviljan att ingå i större sällskap. Det går i nuläget troligtvis 4-5 svenska, nystartade enmannabyråer per bolag med flera anställda och WordPress-fokus.

Något som kan ställa till det vid officiella upphandlingskrav på redovisning, standarder och dokumentation.

Kommentarer

  1. Jag slås varje gång av häpnad när jag läser notiser från mkse. En sån artikelsmörja!
    Finns det så dåligt med alternativ till CMS-nyheter?

  2. Är du säker på att ”oviljan” är en ovilja och inte bara ett uttryck för att det finns en stor marknad för småföretagare att använda just WP?

    Sen vet jag inte om upphandlingarna beaktar standarder, dokumentation etc(varför det nu skulle bero så mycket på företagets storlek?) i den mån man skulle önska, det handlar väl allt som oftast om pengarna/kostnaderna.

    Om(läs: när) offentlig sektor beställer WP så finns säkert kompetens och v större företag sådana uppdrag redo.

  3. Det finns massvis av dokumenterad kvalificerad kompetens inom Drupal. Det är därför det finns så många webbplatser i Sverige som använder Drupal och så många som utvecklar för Drupal. Jisses.

  4. Ja, det är mycket smörja. Problemet är att det citeras av andra som borde veta bättre – som IDG, Dagens media etc. Då de tar det som skrivs här för faktiska sanningar.

  5. Det verkar som om författaren(och ägaren av sajten) inte verkar gilla open source. Säg vad man vill om wp men i många fall är den överlägsen i form av sin enkelhet.

  6. Hej, tar på mig att svara så det inte blir några missförstånd. Det finns väldigt många positiva artiklar kring WordPresskomponenter och välgjorda lanseringar på MKSE. Det är bara att se efter själva!

    Vid kundnöjdhetsmätningar/stickprov har större IT-konsulter haft svårare att få riktigt bra betyg som WordPress konsulter (bl a KnowIT, Cybercom har WP-enheter). Det har däremot inte de mindre få- eller enmannagäng som brinner för det de gör och gör det riktigt bra. I min egen roll som upphandlingskonsult vet jag att större beställare (som WordPress-användarna Cloetta https://www.mkse.com/2012/12/13/cloetta-en-av-arets-storsta-wordpress-referenser/, Sony, Vasakronan, Resurs m fl) ofta i ett tidigt läge screenar bort få- och enmannabolagen. De har som policy/vågar inte att lägga AM och support av betydande satsningar hos bolag utan historik eller godtaglig mankraft. Det är det jag pratar om, och det är väl synd om det skulle ge färre referenser på den plattformen i Sverige. I t ex USA ser det inte alls likadant ut.

  7. ännu fler utvecklar på wordpress och det finns extremt många fler webbar på wp.

  8. Offentlig sektor beställer WP. T ex är Stockholms stad relativt stor användare av WP. Det är väl ännu så länge få kommuner som har sin huvudsajt på WP (Hultsfred är den enda jag känner till), det vanligaste är bloggar och olika typer av projektinformation men även en del kommunala bolag, t ex Skövde Flygplats kör WP. Även Drupal och Joomla! används en hel del i offentlig sektor men sällan till huvudsajterna (knappt en handfull huvudsajt på resp system).

    Tittar man på underhållsnivån så ser WP- och Joomla!-sajterna ut att ha eftersatt underhåll, Drupalsajterna ser däremot ut att förvaltas/underhållas bättre.

  9. Ja det gör det men att ”utveckla” på WP kan ju betyda allt från att ladda ner några pluginer och göra anpassningar i en gratisdesign till synnerligen avancerade tekniska eller projektmässiga frågeställningar. Kompetenserna är inte jämförbara, det är som att be någon som segelflygcert flyga Boeing 747.

  10. de tidningarna är för övrigt fulla av ännu mer skit och osanning

  11. Jo jag menar mer att de beställer förhållandevis lite vilket skapar lägre efterfrågan och färre konsulter från stora bolag inom området.

    Staffanstorp var nog först ut på WP med sin responsiva öppen källkod sajt för övrigt, :-)

Leave a Comment