Svenska företag överger ”startup-mentaliteten”, flyttar hem innovationslabb

In CXM, Nyheter, Online Marketing by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

Är idén om ”startup-mentaliteten”, design thinking och att lära sig från kreativa workshops i grupp på väg att ebba ut? Som MKSE.com skrev om i en artikel igår etablerar sig fortfarande nordiska företag med nya hubbar, labb och prototyping-verkstäder i Stockholm och Sverige. Men betydligt många fler är de som istället lämnat sina ”service design-nästen” det senaste året. Inbjudna chefer på högsta ledningsnivå har sedan ett tag tillbaka sagt upp kontraktet och flyttat tillbaka sin innovationsverksamhet till vanliga högkvarteret i förorten.

Annat var det våren och sommaren 2016. Då kunde både CEO, CMO och CFO:er från landets ledande försäkringsbolag, banker och industriföretag skymtas cirkulerande på hubbar som Epicenter på Regeringsgatan. I samtal med lead designers, UX-människor och de som titulerats ”fullstack-frontendare”.

Populära övningar kring ”Digital transformation” från 2015-2016:

Hösten 2017 verkar många större svenska företag och organisationer tänkt om. Efter en lektion eller två i ”lego challenge” och ett uppstartat ”disruptivt” app-projekt visade det sig att det inte mycket mer hände. Deltagare MKSE.com varit i kontakt med från privat och offentlig sektor under hösten kallar 2015-2016 års ”startup-mentalitet” och satsningarna som kreativa, inspirerande och lättjefulla.
Men även något som visade betydligt svårare att sätta relation med de största, fortfarande viktigare, satsningarna i projektkontorets prioriteringslista. De motiverande övningarna i grupp, dokumenterade resultat och idéer nådde inte hela vägen till de övriga digitala och vanliga projekt inom företaget.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Varumärkesbyrån köper upp Amore från Mission to Mars

Det finns dels större, kostsamma projekt som börjat i egna ”labbet”, men som snart visade sig sakna förankring i verklighetens organisation-, IT- och budget. Idéerna fick i vissa fall helt överges. Och när projekten hölls mer frikopplade från verksamhetens förutsättningar var de just fristående, mindre projekt. En app med ett specifikt syfte, som namngavs frånkopplat från resten av verksamheten. Några exempel är:

  • Spira app (ägare Collector bank)
  • Hygglig (ägare Marginalen bank)
  • Perfect app (Absolut, partner)
  • Tink (delägare Swedbank)
  • Mina tjänster (delägare Swedbank)
  • Robosave (ägare Nordnet bank)

Troligtvis inspirerat från kända exempel som Volvos frikopplade Lynk&Co, Daimlers Car2Go m fl.

Flera av de företag som prövat att etablera ett startup-labb i delad lokal de senaste åren har tagit hem verksamheten och förlagt den till egna kontoret. För att koppla dem till sina vanliga affärsutvecklingsenheter och ha bättre närhet till aktuell personal som behöver kallas in. Electrolux, SEB, Merck, AMF Fastigheter, Telenor och Vattenfall är de företag Epicenter själva berättat använt deras lokaler för labbprojekt senaste året. Alla finns inte kvar. Absolut och ATG jobbar numera inhouse, samtidigt som Telia visat sig vara ”på stan” med projekt som Telia Zone.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Telias lärdomar efter 365 dagar med genAI-stöd för samtliga anställda, etiken håller

Samtidigt fortsätter konsulterna att bygga egna labb med ”startup-mentalitet”. PwC Pond borde vara klara med sin 1500 m2 stora studio i Frihamnen och ”EVRY Strategic Design Lab” i gamla Skatteskrapan ska kunna ta emot upp till 40 deltagare i olika projekt.

Även delar av landets branschmedia som MKSE.com pratat med börjar bli hjärtligt tröttna på att prata om hur det ska finnas någon unik ”startup-känsla” för svenska företag att kopiera och slå mynt av. Det handlar som vanligt istället om att jobba hårt, öppet och snabbrörligt.

Alla som väljer Oracles lösningar i Sverige

Håll koll på det senaste. Här listas alla nyheter.

Leave a Comment