Sydsvenskan, Bonnier, Aftonbladet och TV4 utvärderar Disqus för kommentarer

In Chatbots, Community, Facebook Pages, Facebook Open Graph, Nyheter, Social Login / OpenID, Wordpress by MKSE.com Redaktion Martin Edenström9 Comments

De smidiga Twitter, OpenID och Facebook Connect inloggningarna lockar, kan jag tänka mig. Dessutom är den trådade funktionaliteten både väldesignad för användare och innehåller mycket trevligt för dess administratör. MKSE.com började använda Disqus i somras och nu visar det sig att hela mediasverige är på god väg att köra testskott eller helt gå över till den amerikanska kommenteringstjänsten.

Sydsvenskan.se började under vecka 41 prova det externa artikelkommentar-systemet för egna bloggarna. Inom kort ska även lösningen flyttas ut på fler platser inom Sydsvenskan.se.

Disqus används redan fullt ut av Bonniers Feber.se och även TV4 smygstartade häromveckan (förvisso med färdiga WordPress plugin’en för TV4 ScienceFiction BloggenWordPress MU, men ändå).

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Utmaningar och möjligheter för Bannerflow, satsar vidare

Communitychefen Andreas Aspegren berättar nu att även självaste Aftonbladet.sefunderar på om det är något för Aftonbladet.se”.

En liten revolution i sig. SEO-experter som Nikke Lindqvist har synpukter på vart Disqus lagrar kommentarerna. Företaget ”äger” kommentarerna, dock på ett transparent sätt (de ser ut som vanligt i CMS som WordPress) men används samtidigt i ett eget, av Disqus sammanlänkat kommentarscommunity. Där syns samlat alla kommentarer en användare gjort på sajter med Disqus installerat.

I övrigt hörs mest lovord. Men vad innebär trenden för manuellt arbetande företag som t ex Interaktiv Säkerhet? Borde resultera i bra mycket mindre jobb pga. äkta identitet och bra inbyggd spamhantering.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  TV4 köper in nytt inom B2B på Optimizely av ny byrå

Men det ska läggas till att bara på MKSE.com har jag noterat vissa störningar och prestandaproblem under september och oktober. Något ovan nämnda sajter får ta om de lägger ut något så viktigt som kommentarer.

Samtidigt är det mycket viktigt att kommentarerna är en funktionell och trevlig upplevelse för användarna. Fråga bara Dagensmedia.se som på sitt Escenic knappt alls fått läsarinteraktiviteten att bli bra sedan nya sajten lanserades tidigare i år.

Kommentarer

  1. Apropå ”ägandet” av kommentarer: en fördel är att det finns en enkel exportfunktion för att när som helst exportera ut alla kommentarer (i xml-format) ifall man vill byta kommentarstjänst (eller bara göra en backup). En sån funktion är bra både för användarna och Disqus: gör det enklare att utvärdera tjänsten och enklare att lämna ifall man hittar något bättre. Då slipper Disqus de gnälliga och missnöjda kunderna.

    Vore kul om någon ville prova Echo http://js-kit.com/ också.

  2. JS-kit är cool, men som sagt, vilka är dess ”slammerfunktioner” gentemot Disqus? För övrigt noterade jag Disqus på US top 100 sajter sett till besöksstatistik numera. Sjukt starkt jobbat.

  3. Jag saknar kommentarsfält inbyggda i webläsaren. Då kan man kommentera en websida utan att det är ägaren av websidan som lagt in kommentarsfältet.

  4. Det fanns som ett misslyckat plugin runt 2006. Finns säkert kvar på Chrome AppStore.

Leave a Comment