WordPress tar kål på mindre svenska CMS

In Easyweb, Nyheter, Open source PHP, Övriga / Custom CMS by MKSE.com Redaktion Martin Edenström5 Comments

WordPress enorma framfart är troligtvis främsta anledningen att allt fler mindre, hyrtjänstuppläggs-CMS väljer att lägga ned.

Comigo, tidigare produktleverantör till CMS:et Comigo Puff, bytt till WordPress på sin egen sajt och har valt att börja sälja den open source plattformen istället. Innebär väl troligen att egna CMS:et Puff är döende.

SeoCMS, Contento, Sitoo, Sitedirect, Conto och EasyWeb är andra mindre, lokala CMS som troligtvis märkt av öppen källkodskonkurrensen. Och samtidigt installerat en WordPress-kopia och imponerats av WordPress enorma Extend/Plugins-avdelning.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Rains adderar Voyado CDP och lojalitetsprogram till Shopify och Klaviyo

Drupal och Joomla? Nej, känns mer som det är WordPress kunderna av ovan CMS lärt sig uppskatta under 2010-2011. Tipstack till Pär / Infobyte.

Kommentarer

 1. För de minsta sajterna är WordPress helt klart rätt. Jag tror dock att Drupal7 kommer att börja göra sig hörd under året för medelsajter som behöver lite mer komplex funktionalitet.

 2. WordPress är ju ovanligt starkt i Sverige ja och rent allmänt så står sig CMS-driven publicering stark i Sverige, det finns ju många länder där filbaserade system som FrontPage och NetObjects Fusion fortfarande har en skapligt stark ställning. Men även kommersiella system har en ovanligt hög andel i Sverige, främst tack vare EPiServers dominans. Sveriges femte vanligaste publiceringsverktyg är EPiServer, i andra länder får man gå ner till plats 10-15-20 för att hitta det vanligaste kommersiella CMS:et.

  När det gäller de där mindre sajterna så tror jag inte bara att det är sajtägarens aktiva val som spelar roll, många svenska webbhotell erbjuder ju WordPress som standardalternativ. Jag gissar att det där kan skilja och att webbhotellen i andra länder hellre har andra system som standardalternativ.

 3. Ja det är nog ingen vild gissning att Drupal7 kommer att ta större plats och därmed bli ytterligare ett problem att hantera för de lokala CMS:en. Martin har ju ofta rapporterat om sajter som byter rakt av från relativt kostsamma kommersiella lösningar till WordPress men WordPress räcker ju inte alltid till så ju fler ”medelkompetenta” öppen-källkods-alternativ som dyker upp desto värre lär ju den pressen bli.

 4. Ska förresten tillägga en sak. Sitoo har ju skapat någo nform av egen nisch. Det är ju ett verktyg där mallar, hosting och allt hänger ihop och där det helt enkelt är väldigt svårt att göra fel ens om man är helt oerfaren. En riktig konsultdödare (man behöver inte ens sälja utbildning). Även om WordPress mfl är lätt att installera och använda så är det ändå något steg upp på kunskapsnivån jmf med att installera Sitoo, välja en mall i deras arkiv, lägga in sin logga och sina texter och klicka på publicera.

 5. Väldigt intressant notering, att det sker är jag inte förvånad över men att det kommit så långt.

  Internet förändras snabbare och snabbare och att då försöka utveckla en egen plattform som hänger med blir dyrt och svårt. Som Pär Abrahamsson säger i en tidigare kommentar så är Sitoo lite speciella och nischade på ett trevligt sätt. Det finns nog en del sådana nischer där WordPress inte kommer att kunna konkurrera.

  En intressant frågan blir vilket svenskt företag som seglar upp som bästa modultillverkaren till Open Source verktygen. Det blir nog den nya heta marknaden här. Både moduler specialbeställda av företag och breda moduler som många skulle vilja ha men som då kostar pengar. Joomla Works har ju erbjudit en hel del bra saker genom tiderna.

Leave a Comment