Är Store-in-store framtiden när Royal Design, Clas Ohlsson och Mathem laborerar med sin e-handel?

In CXM, Nyheter, Omnikanal, Online Marketing by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Med H&Ms pågående kris färskt i minne väntas ”Store-in-store” blir ett omnikanalkoncept vi får höra mer om under 2018.

”Store-in-store”, ”shop-in-shop” eller ”Store-within-a-store” myntades av Joseph Westbrook i England och är populärt i bl a Asien och Israel. Det bygger på att kombinera två, helst kända varumärken på ett innovativt sätt i samma butiksyta. Redan köpvilliga konsumenter kan ta del av den andras utbud med ”plånboken redo” och en bibehållen, eller tom. utökad kundupplevelse. Trots att de två varumärkena formellt agerar som helt isolerade bolag.

Förhatliga, höga butikshyror och kostnader för personal/material/städning/kassautrustning etc. kan hållas nere. Men allt bygger på att kombinationen är rätt och inte upplevs som påtvingad hos kundgruppen.

Omnikanalkonceptet där e-handlare behåller, eller skaffar sig, en även fysisk närvaro är här för att stanna. Samtidigt måste de snabbfotade, i digitaleran grundade, e-handelsaktörerna agera lite smartare fysiskt.

”eEquity förväntar sig inte att tjäna pengar på den typen av fysisk närvaro.”

Patrik Hedelin, medgrundare av riskkapitalbolaget eEquity och delägare i Na-kd, Royal Design och Eleven berättade nyligen i en intervju med E-handelstrender om värdet av deras kommande Royal Design butik på Kungsgatan i Stockholm (Sibas nedlagda adress). Samt de nio andra adresser där de öppnat upp fysiska butiker. eEquity förväntar sig inte att tjäna pengar på den typen av fysisk närvaro. Men i närhet till den fysiska butiken kan de direkt efter att butiken öppnat upp se en stigande, ökad e-handelsförsäljning pga. att bli ”top-of-mind” hos de stora antalet förbipasserande, fönstershoppande kunderna. Allt givetvis i kombination med SEM, influencer marketing och de övriga digitala säljansträngningar de parallellt sysselsätter sig med.

”I närhet till den fysiska butiken kan de direkt efter att butiken öppnat upp se en stigande, ökad e-handelsförsäljning.”

I samma intervju påpekade även Patrik om H&Ms mycket aktuella problem med enormt kostsamma centrala hyresavtal i balansräkningen. Att via konsumentbeteende och kundupplevelse-data då hitta fysiska butikskopplingar, två varumärken emellan, kan bli en nyckel. Dessutom finns definitivt ytan i de, till stora delar av en vanlig vardag, övergivna butikerna.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Så tänker H&M digitalstrategiskt i nya, viktiga H&M Home

Det är inte omöjligt att Clas Ohlsson märkliga allians och strategiska samarbete med Mathem.se har med ”Store-in-store” att göra i framtiden. Just nu ska enbart den förstnämndas varor kunna levereras i Mathem-försändelser.