Svenska kommunernas favoritval inom CMS. Episerver har tappat var femte kund

In Drupal, Episerver, Nyheter, Offentlig sektor, SiteVision, Umbraco, Wordpress by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Christopher Kullenberg vid Göteborgs Universitet har, via ett script, tittat på nuläget gällande CMS-val inom 274 svenska kommuner.

Tidigare fanns det säljare från Episerver och Sitevision som roade sig med att hålla siffrorna aktuella, men de senaste åren har Episervers fokus hamnat i främst utlandet och vi får istället mest höra om enstaka kommuner som går från proprietär till olika open source lösningar. Därför är det intressant med en helt aktuell siffra inför 2018.

När 274 kommuners hemsidor scannades för CMS och publiceringssystem blev resultatet:

CMS Antal kommuner
Sitevision/JSP 122
Episerver 83
WordPress 18
Apache 11
ASP.NET 10
Umbraco 7
Drupal 5
IIS 4
Apache Coyote 4
phpMyAdmin 2
Joomla 2

Episervers tappade fokus (se lista här) är alltså påtagligt även statistiskt. För en sex år sedan var det jämt skägg mellan de två svenska Java och .NET-CMS:en. Då hade de båda nästan precis 100 kommuner var och lämnade de övriga till open source alternativ och skräddarsydda lösningar. 2013 gick Sitevision om med 104 kommuner mot Episervers 95 enligt en undersökning av nearU. Sedan dess har alltså Episerver tappat närmare 20% av sina kommunala externwebbsreferenser.

Nu är det dessutom hela 18 kommuner på WordPress och 7 på Umbraco som en stark uppstickare. Drupal, som hade framtiden för sig men kommunala, gemensamma initiativ som det i Karlstad, har tappat och ligger nu långt efter de andra tvåVill du läsa hela den här artikeln? Då ser vi gärna att du skapar ett konto. Det är helt gratis.

Använd registreringslänken för att bli MKSE medlem nu.Så kommer du åt allt MKSE.com Premium innehåll. Idag och framöver. Genom att registrera dig hjälper du till att hålla MKSE.com levande. Formuläret tar runt 15 sekunder att fylla i.

Redan medlem? Påpassligt. Logga in här!

I vissa webbläsare kan en sidomladdning eller F5 klick behövas efter din första inloggning.

Varför bli medlem? MKSE Medlemmar vet mer. Är steget före.