E-delegationen väljer EPiServer, inte WordPress eller Drupal

In Drupal, Nyheter, Offentlig sektor, Open source PHP, Optimizely/Episerver, Wordpress by MKSE.com Redaktion Martin Edenström12 Comments

E-Delegationen kommer i sin nya webb landa på EPiServer CMS 6 R2. Nuvarande Drupal CMS kastas ut. Valet kan även komma att gälla den kommande sajten webbriktlinjer.se. Ett CMS-val som beskrivs, och nästas ursäktas på den officiella bloggen (som ligger på WordPress). Sex personer på kansliet arbetar 2-4 timmar per vecka med att uppdatera och utveckla webbplatsen. Delegationens egen utredning om CMS, i regi av Lena Warstrand, säger några intressanta saker:... Detta är enbart en förhandsgranskning av hela artikeln. För att läsa och ta del av all data krävs en engångsbetalning eller att du eller ditt företag blir en supporterande medlem till MKSE.com. Betalning sker vid månadsskiftet och det går bra att läsa allt innehåll flera dagar innan debitering. Summan bestämmer du själv, börjar på 19 SEK i månaden. Ge gärna det belopp du anser de tiotusentals artiklarna på MKSE.com är värt (190 SEK, 1900 SEK). Pengen går till molndrift och licenser så MKSE.com lever kvar. En-klicksbetalning i mobilen via t ex ApplePay. Via Paypal eller betalkort. Stort tack för din förståelse och stöd!
Är du redan medlem, men utloggad? Tuffa cookies-tider nu. Se till att vara inloggad på ditt Patreon-konto och klicka Log In-länken här intill. Eller registrera dig direkt på MKSE.com via Unlock-länken.
To view this content, you must be a member of MKSE.com & publicisten Martins Patreon at SEK1 or more
Unlock with Patreon

Kommentarer

 1. Update, om E-delegationen, EPiServer och Drupal kostnader. Tobias Sjösten säger det kommer kosta under 340′ på en uppdarerad Drupal, dock betydligt mer än de 50′ eller det gratis Jocke J hoppades på.

 2. Jag måste nog ge dig bakläxa på citatet, Martin.

  Det jag säger är att man omöjligt kan uttala sig om kostnaden att fixa systemet utan någon inblick i det. Med lite tur kan ett par tusenlappar räcka men har de otur kan det behövas mer än så.

 3. Det var dina ord ”..svårt att säga om 50k täcker hela kalaset. Jag har sett för många WTF-implementationer för att vara optimistisk. En sak är dock säker: det kommer att kosta *betydligt* mindre än 285k + 65K för att fixa till befintlig plattform. ” jag citerade! Tack för förtydligande.

 4. Att Drupal torde vara det mer kraftfulla verktyget bör väl de flesta i branschen vara överrens om, möjligen med undantag för anställda hos Episerver och partners.

  Att det är nästan alltid är dyrare att rycka ut CMS-verktyget och utveckla nytt på annan plattform att att ligga kvar på den man har tror jag precis alla, även Episerver-konsulter, håller med om.
  Alltså ligger minst en hund begraven här, och det är väl det som provocerar folk i branschen. Det vore för övrigt bra om du kunde använda ett mer neutralt språkbruk. Drupal är självklart belagd med licens precis som de allra flesta programvaror är. Lämpliga ord vore antingen öppen lösning/stängd lösning, eller möjligen leverantörsspecifikt verktyg/leverantörsoberoende verktyg.

 5. Drupal? Mer kraftfullt än Episerver? Joomla? Sitecore? WordPress Om du med ”kraftfullt” menar baserat på alpha-plugins byggda av hobbyentusiaster utan akademisk utbildning – ja. Det är därför Drupal väljs BORT i allt fler fall. Håll ett öga på denna sajt så är jag säker att mkse kommer få anledning att skriva om det i fler fall framöver.

 6. Drupal är nog ett av de CMS som är absolut svårast att bedöma, eftersom det går att bygga på så otroligt många sätt. Det finns få i branschen som bygger bra med Drupal. Vi har tagit över driften av ett flertal Drupalsajter, och de har alltid varit katastrofalt byggda – oftast till den gränsen att det är billigare att bygga om än att lappa ihop. Jag kan ha fel, men jag tror att Drupal lider mest av detta.

 7. Nu ska vi se om jag får till det här så att det blir läsbart och begripligt. Det här är senaste 90 dagarnas ändringar i cmscrawler.com med byten från Drupal och där vi lyckats identifiera vad man bytt till.

 8. Fast det här är väl en generell grej som inte är knutet till Drupal? Vi har ju t ex tidigare visat att det är väldigt ojämn valideringskvalitet på sajter som drivs av t ex EPiServer och Lemoon. En proffsig Drupalproduktion är rimligen lika proffsig som en proffsig EPiServerproduktion?

 9. Jag tror absolut att en proffsig Drupalinstallation är minst lika proffsig som en motsvarande Episerverinstallation. Vad jag menade vara att jag tror Drupal får ett (i vissa fall) oförtjänt dåligt rykte, pga sämre byggda sajter. Huruvida det drabbar andra system i lika stor utsträckning eller inte spekulerade jag bara i.

 10. Jag tror du måste anses vara MKSE:s första riktiga flejmer för mängden förakt i det där inlägget är ju enormt. Jag ska ändå försöka möta dina argument, som trots allt är mestadels FUD.
  Jag kan inte uttala mig utbildningsgraden hos Drupals utvecklare (utom då att Dries Buytaert har doktorerat). Dock kan jag säga att det har väldigt lite med kodkvalitet att göra. En duktig utvecklare är en duktig utvecklare oavsett utbildning. Jag vet för jag rekryterar.

  Angående alphastatus är det lika relevant som att jämföra versionsnummer mellan Windows och Linux. Alla med lite insyn i open source-världen vet att man är väldigt försiktig med att sätta ”1.0” på något. Betydligt försiktigare än man varit med proprietär mjukvara där versionummer säger väldigt lite om stabilitet. Merparten av modulerna för Drupal är inte heller alpha, det är ett falsk påstående.

 11. Pingback: Dumheter hos E-delegationen | Anders Hassis Anders Hassis

Leave a Comment