E-Delegationen kommer i sin nya webb landa på EPiServer CMS 6 R2. Nuvarande Drupal CMS kastas ut. Valet kan även komma att gälla den kommande sajten webbriktlinjer.se. Ett CMS-val som beskrivs, och nästas ursäktas på den officiella bloggen (som ligger på WordPress).
Sex personer på kansliet arbetar 2-4 timmar per vecka med att uppdatera och utveckla webbplatsen.
Delegationens egen utredning om CMS, i regi av Lena Warstrand, säger några intressanta saker:
- Människan och befintlig kompetens betyder så mycket mer än ett CMS-varumärke eller öppen källkod vs. proprietär (rätt tänkt, finns MKSE.com underlag och whitepapers kring hur viktigt detta faktum är). Webbredaktörens syn på verktygets förträfflighet fick styra CMS-valet.
- E-delegationen ville jobba med öppen programvara, det var utgångsläget men det vart ändå ett licensbelagt CMS
- Det har varit problem med Drupal, E-delegationen berättar att de har haft Drupal i cirka två och ett halvt år och lösningen har inte varit stabil. Filer har försvunnit och opublicerade artiklar har gått ut i RSS-flödet.
- WordPress CMS 3 uppfylde inte E-Delegationens krav på CMS, ”standardiserade formulär” (Xforms i EPiServer) verkar varit en funktionell måttstock.
Att de vill bygga på nytt i EPiServer och inte flytta legacy (funktionalitet/logik/etc.) till en uppdaterad open source Drupal CMS 7 (som snabbt blev primärt alternativ då WordPress redan namngetts som otillräckligt) ifrågasätts skarpt av flera från t ex Twitter-sfären.
Där hoppas individer att ett Drupal projekt skulle kunnat utförts mer eller mindre kostnadsfritt. Denna kritik bemöts av E-delegationens ansvariga med följande uppgifter:
Utvecklingen av nya edelegationen.se kostar 285 000 SEK i utvecklingskostnader och EPiServerlicensen kostar 65 000 SEK. Gamla edelegationen.se i Drupal har kostat runt 250 000 SEK i utvecklingskostnader.
Valet är känsligt då E-Delegationen ansvarar för en ny vägledning för webbutveckling (webbstandard), ett arbete länge var liggande sedan Verva lades ner. Även Verva, Kammarkollegiet e-förvaltning m fl rådgivande myndigheter har både legat på EPiServer CMS och haft med CMS:et i sina ramavtal under snart ett decenniums tid.
Nuvarande E-Delegationen ligger på en Drupal 6 CMS. Kammarkollegiet har även ett Drupal-intranät sedan ett halvår tillbaka. Bazooka och QD Utveckling är leverantörer. Delegationen har även hjälp av InUse och Usify.
Även offentlig sektorfokuserade EPiServer-partnern Meridium har tidigare haft mycket att göra med E-Delegationen via sin kund och delegationsmedlemmen Björn Hagström från Örebro kommun.
Kommentarer
Update, om E-delegationen, EPiServer och Drupal kostnader. Tobias Sjösten säger det kommer kosta under 340′ på en uppdarerad Drupal, dock betydligt mer än de 50′ eller det gratis Jocke J hoppades på.
Jag måste nog ge dig bakläxa på citatet, Martin.
Det jag säger är att man omöjligt kan uttala sig om kostnaden att fixa systemet utan någon inblick i det. Med lite tur kan ett par tusenlappar räcka men har de otur kan det behövas mer än så.
Det var dina ord ”..svårt att säga om 50k täcker hela kalaset. Jag har sett för många WTF-implementationer för att vara optimistisk. En sak är dock säker: det kommer att kosta *betydligt* mindre än 285k + 65K för att fixa till befintlig plattform. ” jag citerade! Tack för förtydligande.
Att Drupal torde vara det mer kraftfulla verktyget bör väl de flesta i branschen vara överrens om, möjligen med undantag för anställda hos Episerver och partners.
Att det är nästan alltid är dyrare att rycka ut CMS-verktyget och utveckla nytt på annan plattform att att ligga kvar på den man har tror jag precis alla, även Episerver-konsulter, håller med om.
Alltså ligger minst en hund begraven här, och det är väl det som provocerar folk i branschen. Det vore för övrigt bra om du kunde använda ett mer neutralt språkbruk. Drupal är självklart belagd med licens precis som de allra flesta programvaror är. Lämpliga ord vore antingen öppen lösning/stängd lösning, eller möjligen leverantörsspecifikt verktyg/leverantörsoberoende verktyg.
Drupal? Mer kraftfullt än Episerver? Joomla? Sitecore? WordPress Om du med ”kraftfullt” menar baserat på alpha-plugins byggda av hobbyentusiaster utan akademisk utbildning – ja. Det är därför Drupal väljs BORT i allt fler fall. Håll ett öga på denna sajt så är jag säker att mkse kommer få anledning att skriva om det i fler fall framöver.
Drupal är nog ett av de CMS som är absolut svårast att bedöma, eftersom det går att bygga på så otroligt många sätt. Det finns få i branschen som bygger bra med Drupal. Vi har tagit över driften av ett flertal Drupalsajter, och de har alltid varit katastrofalt byggda – oftast till den gränsen att det är billigare att bygga om än att lappa ihop. Jag kan ha fel, men jag tror att Drupal lider mest av detta.
Ska kolla vad jag hittar kring detta. Borde ha en del statistik att gräva i. BRB.
Nu ska vi se om jag får till det här så att det blir läsbart och begripligt. Det här är senaste 90 dagarnas ändringar i cmscrawler.com med byten från Drupal och där vi lyckats identifiera vad man bytt till.
Fast det här är väl en generell grej som inte är knutet till Drupal? Vi har ju t ex tidigare visat att det är väldigt ojämn valideringskvalitet på sajter som drivs av t ex EPiServer och Lemoon. En proffsig Drupalproduktion är rimligen lika proffsig som en proffsig EPiServerproduktion?
Jag tror absolut att en proffsig Drupalinstallation är minst lika proffsig som en motsvarande Episerverinstallation. Vad jag menade vara att jag tror Drupal får ett (i vissa fall) oförtjänt dåligt rykte, pga sämre byggda sajter. Huruvida det drabbar andra system i lika stor utsträckning eller inte spekulerade jag bara i.
Jag tror du måste anses vara MKSE:s första riktiga flejmer för mängden förakt i det där inlägget är ju enormt. Jag ska ändå försöka möta dina argument, som trots allt är mestadels FUD.
Jag kan inte uttala mig utbildningsgraden hos Drupals utvecklare (utom då att Dries Buytaert har doktorerat). Dock kan jag säga att det har väldigt lite med kodkvalitet att göra. En duktig utvecklare är en duktig utvecklare oavsett utbildning. Jag vet för jag rekryterar.
Angående alphastatus är det lika relevant som att jämföra versionsnummer mellan Windows och Linux. Alla med lite insyn i open source-världen vet att man är väldigt försiktig med att sätta ”1.0” på något. Betydligt försiktigare än man varit med proprietär mjukvara där versionummer säger väldigt lite om stabilitet. Merparten av modulerna för Drupal är inte heller alpha, det är ett falsk påstående.
Pingback: Dumheter hos E-delegationen | Anders Hassis Anders Hassis