I vinterns upplaga av Intranätdagarna blandas Keynotes med internationella och svenska praktikfall. En Keynote som är värd att lyfta fram är Lena Lid Falkman, forskare från HHS, som forskar kring hur teknologi påverkar organisationskultur, ledarskap och kommunikation. Vi valde att ställa några frågor till Lena på det temat:
Vad krävas av ledarskap, kultur och beteendeförändring i det nya sociala mobila och kunskapsdelande intranätet?
”Jag har sett många exempel på organisationsförändringar som inte fått tillräckligt med tid. När arbetet börjar sippra ned i organisationen, då är ledningen på väg till nästa förändring. Kultur kan man ändra lätt vad gäller artefakter, men beteendeförändring och värderingsförändring kräver mer tid och arbete. Så jag tror man behöver tålamod och uthållighet. Samtidigt, paradoxalt nog, behövs snabbhet och flexibilitet att anpassa när något inte fungerar. För att användningen av ett intranät ska förändras till det bättre, så behövs det både snabbhet och flexibilitet, men samtidigt uthållighet i ledarskapet. Så tror jag att man måste komma ihåg att kommunikation inte bara består av information, man måste lyssna också. Vad tycker medarbetare om intranätet? Vad vill de ha det till? Hur ser de på det?
Hur kan ökad användning av sociala medier och nya digitala samarbetsverktyg förändra organisationers sätt att kommunicera och samarbeta internt och externt?
”Det kan förändra enormt mycket! Just vad gäller social media menar jag att företag måste komma ihåg att det är just socialt – social media fungerar inte särskilt bra bara som megafon. Att svara är också viktigt!
Digitala samarbetsverktyg har fantastiska möjligheter. Jag håller just på med ett forskningsprojekt och en bok om Virtuella Möten. Visst kan man genom virtuella möten tjäna pengar och tid och värna om miljön. Men man får framförallt många fördelar organisatoriskt. Man kan till exempel bygga ett team med de som är bäst på uppdraget – inte de som råkar jobba på samma fysiska kontor. Det finns också stora möjligheter till flexibilitet – att ringa in någon för en specifik punkt i ett möte, så att man kan gå vidare istället för att bordlägga en fråga. Och sen finns flexibiliteten med arbets- och vardagslivet.”
Hur förändras kontroll och roller i framtidens digitala, sociala och mobila organisation?
”Rollerna kan bli mer tvetydiga. Inte minst mellan det professionella och det privata – ska man ha sin chef som vän på Facebook? Jag tror också att vi får räkna med att släppa en del på kontrollen – inte minst chefer. Att lita på att folk jobbar – fast de inte ser dem på kontoret. Istället för att jobba med kontroll i form av regler, menar jag att företag ska jobba med policys, värderingar och integritet – hur mycket egna uppfattningar får man/bör man som medarbetare använda? Och hur mycket ska vara personens egna identitet på olika tekniska plattformar, och hur mycket ska vara företagets/positionens identitet?”
Nya sätt att se på kunskap och vad som händer när möjligheterna att dela kunskap ökar lavinartat?
”Att söka, hantera och kritiskt granska kunskap, kommer bli den viktigaste kunskapen av alla! Här kanske vi också kommer se behovet av människor/företag som delar med sig kunskap som är ”säker” – alltså undersökt och granskad.”
Framtidens intranät – hur tycker du att organisationer ska förbereda sig på kraven som kommer att ställas av medarbetare och affärsklimat?
”Ta intranätet och dess betydelse på allvar. Och sen min vanliga gamla käpphäst – att inte bara informera utan också lyssna – vad vill medarbetare ha av intranätet? Människan föddes med en mun men två öron. Naturen har gett oss ett tips kring hur bra kommunikation fungerar! ”
Lyssna mer till Lena och många andra på Intranätdagarna 2013:2 den 4-5 december. Läs mer här!