Professional Scrum Master I och II kurser av Cedur

In Featured, Nyheter, Scrum by MKSE.com Redaktion Martin Edenström8 Comments

Nu dök de upp. Cedur introducerar som första svensk aktör de nya, mer krävande och dyrare (14 000 SEK exkl. moms) scrumcert'en Professional Scrum Master I och II (PSM). Utbildningen finns inte sedan tidigare i Sverige. Inte ens i Crisps regi. Det listade datumet är den 24-25 november i Göteborg. Kursledare är PSMT Henrik Berglund. Deltagarna får mest ut av kursen när de: Förstår grunderna i projektledning. Förstår krav och kravnedbrytning. Deltagit i, eller arbetat nära,...

Detta är enbart en förhandsgranskning av hela artikeln. För att läsa och ta del av all data krävs en engångsbetalning eller att du eller ditt företag blir en supporterande medlem till MKSE.com. Betalning sker vid månadsskiftet och det går att läsa innan debitering. Summan bestämmer du själv, det börjar på 19 SEK i månaden. Eller det belopp du anser de tiotusentals artiklarna på MKSE.com är värt (190 SEK, 1900 SEK). Pengen går till molndrift och licenser så MKSE.com får finnas kvar. En-klicksbetalning i mobilen via t ex ApplePay. Via Paypal eller betalkort. Stort tack för din förståelse och stöd!
Är du redan medlem, med utloggad? Dessa tuffa cookies-tider.. Se bara till att vara inloggad på ditt Patreon-konto och klicka Log In-länken här nedan.
To view this content, you must be a member of MKSE.com & artikelförfattaren Martins Patreon at $1 or more
Unlock with Patreon

Kommentarer

 1. Men nu finns det ju sluttest på CSM också, med krav på att faktiskt klara sig till skillnad från innan. Vilken är egentligen skillnaden mellan de både, förutom att Scrum Alliance och associerade bolag uppenbarligen letar efter fler möjligheter att tjäna pengar? Har du någon aning?

 2. Jag vet. Du kanske inte behöver hänga på låset i Götet den 24:e, så häng ut till q1 2011 och kolla vilken av dem som tar täten. Det ska jag göra.

 3. Hej Jenny,

  Jag ger inte ScrumAlliance kurs, så kanske känner jag inte till allt, men sist jag kollade bestod SA testet av 25 enkla frågor, utan något som helst krav på antal rätt för att bli certifierad.

  Scrum.org har PSM I med ett multiple choice test på 80 frågor med 85% krav för certifiering. Dessutom finns PSM II, som har en stor mängd essäfrågor och är rejält svårt. Det är altså en stor skillnad. Även när det gäller kurs materiel, trainers, mm mm är det stor skillnad, se t ex http://www.scrum.org/originsofscrumorg/?SSScrollPosition=0 för en beskrivning varför grundaren av Scrum Alliance, Ken Schwaber nu slutat där och försöker starta om Scrumrörelsen med ny organisation som tar tag i de problem du antyder angående pengar etc

  Mvh

  Henrik (som ger kursen för scrum.org)

 4. Hej Henrik

  min kollega Rudde tog CSM-kursen alldeles nyss och reglerna för testet har förändrats och blivit striktare.

  Däremot finns ju inga tester med svåra essäfrågor, det stämmer ju, men frågan är om kursen lär ut något nytt eller något som skiljer sig kraftigt från CSM-kursen. Det är ju snarast det som är väsentligt, om det är någon poäng för de som redan är CSM-certifierade att gå ytterligare en kurs med nästan identiskt innehåll. Om man bortser från titeln och bara ser till den verkliga kompetensen.

  Mvh
  Jenny

 5. Hej Henrik

  min kollega Rudde tog CSM-kursen alldeles nyss och reglerna för testet har förändrats och blivit striktare.

  Däremot finns ju inga tester med svåra essäfrågor, det stämmer ju, men frågan är om kursen lär ut något nytt eller något som skiljer sig kraftigt från CSM-kursen. Det är ju snarast det som är väsentligt, om det är någon poäng för de som redan är CSM-certifierade att gå ytterligare en kurs med nästan identiskt innehåll. Om man bortser från titeln och bara ser till den verkliga kompetensen.

  Mvh
  Jenny

 6. Hej Jenny,

  Jag tittade på ScrumAlliance hemsida och enligt den är testet formellt sett 25 frågor och inte ett enda rätt krävs för att få kalla sig CSM: http://www.scrumalliance.org/pages/faq_training_and_certification#evaluation

  Ca 80% är ändrat i PSM jämfört med CSM. Sen är det ju så¨att det i praktiken inte funnits en standardiserad ”CSM” kurs som man kan jämföra med. I grunden har den utgått från Kens kurs, men sen har alla instruktörer har gjort sin egen, så vilka ämnen som man berört och hur mycket man lärt sig beror mycket på vem tagit fram och hållit kursen.

  Att man kan tveka om man redan har en CSM förstår jag. Till er som är CSM och vill lägga två dagar på PSM kan jag tänka mig att lämna rejäl rabatt, säg nu initialt 50%, i mån av plats. Kan vara intressant för alla parter att se vad ni tycker.

  Egentligen tror jag att alla kan lära sig mer oavsett kunskapsnivå. T ex eftersom man får möjlighet att reflektera och diskutera med kompetenta kollegor. Jag tror även att de flesta uppfattar och kommer ihåg bara en bråkdel av det som vi normalt behandlar på våra olika tvådagars workshops. Detta oavsett hur mycket övningar, interaktion och engagemang kursen är designad att ha. Det finns en gräns för hur mycket man kan ta in…Man börjar där man är för tillfället och vid varje tillfälle till forkovring kan man nog bygga på lite till.

  Mvh

  Henrik

 7. Nansen är numera PSM Professional Scrum Master certifierade! (EPiServer, GAIQ, MS Gold Web Development)

Leave a Comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.