Professional Scrum Master I och II kurser av Cedur

In Featured, Nyheter, Scrum by MKSE.com Redaktion Martin Edenström8 Comments

Nu dök de upp. Cedur introducerar som första svensk aktör de nya, mer krävande och dyrare (14 000 SEK exkl. moms) scrumcert’en Professional Scrum Master I och II (PSM).

Utbildningen finns inte sedan tidigare i Sverige. Inte ens i Crisps regi.

Det listade datumet är den 24-25 november i Göteborg. Kursledare är PSMT Henrik Berglund. Deltagarna får mest ut av kursen när de:

 • Förstår grunderna i projektledning.
 • Förstår krav och kravnedbrytning.
 • Deltagit i, eller arbetat nära, ett projekt som bygger eller förbättrar en produkt
 • Har studerat ”Scrum Guide”
 • Har läst en av Scrumböckerna
 • Vill veta mer om hur Scrum fungerar, hur man använder det och man kan implementera det i en organisation

Hos Cedur kommer det varje månad finnas möjlighet att gå PSM utbildning och certifiera sig. Titeln väntas bli en viktig kompetensingrediens i IT-upphandlingar och förhandlingar med kund.

En av skillnaderna med CSM titeln är att det faktiskt finns ett sluttest. Där krävs erfarenhet och fokus samt mer än 85% för att bli certifierad. Avgiften för PSM I testet ingår i scrumcert-kursen. PSM II testet kostar $300 hos Cedur efter avverkad kurs.

Här finns mer info om PSM och Professional Scrum Developer (PSD .NET med Visual Studio 2010 samt Microsoft Scrum 1.0 process template eller PSD Java med Eclipse + IBM Rational Jazz eller Eclipse + Open Source Plug-Ins.) som ännu inte finns för svenska utvecklare.

Kommentarer

 1. Men nu finns det ju sluttest på CSM också, med krav på att faktiskt klara sig till skillnad från innan. Vilken är egentligen skillnaden mellan de både, förutom att Scrum Alliance och associerade bolag uppenbarligen letar efter fler möjligheter att tjäna pengar? Har du någon aning?

 2. Jag vet. Du kanske inte behöver hänga på låset i Götet den 24:e, så häng ut till q1 2011 och kolla vilken av dem som tar täten. Det ska jag göra.

 3. Hej Jenny,

  Jag ger inte ScrumAlliance kurs, så kanske känner jag inte till allt, men sist jag kollade bestod SA testet av 25 enkla frågor, utan något som helst krav på antal rätt för att bli certifierad.

  Scrum.org har PSM I med ett multiple choice test på 80 frågor med 85% krav för certifiering. Dessutom finns PSM II, som har en stor mängd essäfrågor och är rejält svårt. Det är altså en stor skillnad. Även när det gäller kurs materiel, trainers, mm mm är det stor skillnad, se t ex http://www.scrum.org/originsofscrumorg/?SSScrollPosition=0 för en beskrivning varför grundaren av Scrum Alliance, Ken Schwaber nu slutat där och försöker starta om Scrumrörelsen med ny organisation som tar tag i de problem du antyder angående pengar etc

  Mvh

  Henrik (som ger kursen för scrum.org)

 4. Hej Henrik

  min kollega Rudde tog CSM-kursen alldeles nyss och reglerna för testet har förändrats och blivit striktare.

  Däremot finns ju inga tester med svåra essäfrågor, det stämmer ju, men frågan är om kursen lär ut något nytt eller något som skiljer sig kraftigt från CSM-kursen. Det är ju snarast det som är väsentligt, om det är någon poäng för de som redan är CSM-certifierade att gå ytterligare en kurs med nästan identiskt innehåll. Om man bortser från titeln och bara ser till den verkliga kompetensen.

  Mvh
  Jenny

 5. Hej Henrik

  min kollega Rudde tog CSM-kursen alldeles nyss och reglerna för testet har förändrats och blivit striktare.

  Däremot finns ju inga tester med svåra essäfrågor, det stämmer ju, men frågan är om kursen lär ut något nytt eller något som skiljer sig kraftigt från CSM-kursen. Det är ju snarast det som är väsentligt, om det är någon poäng för de som redan är CSM-certifierade att gå ytterligare en kurs med nästan identiskt innehåll. Om man bortser från titeln och bara ser till den verkliga kompetensen.

  Mvh
  Jenny

 6. Hej Jenny,

  Jag tittade på ScrumAlliance hemsida och enligt den är testet formellt sett 25 frågor och inte ett enda rätt krävs för att få kalla sig CSM: http://www.scrumalliance.org/pages/faq_training_and_certification#evaluation

  Ca 80% är ändrat i PSM jämfört med CSM. Sen är det ju så¨att det i praktiken inte funnits en standardiserad ”CSM” kurs som man kan jämföra med. I grunden har den utgått från Kens kurs, men sen har alla instruktörer har gjort sin egen, så vilka ämnen som man berört och hur mycket man lärt sig beror mycket på vem tagit fram och hållit kursen.

  Att man kan tveka om man redan har en CSM förstår jag. Till er som är CSM och vill lägga två dagar på PSM kan jag tänka mig att lämna rejäl rabatt, säg nu initialt 50%, i mån av plats. Kan vara intressant för alla parter att se vad ni tycker.

  Egentligen tror jag att alla kan lära sig mer oavsett kunskapsnivå. T ex eftersom man får möjlighet att reflektera och diskutera med kompetenta kollegor. Jag tror även att de flesta uppfattar och kommer ihåg bara en bråkdel av det som vi normalt behandlar på våra olika tvådagars workshops. Detta oavsett hur mycket övningar, interaktion och engagemang kursen är designad att ha. Det finns en gräns för hur mycket man kan ta in…Man börjar där man är för tillfället och vid varje tillfälle till forkovring kan man nog bygga på lite till.

  Mvh

  Henrik

 7. Nansen är numera PSM Professional Scrum Master certifierade! (EPiServer, GAIQ, MS Gold Web Development)

Leave a Comment