PWA används av hackare för att komma åt processorkraft

In Javascriptramverk, Nyheter, PWA by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Ett nytt problem har uppstått när hårdvaran i användares smartphones i större grad går att nå och använda för att snabba upp webbupplevelsen.

I januari upptäckte säkerhetsföretaget Symantec att några nya appar på Microsoft App Store använde sin PWA-uppbyggnad för att, under ytan, i bakgrunden mina bitcoin. Åt företaget som tillverkat appen. Med användarnas ansträngda processorkraft. PWA-apparna hade då redan laddats hem av tiotusentals användare. Apparna såldes in som Youtube-downloaders, VPN och Windows optimiseringsprogramvaror.

Men då apparna startades upp kallades en bitcoin-miningtjänst (Coinhive/Montero) in via Google Tag Manager script och sög upp smartphonen’s eller datorns processorkraft.

Vi har mer på samma ämne:  Accelererade sajter på utgång, realtids-email från Google döende. Enbart Ryssland stödjer tekniken

Symantec påpekar att det faktum att PWA är väldigt lika native-appar och i stor grad hanteras som klassiska applikationer, samtidigt som de i sin API-uppbyggnad är väldigt exponerade mot olika webbtjänster, gör dem till en ny, tacksam arena för hackare. I t ex Windows 10 körs PWA utanför en webbläsare, via processen WWAHost.exe.