Salesforce passerar Oracle som smartaste DX svitprodukt att köpa in

In Adobe AEM, Adobe Commerce / Magento, CXM, Drupal, E-handel, Liferay, Nyheter, Optimizely/Episerver, Optimizely/Episerver Commerce, Oracle WebCenter Sites, Salesforce, Salesforce Commerce Cloud, Sitecore Commerce, Sitecore XP by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Det finns en ny Digital Experience Platforms DX rapport från Forrester ute. Inte mycket har hänt sedan den första rapporten kom ut för fyra år sedan. Och den rapportens föregångare The Forrester Wave: Digital Experience Delivery Platforms dateras faktiskt tillbaka till 2014. Även då med aktörer som Adobe, hybris (sedermera SAP Commerce) och Oracle samt Sitecore, IBM och SDL i topp.

2019 är det fortfarande Salesforce, Oracle, Adobe och SAP som dominerar. Om man som kund söker en av dessa mastodont-DXP plattformar för samtliga av sina digitala transformationsbehov. Vilket undersökningar visar att väldigt få idag verkar göra. Men någonstans ska man som kund ändå starta. Och även ifall det blandas och matchas framöver med egna martech finns det en styrka i att veta att ens grundval har skalmöjligheter.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Gartner utser bästa aktörerna inom low-code, otippad vinnare

Oracle gjorde ett skutt 2017, i samma rapport som ansågs ”skadlig för branschen” av branschanalytikerna på amerikanska DCG. Eller till och med för ”dumt” och baserat på ”lögner” av New York analytikerna på Real Story Group under samma år. Detta då alla miljardförvärv verkade vara enda nyckeln till framgång enligt Forrester och Gartner. Samtidigt som det analysinstitutet Real Story Groups egen forskning visade att kunderna inte alls ville lägga alla ägg i samma korg.

Forrester undersökningen kom aldrig ut 2018. Då skapades istället en The Forrester Wave: Digital Experience Development Platforms, Q2 2018. Den går loss på 25000SEK och där vann Kony framför Microsoft och Oracle som utvecklings- och förvaltningspartner inom DX tjänster.

Denna höst är det Salesforce som passerat Oracle. Med Adobe och SAP som någotsånär 3:a och 4:a. Den kvartetten återfinns fortfarande tätt, tätt ihop. Passande då alla just nu betalt en sjusiffrig summa för att kunna erbjuda de egna, tusentals kunderna möjligheten att ladda ned rapporten. Andra aktörer på listan är Acquia, Episerver, Liferay, BloomReach, OpenText och Sitecore. Med vårt svenska bolag Episerver som första utmanare bakom ledarkvartetten. En pallplacering framför Sitecore jämfört med den förra rapporten. Säkert glädjande då det är Sitecore som annars gjort sig kända för att fokusera på en egen CX/DX-svit under nästan dubbelt så lång tid som sin nordiska konkurrent. Inte alltid med framgång, då några produktversioner av svituppsättningar på sistone blivit synonymt med ”flaskhals” och ”laddtider”. Hos flera av de större kunderna.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Salesforce sparkar en stor del av de anställda, igen. Anställer nya kompetenser

Salesforce framsteg inom e-handel (Demandware fanns inte med i Wave-undersökningen från våren 2017) och ”B2B2c industries” hyllas. MuleSoft ska även varit ett korrekt köp med sin API ekonomi och de möjligheter den produkten öppnar upp.

I Gartners variant av DX-plattformsutvärdering, som senast kom ut 2018, återfinns många fler, mindre aktörer som även de kallas svitaktörer.

Beställarstöd inom e-handel och PIM

MKSE.com har data och kunskap från över 15 000 svenska upphandlingar och plattformsval. Fatta rätt beslut. Gör som SJ, Avanza, KI och TeliaSonera. Anlita en expert inom området. Kontakta oss idag.