Speed Dating, Tonårshaffande & Lab Director – Så jobbar SEB med Digital Transformation

In CXM, Nyheter, Online Marketing, Optimizely/Episerver by MKSE.com Redaktion Martin EdenströmLämna en kommentar

För SEB betyder onboarding mer än att instruera och populera egna bankappen. Begreppet används numera bland bankens 16 000 medarbetare som en digitaliseringsstrategi för att förstå, utvinna och ta tillvara på alla nya medarbetares förmågor. För en bättre och mer modern framtida bank.

Flerstegsrutiner och processer har satts upp för alla nya rekryteringar sedan ett tag tillbaka. Inom ”digital transformation” har det minst sagt blivit en klyscha att prata om:

  • Berör alla på företaget
  • Kommunikation är nyckeln
  • Måste ske inifrån

Och det är lovande att SEB redan tillämpar dessa uppenbara fakta i sina befintliga processer.

Sedan 2014 ska även SEB låtit sig inspirerats i olika former, bl a i San Fransisco vilket ledde till att de skaffade

  • Ett digitalt labb i Epicenter startupmiljö med enbart en nyanställd Lab Director ”inspiratör”, resten är befintliga roller från banken.
  • Speed dating emellan avdelningar och individer inom SEB som granskas i eget ”draknäste” två-stegs jurysammanhang
  • Gemensam crasch course i service design (se MKSE artikel här)
  • #GetOutofTheBuilding – ”Haffa en tonåring och prata vår app”. Kräver flera försök.

I ett Almedalsföredrag den 5:e juli berättar SEBs Rasmus Järborg om bankens steg då de tolkade ”digitalisering”. Olika roller inom SEB tidigare såg tidigare vitt skilda saker då de pratade om begreppet. På marknadssidan innebär digitalisering bättre kontroll över kanaler, kommunikation och kundkontakt medans IT och CTO direkt tänker automatisering och big data. Samtidigt som SEB verkligen anser att digitalisering ska innebära gemensam innovation.

0st
medarbetare ska 'onboardas' inom Digital Transformation

Så mycket måste göras. Gemensamma målet är nu istället att banken ska bli bättre på att översätta kunderesan och prata om livsavgörande beslut som husköp istället för bolån.

Nyligen har SEB investerat 85 Mkr i Tink för att inte missa att bli API-brygga mellan olika banktjänster. Tjänster som Tink har en framtid som ”ett lim” då traditionella bankers alla deltjänster utsätts för disruption av startup-aktörer.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  UR handlar upp ny digitalbyrå, det avgjorde valet

Leave a Comment