Bonnier kastar ut Polopoly, Roxen och Drupal för EPiServer, även på DN.se

In Nyheter, Optimizely/Episerver by MKSE.com Redaktion Martin Edenström31 Comments

Uppdaterad: Nu har tom. Resumé outat det, så borde vara OK att trycka på ”publicera”:

Som jag har nämnt under hela året har beslut fattats att Bonnier ska satsa på EPiServer i hela koncernen. All utveckling skall ske centralt och i Macmiljö (!). Ett nytt bolag med chef Mats Göthlin kommer sysselsätta runt 70 anställda som ska jobba heltid med alla EPiServer-sajter.

Även Bonnier Digitala Medier, vars CMS val främst varit Roxen och Drupal påverkas.

Beslutet har kommuniceras internt sedan två veckor tillbaka. Sedan tidigare har EPiServer funnits inom koncernen som intranät (gamla versionen, då av Cybercom), för Bonnier.se (gamla versionen, då av Cybercom) samt för sajten Stora journalistpriset (av Cybercom).

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Optimizely, Acquia och Adobe i en klass för sig som DXP

Första stora ”EPiServer-testskottet” blir som tidigare nämnt nya DI.se. Bonnier har sedan även tänkt att skriva om hela DN.se, som just bytt ut en massa chefer. Glad stämning på Regeringsgatan, sämre på Alströmergatan och i Kåkbrinken.

Det kan svänga fort då en ny ledning tillsätts.

Detta kommer även vara välkommet för EPiServers USA-satsning där Maurer nog gärna ser Bonniers amerikanska titlar gå över till plattformen och blir nödvändiga, lokala referenser.

Dessutom måste detta sända en våg ibland alla andra Escenic och Polopoly mediakunder som tidigare ratat EPiServer. Vad är det för tillägg kring mediastöd, stabilitet, responstid etc. för EPiServer 5:an, kommande EPiServer 6:an eller övrigt som Bonnier fått nys om, men som de själva missat?

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  GB.se visar upp nyheterna på ny Unilever Adobe AEM, e-handel för glasscheckar

Uppdatering: Per Åström informerar om att TV4 Nya Media inte är med på plattformsbytet. De kör vidare på Polopoly CMS då ”de har ett annat fokus på sina sajter med mer rörligt innehåll” och en egen utvecklingsavdelning med mer java- och anna kompetens.

Inte heller Thomas Mattssons påkostade baby Expressen.se / Expressen.tv ska inom den närmaste framtiden gå över till Microsoftplattformen.

Kommentarer

  1. Det står inget om DN.se / pastan.nu på resume.se.
    Vart har du dina källor?

  2. På samma ställen som jag haft sedan bloggen startades. Vad är det för fråga? Resume.se i all ära, men inom CMS smäller de inte direkt högst.

  3. Det ingen nämner är att all utveckling ska läggas i Ukraina och att de egna utvecklarna med tiden ska fasas ut.

  4. Jag tycker Mats och Martin (menar inte Edenström) borde gått på DrupalCamp och sett Rob Purdies presentation om varför och hur The Economist valde Drupal före proprietära lösningar.

    Detta beslut är inte nyheter, valet osar gammalt från början, ett strategiskt dåligt beslut motiverat av rädsla och oförmåga att förnya sig.

    Mitt förslag till Bonnier: Bjud in Rob! Förbannat trevlig kille som verkar gilla Sverige och som verkligen förstår förändring! ;)

  5. Ingen nämner att Polopoly förlorar sin absolut första kund, Dagens Nyheter. Första versionen av produkten utvecklades som ett specialhack till dem. Pippi var namnet då.

  6. Bonnier är inte delägare i polopoly lägre. Lättare att vara otrogen nu. frågan är hur Svt, Idg och SU väljer att göra efter detta?

  7. ja, de kan väl spara pengar. DN.se på polopoly: Det uppgraderade systemet kostade 14 miljoner kronor att få på plats, enligt uppgifter till Computer Sweden.

  8. 1. CMS har under lång tid varit rätt geografiskt låsta produkter, det har inte varit föränn sista 1-2 åren som marknaden börjar globaliseras. I svenskt perspektiv är ändå EPiServer det absolut mest använda systemet.

    2. Största problemet med att kunna använda EpiServer inom ett mediesajt i sverige har inget att göra med att kunna hantera last eller några av de övriga punkterna du nämner. Det har att göra med hur en artikel byggs upp, i EpiServer är en artikel en ”sida” som placeras i en viss plats i en hirarki i andra system, polopoly, escenic mfl är en artikel mer ett objekt som kan placeras på en mängd platser. Tex, en nöjes artikel kan även publiceras i sport utan problem.

    3. Bonnier har redan kört ett projekt för att testa drupal i koncernen. Vilket falerade hårt.

    4. I perspektiv med andra större cms som används på svenska marknaden är episerver extremt billigt både i licenskostnader, drift och utvecklingskostnader.

    Jag kan väl inte säga att jag tycker att episerver är det bästa valet för Bonnier men jag tycker att du kommer med rätt irrelevanta fakta och påståenden.

  9. Vi som kan hur en redaktion jobbar, vet att EPI är ett av de sämsta valen de kan göra. Fast slipper de betala och bara blir en fin kund i kundlistan, så förstår man ju mer.

  10. Om vill ha en kraftfullare multisite funktionallitet mellan sina tidningar i Bonniers än Drupal kan leverera så skulle man bättre satsa på Joomla med ett Jentla tillägg.

    Då kan man ju enklare dela på innehållet mellan sina site i koncernen.

    Läs mer här http://jentla.com/software/multisite-challenge….

  11. Ryktet går just nu att det var en deal som ingen kunde tacka nej till. Det finns de som nämnt ordet gratis, eller att det rörde sig om löjligt stora rabatter.

    OM EPI vill ge sig ut i världen, då måste de ha några kunder som är värda att stoltsera med. Bonniers finns runt om i världen och är därmed viktig.

    Det är ju inte första gången att olika CMS tillverkare erbjuder en gratis lösning till medieföretag. Det händer i övriga europa, så varför inte i Sverige? Fast alla som varit på någon IFRA mässa i världen de senaste åren skrattar gott åt valet av EPI. Skulle vara kul att veta vilken EPI-partner som tror sig kunna redaktionella flöden.

    EPI känns lika självklart som Typo3. Har sett tidningar utomlands som gjort fel val förr. Den konsult med störst knä brukar vinna….

  12. Men hur mycket betyder DI.se eller DN.se (som inte kommer förens sent 2010) som referens i USA? Ungefär lika mycket som http://www.rte.ie/ betyder för oss svenskar (Irländska ekonominyheter).

    Och Bonnier US-titlar som Sport Fishing, Cruising World, Science Illustrated, Popular Science, American Photo, Working Mother, Motor Boating och Outdoor Life då? De lär ju inte byta till EPiServer inom en snar framtid. Så då finns ganska lite som talar för att dessa licenser (som i Enterprise licens inte alls handlar om speciellt mycket pengar i sammanhanget) inte kostade något.

  13. Det beror på vilka kunder de siktar in sig på.

    Det stora är ju om de kan få EPI att funka med deras nuvarande redaktionella system. Jag är mycket skeptisk.

    Sent 2010 innebär ju ändå att de har kunden klar och kan ha med det i en utlandsexpansion. Jag tycker fortfarande det är hål i huvudet att välja EPI då det inte alls lämpar sig för redaktionella flöden. Det tycks även vara mångas åsikter inom koncernen vad jag förstått.

  14. @ Kajetan: Det här blogginlägget var det mest insatta jag sett hittills. Jocke och co. kommentatörer samt diverse mer eller mindre anonymt Bonnier- och EPiServer folk får ursäkta.

  15. ”Sent 2010” var bara en gissning. Det kan ta längre tid än så. Men det jag menar är att jag inte tror detta har med USA att göra. Möjligtvis med satsningen media, som inte är en helt obetydlig faktor i vår svenska CMS-värld.

  16. En kombination mellan satsning på media och USA lanseringen tycks vara ”magin”.

    Jag tror inte de blir klara 2010, om de nu vill integrera de olika flödena som varje tidning har. En CMS som EPIs som inte är anpassad för media, lär behöva mycket handpåläggning. Fast det blir väl ännu ett mardrömsprojekt inom Bonniers väggar.

  17. Bara ett litet påpekande om de sajter som listas som att de redan tidigare använt EpiServer:

    Bonnier.se använder idag Drupal och StoraJournalistpriset.se ligger på WordPress – så även om det varit EpiServer på dem båda i tidigare versioner så ligger faktiskt båda på opensource plattformar idag.

  18. Det visare ju snarare att en .net utvecklare slåss för sitt jobb. Jag förstår allt mer att dessa ”utvecklare” inte vill ha ett system utan två som de haft sedan 1900-talet. Jag hoppas någon vaknar inom Bonnier och ser hur långt efter deras EPI satsning är.

  19. ”Ert beslut att välja Episerver som publiceringsverktyg för de flesta svenska sajterna möttes av hård kritik, både externt och internt. Hur ser ni på den kritiken?

    — Kritikerna förespråkade ju i stället open source-verktyg, men det finns inga belägg för att open source skulle vara rätt val, eller att det skulle bli billigare, säger Mats. Det kan tvärtom bli enormt mycket dyrare på konsultsidan.

    — Man kan inte satsa miljonbelopp och äventyra koncernens webbintäkter och sajternas lojala läsare på något som inte har någon supportorganisation — det vore direkt oansvarigt, inskjuter Martin.” – Martin Ahrend, vd Bink, och Mats Göthlin, CTO Bink & Bonnier Digital.

Leave a Comment