Många IT- och marknadschefer tittar just nu med stora ögon på resultaten av Elon Musks mer radikala nedskärningar på Twitter. Om fler än hälften inom vissa avledningar får gå, vad gör det med en produkt, ett företag och en tjänst? Och om inte så mycket händer, varför skulle inte vi kunna börja skära med större effekt då? Aktieägarna har ju kommit att kräva samma resultat och procentmarginaler som under 2021. Så låter det i alla fall på Accenture, Capgemini, Deloitte m fl jättar som vill se double digit tillväxt och bibehållen lönsamhet.
Vilka svenska bolag har redan spenderat för mycket på fel headless-stöd och eventuellt missmatchade digitalstöd? Ett MKSE Patreon Premium-konto öppnar upp för MKSE.com Lens och direktkontakt med innovation tech samtal. Prova gratis – en begränsad period.
Att big tech i övrigt med Salesforce, SAP och Microsoft skär ned här och var lär inte vara så enkelt att jämföra med som när storyxan går. Det är ingen hemlighet att många marknads och contentavdelningar är överpopulerade sedan länge. Där vissa avdelningar åtnjutit en komplex hierarki där budgetssättande ledning har liten eller ingen kontroll alls över vad olika roller i olika nivåer och virtuella lager gör vad. Eller om det har någon faktiskt bäring på en operativ verksamhet.
Precis som den perfekta stormen med Ukraina, inflation och postpandemieffekt kommer tyvärr fler dåliga nyheter nu i november och december.
På novembers sista dag släpptes ChatGPT från OpenAI. Som på några dagar, timmar fått en hel bransch att inse att AI-intelligensen nog faktiskt kommer göra det tuffare på riktigt för de som idag jobbar med innehåll. Och skapande, och relationer, och processer, och godkännanden, och möten och allt annat där idag mänskligheten har en förmåga att ta sig mycket tid. Inte minst där det ska utföras på distans.
Det är bara en tidsfråga innan bulkjobb inom contenthantering (t ex Volkswagen har länge varit stolta över sina tusentals anställda inom, vad som är, enklare contenthantering) ersätts och framförallt mer tidskrävande mänskliga godkännandeprocesser etc. tas över av helautomatiska processer inom syndikerade martech-setup’s. Där marknads- och varumärkesansvariga på kort tid lär sig lite på vad de kan förvänta sig och få ut av sin nya AI-copy.
Vilka svenska bolag var det som shoppade contentroller och folk nu igen och hoppades kunna ta ut 1000-1200SEK/h för dessa flera år framöver?
AI-genererade svar har tillfälligt förbjudits på Stack Overflow för påståenden kring kodning och bloggare roar sig i drivor med att låta inledningarna om ChatGPT poster skrivas av samma AI. Dessutom ifrågasätts om sökmotorer i framtiden fortfarande kommer bestå av sökord, när det går att få en mer levande chatdialog.
Riktigt intressant blir det om några kvartal då samma intelligens tränats upp av en och samma innehållsägare med tillhörande branschspecifika regulationer och riktlinjer. Och därefter släpps in i en API-värld med all tillgång till marknadskalendrar, pågående händelser i realtid och därtill ledningsens önskade säljstödsaktiviteter på årsbasis. Då kan verkligen termen ”CMS” och innehållshantering av ett system börja leva upp till sitt namn.
Open AI tog på samma sätt den kreativa branschen med storm i maj då AI-modellen GPT-3 (Generative Pre-trained Transformer 3) och Dall-E2 samt Midjourney avtäcktes.
Beställarstöd inom e-handel och CX
MKSE.com har data och kunskap från över 15 000 svenska upphandlingar och plattformsval. Fatta rätt beslut. Gör som SJ, Avanza, KI och Telia. Anlita en expert inom området. Kontakta oss idag.
⬇ Fyll i formuläret nedan eller klicka för att e-posta oss