NoA köper upp martechbyrån Peregrine för 50 Mkr, slås ihop med NoA Connect Proletar

In CXM, Martech, Nyheter, Online Marketing by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Peregrine, som figurerat relativt ofta på MKSE.com genom sina uppdrag inom martech och Marketing Transformation för Telia, Audi Sverige, Royal Design och Länsförsäkringar köps upp av NoA. Köpeskillingen är 50 Mkr enligt Finansavisen.

Peregrine kommer direkt gå in under norska performance marketing-bolaget Proletar och bli en del av nya NoA Connect. De blir därmed den första svenska delen. Peregrine har senaste verksamhetsåret omsatt runt 25 Mkr och grundades så sent som i april 2018 av SEO-byråavhopparna Anders Nygren och Jannis Hristofilopoulos från Klikki.

NoA hade en jättechans att skapa en egen datadriven marknadsbyrå redan för fem år sedan då två tidigare medarbetare tog sig ur nätverket och startade Amidays. Men då var den typen av byråerbjudande inte aktuellt så de fick stå på egna ben. Under tiden har byråer som Curamando, Recoordinate, nya Göteborgsbyrån Republiken och just Peregrine skapats. Samt “Accenture hände” (och köpte Kaplan) som alla vet.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Accenture, CAG Group, Chas Visual Management, Fujitsu Sweden, Nexer, Pulsen, B3 Consulting Group, Decerno, IT-Huset, Magello och Omegapoint vinner Kammarkollegiets miljardupphandling

På pappret är det så klart lockande att inleda förvärvsdiskussioner med martech och Marketing Transformation-byråer med deras höga timpriser och fram till pandemin attraktiva erbjudande om snabbt, digitaliseringsförstärkt inhouse. Men många av siffrorna som visas upp idag är redan 2-3 år gamla. Det är mer än fyra år sedan de första kunderna nappade på Marketing Transformation-erbjudandet. Själva idén om att sälja hela transformationsteam med förstärkta förmågor inom digital marknadsföring är därmed inte direkt färsk. Eller billig. Större svenska beställare MKSE.com var i kontakt med under hösten 2019 berättade om att de redan under årsskiftet 2018/2019 började se över leveransmodellen och istället valde andra lösningar. En av dem var en av Peregrines största kunder. Om den största Marketing Transformation-byrån har det nyligen sagts:

“Vi fann det mycket bättre att anställda själva. Varför skulle vi ha tre konsulter inom digital transformation från leverantören i teamet när enbart en levererade. De andra visade sig mest sitta och sköta SEM-konsultens tidsrapportering från Regeringsgatan.”

Kunder har under andra halvan av 2019 istället valt att “cherry-picka” digitala förmågor. Ofta från flera olika team för att låta dem själva pressa sina timpriser. Förmågor vars hantverk och person de bättre lärt känna när de befunnit sig i kundens lokaler en längre tid. Eller så anställer kunderna själva. Och anställningarna ska i stor mån tagits in direkt från just dessa typer av Marketing Transformation team.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Accenture gör miljard-statement mot Adobe tillsammans med Sitecore

Efter en viss tid ifrågasätts individens syn på fördelarna med att vara konsult, men jobba så dedikerat ett inhouse-team. Dessutom kan kunden själva locka med riktiga titlar och befordran. Det finns även “aqui-hire scenarios” där konsulter, i samråd med Marketing Transformation leverantören, rekryteras in för ett speciellt ändamål och tas över efter en begränsad period. Så de traditionella Marketing Transformation Pilot grupperingarna med roller som MA, CRM, analys/data, frontend, SEM/SEO och produktägare blir allt mer uppstyckade. Och återgår till att bli mer traditionellt efterfrågade IT-konsultroller och resurskonsulting.

Kartan över martech-byråer i Sverige idag, utöver nästan samtliga digitalbyråer , mediebyråer och SEO/SEM gäng, är främst de helnischade Recoordinate, grundarnas tidigare arbetsplats Nordic Morning (tidigare Klikki), Avaus, Accenture Kaplan och just bjässen Curamando.

Beställarstöd inom e-handel och CX

MKSE.com har data och kunskap från över 15 000 svenska upphandlingar och plattformsval. Fatta rätt beslut. Gör som SJ, Avanza, KI och Telia. Anlita en expert inom området. Kontakta oss idag.

⬇ Fyll i formuläret nedan eller klicka för att e-posta oss