Professional Scrum Master ökar i Sverige

In Metodik, Nyheter, Scrum by MKSE.com Redaktion Martin Edenström2 Comments

Det börjar dyka upp fler Professional Scrum Master kurser i Sverige. När certifieringen först kom för fyra år sedan fick intresserade deltagare vänta i år på att ens få ett utbildnings/certifieringstillfälle i norra Europa.

Nu går det nästan varje månad att ta certet via t ex NFI (med Henrik Berglund från Cedur) eller via FireBrandTraining.

Däremot är okunskapen om hur utbrytaren Ken Schwabers Professional Scrum Master skiljer sig jämfört med vanlig Scrum stor. Antal svenska organisationer har ännu lärt sig kräva PSM I och PSM II kunskap för att få duktiga agila ledare vid större projekt är obefintligt. Dessutom kostar utbildningarna 7 gånger mer än ScrumAlliances ”konfirmationscertifiering” CSM, vilket avskräcker organisationer som ska införa scrum.

0%
av alla IT-projekt misslyckas fortfarande

Det är olyckligt då kraven på en Professional Scrum Master, och Professional Scrum Product Owner, är mycket högre och borgar för bättre projektkvalitet i en tid då fortfarande 61% av alla IT-projekt misslyckas. Med misslyckas menas här helt nedlagda eller mycket eller delvis misslyckande sett till featurecreep, tid eller kostnad (Standish Chaos Reports 2013, 50 000 IT-projekt som underlag).

61% är heller ingen vidare förbättring från de 70% av alla IT-projekt som är ansågs misslyckade två år innan, eller de totalt 82% misslyckade svenska IT-projekt som kom som ett ramaskri åren innan dess (Exido data, inom svensk privat sektor 2005-2006).

En utökning på Professional Scrum är t ex Professional Scrum Developer (PSD) för java eller .NET.

0SEK
Kostar en PSM tvådagarskurs

Kommentarer

  1. Top 12 reasons IEEE identified for why IT projects fail:
    Unrealistic or unarticulated project goals
    Inaccurate estimates of needed resources
    Badly defined system requirements
    Poor reporting of the project’s status
    Unmanaged risks
    Poor communication among customers, developers, and users
    Use of immature technology
    Inability to handle the project’s complexity
    Sloppy development practices
    Poor project management
    Stakeholder politics
    Commercial pressures

  2. Hej Martin!
    Skulle vilja påpeka att Scrum.orgs certprov inte kräver att man går någon kurs. Det kan givetvis hjälpa att ha en ordentlig förståelse för den roll man tänker testa sig för, men det är inget krav att gå en kurs! Har man kunskapen så kan man ta provet för att få ett intyg på viss kunskap (eller indikation på förståelse och färdighet i de högre nivåerna).
    Full disclosure: Jag är PST och håller Professional Scrum Developer-kurser. (Samma sak där vad gäller prov och kursrelationen.)

Leave a Comment