Systembolaget e-handel går ned, vem är ansvarig?

In Nyheter, Check out/Kassasystem, E-handel, Offentlig sektor, Optimizely/Episerver, Optimizely/Episerver Commerce by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Systembolagets nya e-handelssatsning skulle gått live igår, men den digitala, omfattande vin- och spritsatsningen upplever just nu vissa problem och ligger till stora delar nere. Enligt Systembolaget har deras webb och numera e-handel 110 000 unika besök om dagen. Samtidigt som den nya e-handeln aktiverades ska Systembolaget också uppdaterat egna appen.

Systembolaget jobbar sedan några år tillbaka med en hel radda IT-, UX- och CX-leverantörer. Där finns mångåriga partnern Accenture / Avanade för alltiallo, projektledningspartnern HiQ som styr projekt, Knowit som vunnit flera driftsprojekt för något år sedan (de är inne på sin andra vända som leverantör till bolaget) och den halvnya kreativa partnern Creuna som ansvarat för 2017/2018-lanseringen av UX och design på Systembolaget.se webben. Sedan finns även intranätpartnern i svenska Visma samtidigt som Nordic Morning berättat att de i slutet av 2019 vann ett större nytt projekt för Systembolaget AB. Söderhavet, Doberman, F&B och Inuse var den tidigare kvartetten (!) som snickrade all UX och design åt Systembolaget.se.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Accenture tror på sång framför metaverse, byter namn till Accenture Song

Men på sistone ska Systembolaget främst byggt upp en egen större, intern DevOps och webbutvecklingsdivision med Episerver CMS-kompetens. Som är heltäckande och även inkluderar kreativa förmågor.

”Ambitionen är att ge dig som kund samma upplevelse online som i våra fysiska butiker.”

Sade Tobias Frohm, direktör för e-handel på Systembolaget i samband med lanseringen sent under måndagen denna vecka. Men det uppstod direkt efter lansering vissa tekniska problem med den nya onlinebutiken. Det ska varit problem och inte gått att komma vidare i kassa eller utcheckning. Systembolaget.se har ett till stora delar skräddarsytt (basket.js) betalstöd som använder teknik från holländska Adyen, inte svenska Klarna. Tills vidare hänvisas viss trafik till http://old.systembolaget.se.

Systembolagets nya e-handel ska vara en offensiv för att konkurrera med de nya digitala aktörerna Vivino och Winefinder. Det ska vara enklare och smidigare att handla online och dryckesexperterna ska kunna nås direkt i chatten. Systembolaget.se som webb och CMS är sedan tidigare en Azure-molndriftad Episerver med React-stöd. Hotjar och Vergic används också.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Världsledande konsulter och leverantörer inom Metaverse 2023

Systembolagets nya e-handel inkluderar även en del nya typer av premiumvaror. Som beställningssortimentet där det går att ropa hem varor som Johnnie Walker Master’s Ruby Reserve 40 år för runt 180 000:- SEK över e-handeln.