Universal Music använder årligen 35 Mkr för att bygga sociala medier inhouse byrå

In CDP, DMP, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

Universal Music med VD Per Sundin har berättat mer om hur bolaget förändrats post-Spotify. Det är ingen liten transformation som musikbjässen tvingats göra. Efter att tvingats se den fysiska CD-försäljningen halveras mellan åren 2001-2008 berättar Per Sundin på SIME 2017 att han året efter satsade allt på Spotify.

En smart affär som idag, åtta år senare tagit Universal Music till ännu mer lönsamma nivåer i musikförsäljning. Inte bara motsvarar försäljningssiffrorna och intäkterna den önskade kurvan man hade för 2010-talet, den är dessutom idag mer lönsam än någonsin då ingen tillverkning eller frakt krävs med en 100% digital affär.

”Med Spotify och en 100% digital affär tjänar vi verkligen pengar i sömnen just nu”

Nu är utmaningarna helt andra. Och som hos många aktörer på väg mot 100% digitalt (Universal har en liten del CD kvar) vill Sundin lyfta fram vikten av data. Datan använder Universal Music för att definiera vart i en konverteringsresa om tre större steg en musiklyssnare på Spotify befinner sig. I det första steget ”awareness” hoppar lyssnaren mellan olika låtar, är otrogen och ”browsar”. För att senare bli ett fan av en artist (”engagement”), ladda hem olika typer av författat och grafiskt material till kunna tänka sig gå på konserter, meetups och senare även köpa merchandise (”dedication”) av artisten (det steg Spotify just nu utforskar med egen kosmetikförsäljning).

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Twoday Sverige köper upp UX-bolaget Annevo, ska bli mer fullservice

De flesta artister idag är one-hit wonders av något slag. Aldrig har vi lyssnare haft så dålig koll på vem som står bakom låterna på en topplista. Och hur väl en artist och dess låtar tas emot och vilken framtid de har med Universal Musics annonspengar definieras i samma trestegsmodell. Den kvalificerar om artisten går tillräckligt långt i kedjan för att man ska satsa på en låt till.

För att hänga med och promota artister i flödet har Universal Music lagt om annonsbudgeten rejält. Per berättar att de har tagit runt 35 Mkr i en årlig annonsbudget som användes för främst TV till att istället anställa och bygga upp en egen större inhouse avdelning med uppgiften att löpande skapa personaliserat och anpassat innehåll/content i alla typer av social medier.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  G–W Studios bakom nytt skalbart Design System för fintech-aktören

Även inom medierna lär sig musikbolaget vad som gäller. Universal Music har under året te x skurit ned på Facebook (att inte ljudet är påslaget i feeden var inte gynnsamt för ett musikbolag) för att istället satsa på Instagram Storier för artisterna. Vilket ska fungerar riktigt bra.

Intresserade av Adobe Experience Cloud?

Representanter från MKSE.com har ansvarat för strategiarbete samt upphandling åt kunder som SJ.se, Avanza.se och TeliaSonera. Kontakta oss.