Aftonbladet.se stänger av alla kommentarer

In API, Escenic, Facebook Open Graph, Nyheter by MKSE.com Redaktion Martin Edenström2 Comments

Aftonbladet med onlinechef Andreas Aspegren berättar för MKSE.com att Aftonbladet.se tvingats strypa all sin populära artikelinteraktivitet. Det strax innan läsaraktiva event som fotbolls-VM och början av sommarledigheterna.

Hela kommentarsfunktionaliteten slogs ut pga. API-förändringar inom Facebook Graph och deras standardplugin Facebook Comments som Aftonbladets kommentarer använder och bygger på sedan 2011. Aftonbladet har sin en egen anpassning av tjänsterna som tar tid att skriva om då förändringar rullas ut centralt från Facebook.

Det är inte otänkbart det har med Facebooks stora utrullning q2 2014 fråmn konferensen F8 att göra; Nya Facebook Login på Graph API 2.0 som innebär enklare inloggning i fler kanaler, nya annonser och en ny tvåårsgaranti för att denna typ av händelser inte ska hända igen.

På MKSE.com har vi tidigare skrivit om hur sårbara många av dagens sajter är av att använda tredjepartstjänster och helt vara beroende av deras API. CMS:ets roll blir i mycket att se till att hålla skenet uppe då alla typer av API:er går ned.

EPiServer har t ex tidigare varit tvungna strypa sin Google Analytics integration pga. tidskrävande API-förändringar från Google men detta är nog det större svenska exemplet på länge.

På sistone har Aftonbladet även valt att skriva om delar av sin CoverItLive livechatt, så den numera återfinns i en nytt presentationslager.

Kommentarer

Leave a Comment