AKQA toppar som mest lönsam svensk digitalbyrå

In Content Marketing, CRM Customer Relationship Management, CXM, Lojalitetsprogram, Martech, Nyheter, Online Marketing by MKSE.com Redaktion Martin Edenström

WPP-ägda AKQA, under ledning av David Wedebrant idag, har sedan den svenska uppstarten 2015 hittat en minst sagt god lönsamhet med kundkonton som Volvo, Ikea, Nike och Minecraft. AKQA Sverige ansvarar för digitala helhetslösningar och innovationsinitiativ och nådde under 2021 en rörelsemarginal om för bolaget rekordhöga 32 procent. Det skriver Resumé nu i mitten av veckan.

Alla svenska företag som satsar på fysiska robotar hittar ni i MKSE.com uppdaterade robotsektion. Läs allt här.
I en ny undersökning om 11 stycken svenska digitalbyårer som har en byråintäkt på mer än 40 Mkr toppar AKQA. Även Precis Digital, Publicis Sapient (DigitasLbi), KAN, NoA Ignite, Ingager, Isobar, Creo Media, B-Reel och Fröjd ingick i gruppen. Inga detaljer ges i övrigt om varför just dessa, och inte andra byråer i samma storlek deltog. AKQAs marginal var helt klart i särklass, en bra bit framför fjolårsvinnare som Precis Digital. AKQA omsatte 100,1 Mkr och gick med 32,2 Mkr i vinst. Precis omsätter 171,5 Mkr i byråintäkter (över 0,5 mdr i total omsättning) och gick 2021 med 55 Mkr i vinst.

MKSE.com vet mer, läs vidare här om samma företag:  Myndigheterna: Sänk ert 395 SEK IT-timpris, annars är ni ute på 30 dagar

AKQA anställde från Making Waves och Valter tidigare i år till studion på Malmskillnadsgatan och vann förra året pris som bäst på martech och som bästa ”marketing agencies” enligt Gartner kvadranten inom området.

AKQA började som en närliggande enhet för den brittiska byrån då de vann Volvo-kontot. Som de därefter minst sagt fått utstå konkurrens för att behålla. Förra året prisades byrån med ett grand prix i Cannes Lions för H&M-projektet ”Looop”.